Čo robiť, keď silný mráz poškodí ovocné stromy? K dobrej regenerácii prispieva nielen rez, ale aj správna starostlivosť

Schopnosť ovocných drevín obnovovať poškodené alebo zničené orgány súvisí s vlastnosťami druhu a odrody, pričom nemusí byť priamo závislá na úrovni mrazuvzdornosti.

08.01.2024 08:52
ovocný strom, rez, muž, pákové nožnice Foto:
debata (1)

Regeneráciu po poškodení mrazom však vždy ovplyvňujú stanovištné podmienky: vlhkosť vzduchu a pôdy, teplota, svetlo a výživa, ale aj úroveň agrotechniky. Dôsledky škôd sa môžu prejavovať ešte v nasledujúcich dvoch až piatich rokoch. Je to závislé nielen od hĺbky poškodenia, ale aj od správneho ošetrovania v prvom a ďalších rokoch po kalamitných mrazoch.

Mnohí pestovatelia sa domnievajú, že pri obnove korún a rodivosti stačí odstrániť zmrznuté konáre a následne realizovať výchovný rez. V skutočnosti je potrebný celý komplex fyziologicky zdôvodnených zásahov. Treba si uvedomiť, že najmä pri ťažkých poškodeniach konárov a kostrových konárov sa listy vyvíjajú neskoršie a je ich menej. Asimilácia má nižšiu úroveň, pričom jej produkty sa spotrebúvajú hlavne na regeneračné procesy. Preto stromy nemôžu vytvoriť dostatočné množstvo zásobných látok podmieňujúcich mrazuvzdornosť. Dôsledkom je horšia príprava na zimné obdobie. Preto sa môže stať, že v prípade nepriaznivej nasledujúcej zimy vyčerpané stromy odumrú. Fyziologickou príčinou tohto javu sú nepriaznivé zmeny v kôre, kambiu (delivé rastové pletivo) i v drevnom valci, narušenie vodivých pletív a s tým spojené zhoršené zásobovanie vodou a živinami.

marhule Čítajte viac Marhule dopestujete aj vo vyšších polohách a 30-ročné stromy tiež nie sú výmyslom: Tieto české odrody nezmrznú

Voda je základ, ale s mierou

Preto namrznuté stromy vyžadujú určité zásady, zabezpečujúce urýchlené obnovenie poškodených alebo zničených orgánov. Už v prvom roku okrem špecifického rezu sú dôležité opatrenia na dobré zásobovanie vodou. No škodlivý je nielen nedostatok, ale aj nadbytok vlahy. Správny vodný režim totiž kladne ovplyvňuje aj mrazuvzdornosť.

Foto: SHUTTERSTOCK
ovocný strom, sadenie, výsadby, polievanie, zalievanie

Aj záhradkár by mal dbať na pôdny rozbor

Význam pre regeneráciu i mrazuzdornosť má tiež harmonická výživa, ktorú dosiahnete len správnym hnojením. Optimálne dávky jednotlivých hnojív sú závislé na obsahu prijateľných živín v pôde. O tom vás môže informovať iba výsledok agrochemického rozboru, na čo zvlášť drobní pestovatelia často zabúdajú.

Dusík môže aj uškodiť

Väčšina záhradkárov vie, že rast a tvorbu rastlinnej hmoty sprostredkováva hlavne dusík. Azda preto mnohí jednostranne hnoja iba dusíkatými priemyselnými hnojivami. Aj v prípade poškodení mrazom môže byť výsledkom výrazná obnova korún, no v konečnom dôsledku bude drevo výhonkov zle vyzrievať a natiahne sa vegetácia. V takýchto prípadoch stromy aj pri nástupe jesenných mrazov ešte majú plné olistenie bez náznakov farebnej zmeny.

Na tvorbu kvetov majú pozitívny vplyv draselné... Foto: SHUTTERSTOCK
ovocný strom, hnojenie Na tvorbu kvetov majú pozitívny vplyv draselné a fosforečné hnojivá, preto musí byť výživa vždy správne nastavená.

Ide o to, že hlboké skrátenie konárov, ktoré utrpeli mrazom, vyvolá silný rast aj bez výdatnejšieho hnojenia dusíkom. Preto pri kombinácii zmladzovacieho rezu s dusíkatými hnojivami treba postupovať opatrne, a podľa potreby toto prihnojovanie vyvažovať fosforečnými a draselnými hnojivami. Ak sa stane, že znížená intenzita rastu stromu poukáže na potrebu dusíka, môžete ho do konca júna dodávať formou opakovaného postreku listov jednopercentnou močovinou. Ešte výhodnejšia je aplikácia špeciálnych prípravkov určených na listovú výživu, lebo tieto okrem dusíka obsahujú mikroprvky, prípadne aj stimulátory rastu.

slivka, slivky, zber, ruka Čítajte viac Slivky veľké ako slepačie vajíčka, sladšie než med, nenáročné a bohato rodiace: Také sú originálne odrody šľachtiteľa z Brodna

Ciele rezu pri silných poškodeniach mrazom

Ide o to, že potrebujete odstrániť odumreté alebo silno poškodené konáre a zároveň zabezpečiť obnovu koruny a tým aj úrody. To, ako intenzívne zasiahnete závisí nielen od miery poškodenia, ale aj od veku stromu a druhu dreviny.

Napríklad, ak dôjde k zmrznutiu mladej broskyne do takej miery, že ju musíte naozaj hlboko zrezať (až do kmienka), opäť začnete s jej budovaním. Sezónu počkáte na rast nových výhonkov zo zdravej časti a ak to výška kmienka dovolí (pri týchto úpravách by nemal byť nižší ako 60 cm), pri pučaní začnete s tvarovaním korunky.

Pre broskyne je najvýhodnejšia dutá koruna

Vyberte tri až štyri rovnomerne rozmiestnené a zdravé konáre a stredník nad vrchným konárom vyrežte. Ostatný prebytočný obrast odstráňte rezom na konárový krúžok. Ponechané konáre môžete podľa potreby skrátiť (keď niektorý z nich iné výrazne presahuje) buď na bočný výhonok rastúci smerom von z korunky, alebo na vonkajší púčik. Ak ste zostatok starého kmienka ešte neodstránili, opatrne tak urobte začiatkom pučania. Reznú ranu nožom zahľaďte a zatrite. Počas leta dbajte na odstraňovanie vlkov, príliš zahusťujúcich a neperspektívnych letorastov a podľa potreby letorasty zaštipujte.

A) Etapový rez zmrznutej mladej broskyne: 1)... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
regeneračný rez, ovocný strom, A) Etapový rez zmrznutej mladej broskyne: 1) podpník, 2) zostatok pôvodného kmienka, 3) novozapestovaný kmeň s korunkou, 4) časti odstránené rezom. B) Etapový hlboký rez kostrového konára silne poškodeného zimnými mrazmi: 1) koncová časť odstránená hlbokým rezom v I. etape, 2) časť konára s menej vitálnymi novými výhonkami odstránená rezom v II. etape, 3) zostatok kostrového konára s novým vitálnym výhonkom, 4) mladý vitálny výhonok nahradzujúci kostrový konár

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mráz #zima #mrazuvzdornosť #ovocné dreviny #regeneračný rez
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december