Problémy januárových výsevov zeleniny: Prečo vás unáhlená sejba môže zbytočne pripraviť o kvalitné priesady?

Prakticky od prvého januárové dňa sa dočítate, ktoré druhy zeleniny treba bezpodmienečne vysiať už v januári. Najčastejšie sú spomínané čili papričky a zeler. Je to však naozaj také nevyhnutné, alebo je lepšie ešte zopár dní počkať?

12.01.2024 14:00
predpestovanie, zelenina, bylinky, rašelinové... Foto:
debata

Skorá sejba na predpestovanie priesad niektorých zeleninových druhov súvisí s ich veľmi pomalým klíčením, či s dlhou vegetáciou, ktorú potrebujú na to, aby priniesli úrodu. Navyše, často na to potrebujú pekné teplé počasie, takže nie je možné, aby začínali rodiť napríklad až začiatkom jesene. To by sme z nich veľa nezískali. Napriek tomu môže veľmi skorý výsev už v prvej polovici januára narobiť viac škody než osohu v prípade, že naň nie ste 100-percentne a takmer profesionálne pripravení.

zelenina, zeleninová záhrada, hriadky, baklažán, krhla, košík so zeleninou Čítajte viac Osevný plán pre zeleninové hriadky budete mať hotový do pár minút, vďaka tomuto tipu: Neuveríte, aké je to ľahké

Určite aj vy vnímate, že počas zimných mesiacov je u nás menej prirodzeného svetla. Nielen, že je deň výrazne kratší, ale aj slnečných lúčov je pomenej. Rastliny to vnímajú ešte oveľa intenzívnejšie, preto je práve nedostatok svetla významným problémom pri veľmi skorom predpestovávaní priesad. Ide totiž o jeden z najdôležitejších faktorov zdravého rastu a kvality rastlín.

hriadka, zelenina, kombinovanie rastlín, aksamietnica Čítajte viac Zrozumiteľne o pestovateľských tratiach: Ako striedať zeleninu v osevnom postupe a kam patria rajčiny, kapusta či mrkva?

Druhým vážnym problémom sú nevhodné pestovateľské teploty a mylná predstava, že pri teplom radiátore bude priesadám najlepšie. Áno, pri dostatočne vlhkom substráte budú rásť rýchlosťou blesku, ale nevhodný pomer medzi teplotou a množstvom svetla z nich spraví príliš vytiahnuté a neduživé nitky skláňajúce sa k zemi. Kvalitná priesada má byť pevná, sýtozelená, s bohatým prekorenením, aby bola schopná rýchlo sa vyrovnať s presadzovacím šo­kom.

parenisko Čítajte viac Parenisko nie je prežitok: Stačí málo a získate skvelý priestor na veľmi skoré pestovanie zeleniny aj v malej záhrade

Ak teda nechcete rastliny prisvetľovať a nemáte možnosť, dopriať im teploty vhodné pre jednotlivé rastové fázy (napríklad optimum pre klíčenie čili je 26 až 30 °C a po vyklíčení 20 až 22 °C počas dňa a 14 až 16 °C v noci), radšej s prvými výsevmi počkajte až na február. Naozaj nám môžete veriť, že o nič neprídete a hoci sa to vám nemusí zdať až také významné, rastliny veľmi ocenia postupne sa predlžujúce dni a viac slnečných lúčov.

osivo, semená, nákup osiva, zelenina, jarné vysievanie, v obchode Čítajte viac Čo si všímať pri kúpe semien zeleniny a kvetov, prečo sa ceny líšia, a ktorá internetová rada je úplne mimo realitu?

Preto, ak nie ste profesionálni pestovatelia s prisvetľovaním alebo so špeciálne vyhrievanými skleníkmi, miestnosťami, dokonale pripravení na menej svetla a presné korigovanie teplôt, o nič neprídete, ak čili papričky, zeler buľvový, skorý kaleráb, šalát, skorú kapustu hlávkovú, karfiol či kel hlávkový ešte nevysejete. Celý február na to bude oveľa vhodnejší a získate kvalitnejšie priesady. Samozrejme, ide o odporúčania. Ak patríte k tým, čo aj rajčiny sejú hneď po Vianociach a osvedčilo sa vám to, pokojne v tom pokračujte. Ak sa však kvôli nedostatku času stresujete, že zmeškáte januárový termín výsevu čili alebo zeleru, znova zopakujeme, že na to máte ešte celý február.

substrát, kvetináče, kvety, ruky, žena, záhradnícke náradie, Čítajte viac Pôda a substrát: Viete, aký je medzi nimi zásadný rozdiel? Plus tipy, ako si poradiť s nie úplne ideálnou pôdou v záhrade

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #predpestovanie zeleniny #čili papričky #zeler buľvový #skoré výsevy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december