Skorá sejba na predpestovanie priesad niektorých zeleninových druhov súvisí s ich veľmi pomalým klíčením, či s dlhou vegetáciou, ktorú potrebujú na to, aby priniesli úrodu. Navyše, často na to potrebujú pekné teplé počasie, takže nie je možné, aby začínali rodiť napríklad až začiatkom jesene. To by sme z nich veľa nezískali. Napriek tomu môže veľmi skorý výsev už v prvej polovici januára narobiť viac škody než osohu v prípade, že naň nie ste 100-percentne a takmer profesionálne pripravení.

Určite aj vy vnímate, že počas zimných mesiacov je u nás menej prirodzeného svetla. Nielen, že je deň výrazne kratší, ale aj slnečných lúčov je pomenej. Rastliny to vnímajú ešte oveľa intenzívnejšie, preto je práve nedostatok svetla významným problémom pri veľmi skorom predpestovávaní priesad. Ide totiž o jeden z najdôležitejších faktorov zdravého rastu a kvality rastlín.

Druhým vážnym problémom sú nevhodné pestovateľské teploty a mylná predstava, že pri teplom radiátore bude priesadám najlepšie. Áno, pri dostatočne vlhkom substráte budú rásť rýchlosťou blesku, ale nevhodný pomer medzi teplotou a množstvom svetla z nich spraví príliš vytiahnuté a neduživé nitky skláňajúce sa k zemi. Kvalitná priesada má byť pevná, sýtozelená, s bohatým prekorenením, aby bola schopná rýchlo sa vyrovnať s presadzovacím šokom.

Ak teda nechcete rastliny prisvetľovať a nemáte možnosť, dopriať im teploty vhodné pre jednotlivé rastové fázy (napríklad optimum pre klíčenie čili je 26 až 30 °C a po vyklíčení 20 až 22 °C počas dňa a 14 až 16 °C v noci), radšej s prvými výsevmi počkajte až na február. Naozaj nám môžete veriť, že o nič neprídete a hoci sa to vám nemusí zdať až také významné, rastliny veľmi ocenia postupne sa predlžujúce dni a viac slnečných lúčov.

Preto, ak nie ste profesionálni pestovatelia s prisvetľovaním alebo so špeciálne vyhrievanými skleníkmi, miestnosťami, dokonale pripravení na menej svetla a presné korigovanie teplôt, o nič neprídete, ak čili papričky, zeler buľvový, skorý kaleráb, šalát, skorú kapustu hlávkovú, karfiol či kel hlávkový ešte nevysejete. Celý február na to bude oveľa vhodnejší a získate kvalitnejšie priesady. Samozrejme, ide o odporúčania. Ak patríte k tým, čo aj rajčiny sejú hneď po Vianociach a osvedčilo sa vám to, pokojne v tom pokračujte. Ak sa však kvôli nedostatku času stresujete, že zmeškáte januárový termín výsevu čili alebo zeleru, znova zopakujeme, že na to máte ešte celý február.
