Trúfli by ste si ochutnať? Podľa šľachtiteľa najštipľavejšej papričky sveta vás po jej zjedení čakajú tri hodiny bolesti

Keď sa povie Habanero, tak aj tí, ktorí nepatria k milovníkom pikantných chutí isto vedia, že ide o jednu zo stoviek odrôd čili papričiek. Je to klasika, ktorá ešte pred pár rokmi udávala trend najvyššej štipľavosti. Svet šľachtenia čili však napreduje míľovými krokmi.

15.01.2024 14:30
čili paprička, čili, Habanero Foto:
debata

A tak sa stalo, že od času, kedy Habanero, konkrétne odroda ‘Red Savina Habanero’ kraľovala rebríčku štipľavosti, ju už vystriedalo niekoľko ďalších najštipľavejších. Isté ale je, že na vrchole bola konzistentne najdlhší čas, podľa viacerých zdrojov celých 12 rokov. Pýšila sa 577-tisícmi SHU (Scovillove jednotky štipľavosti), čo však už dnes vôbec nie je vysoké číslo.

predpestovanie, zelenina, bylinky, rašelinové zakoreňovače, Čítajte viac Problémy januárových výsevov zeleniny: Prečo vás unáhlená sejba môže zbytočne pripraviť o kvalitné priesady?

Po ‘Red Savina Habanero’ bola od 2007 ďalších niekoľko rokov za najštipľavejšiu papričku sveta považovaná ‘Bhut Jolokia’ (označovaná aj ako ‘Bhot Jolokia’, ‘Naga Jolokia’ alebo anglicky Ghost Pepper). Vedecky, a teda oficiálne jej namerali hodnotu štipľavosti jeden milión SHU. Mnohí si dodnes mylne myslia, že práve ‘Bhut Jolokia’ je stále tou najštipľavejšou, hoci už bola prekonaná ďalšími odrodami.

‘Bhut Jolokia’ Foto: dobrasemena.cz
čili paprička, čili, Bhut Jolokia ‘Bhut Jolokia’

Napríklad v roku 2012 ju z trónu zosadila odroda ‘Trinidad Scorpion’ (1,2 milióna SHU), ktorú v decembri 2013 vystriedala zápisom do Guinnessovej knihy rekordov ‘Carolina Reaper’. Zaujímavosťou je, že tá pri testoch v roku 2018 dokonca prekonala samú seba, keď jej namerali ešte vyššiu štipľavosť, než počas prvého zápisu. Dnes sa uvádza medzi 1,5 až 2,2 miliónmi SHU.

‘Trinidad Scorpion’ Foto: dobrasemena.cz
čli paprička, čili, Trinidad Scorpion ‘Trinidad Scorpion’
‘Carolina Reaper’ Foto: dobrasemena.cz
čili paprička, čili, Carolina Reaper ‘Carolina Reaper’

Ako sme už spomenuli, šľachtitelia čili papričiek nezaháľajú, preto sa aj minulý rok (2023) rekordný zápis opäť zmenil. Odrodu ‘Carolina Reaper’ vystriedala nová najštipľavejšia čili paprička sveta pochádzajúca z rovnakého šľachtiteľského tímu, ako jej predchodkyňa. Dostala názov ‘Pepper X’ a s hodnotou 2,69 milióna SHU výrazne prevyšuje všetky zatiaľ známe odrody čili.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ed Currie (@smokined)

Otázkou je, či má takéto šľachtenie zmysel a či plodina umožňuje reálne využitie, keďže aktuálnu rekordmanku dokázalo podľa oficiálnych informácií celú skonzumovať len päť ľudí na svete. Jedným z nich bol sám šľachtiteľ Ed Currie. No i on priznal, že sa to neobišlo bez následkov: „Tri a pol hodiny ma zalievala horúčava a potom som dostal strašné kŕče. Hodinu som len ležal a stonal od bolesti.“

Čili pre zdravie

Pestovať najštipľavejšie čili sveta môže byť zábavné, no ak chcete plody aj reálne využiť v kuchyni bez zbytočných problémov, stavte na odrody s prijateľnejšou štipľavosťou. V primeranej miere je totiž rastlinný alkaloid kapsaicín zdraviu prospešný. Známy je napríklad jeho pozitívny vplyv na trávenie a zlepšovanie sekrécie žalúdočných štiav. Prekrvuje sliznice, priaznivo podporuje krvný obeh, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, zrážanlivosť krvi a tým predchádza riziku vzniku infarktu. Pomáha tiež zmierňovať prejavy artritídy a lupienky. Čili papričky treba konzumovať s mierou a vyberať si len také hodnoty štipľavosti, ktoré sú vášmu organizmu príjemné.

čili Čítajte viac Čo sa stane v tele po ochutnaní čili? Fakty o štipľavosti, zdravotných výhodách a prvej pomoci vás určite prekvapia

Papričky pre krásu aj úžitok

Ak nepatríte k špecialistom na odrody čili papričiek, no chceli by ste ich pestovanie vyskúšať, stavte na rôznofarebnú rodinu Habanero. Na týchto rastlinách je skvelé, že naozaj bohato rodia, takže vám stačí jedna či dve na celoročné pokrytie potreby čili pre bežnú rodinu. Rastliny sú po predpestovaní a májovom vysadení na voľné hriadky dostatočne odolné, takže nevyžadujú pestovanie v krytom priestore a vďaka kompaktnému rastu budú prosperovať aj v dostatočne veľkej nádobe na balkóne či terase. Ak si napríklad do jedného kvetináča (ideálne samozavlažovacieho) vysadíte dve či tri farebne odlišné odrody, čili počas leta narobia viac parády, že niektoré balkónové letničky.

‘Habanero Neon’ Foto: dobrasemena.cz
čili paprička, čili, Habanero Neon, kvetináč ‘Habanero Neon’
Čili papričky zo skupiny Habanero majú hrubostenné plody so štipľavosťou, ktorá sa v závislosti od konkrétnej odrody pohybuje najčastejšie od 35– do 500-tisíc SHU.
‘Habanero Chocolate’ je tmavá forma klasického...
‘Habanero Neon’ je naozaj skvelá odroda na...
+5‘Habanero Red’ patrí ku klasikám tejto skupiny...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #čili #habanero #čili papričky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december