Chcete sa zbaviť starých stromov? Na vyrúb už máte len zopár týždňov, kým začne opäť platiť zákaz. Treba povolenie?

Na tom, že sa chcete zbaviť starého ovocného stromu, ktorý ani po vašej opakovanej snahe o zmladenie neprináša úžitok, nie je nič zlé. Určite je rozumnejšie, nahradiť ho novou výsadbou, ako roky nechať práchnivieť v záhrade.

23.01.2024 06:00
strom, výrub, výrub stromov, Foto:
debata (8)

Pokiaľ ide o výrub bežných ovocných stromov (jablone, slivky, hrušky), tují či okrasných krov, vo väčšine prípadov je zákon nastavený tak, že vám úrady nebudú „hádzať polená“ pod nohy. Bežná jabloň v dospelosti zväčša nepresahuje stanovenú hodnotu obvodu kmeňa do 80 cm (vo výške 130 cm) danú pre stromy rastúce v záhradách a záhradkárskych osadách, nad ktorú už potrebujete mať na výrub povolenie od príslušného úradu:

  • Ak drevina rastie na pozemku v zastavanom území obce, žiadosť na jej výrub adresujete na obecný úrad alebo mestský úrad (mestskú časť).
  • Ak drevina rastie na pozemku mimo zastavaného územia obce, žiadosť podľa zmeny platnej od 1. januára 2020 adresujete priamo okresnému úradu, odboru životného prostredia.
V týchto prípadoch NEPOTREBUJETE súhlas na výrub stromu rastúceho na vašom pozemku (určuje ich Zákon č.543/2002 Z.z. v § 47 ods. 4).
Video

Hoci sa vás povinnosť žiadať o povolenie na výrub stromu netýka, predsa len musíte myslieť na jednu dôležitú vec – na dodržanie obdobia vhodného na výrub. § 22 ods. 11 vyhlášky č.170/2021 Z.z. upozorňuje na to, že odôvodnený výrub drevín sa má vykonať (s výnimkou bezprostredného ohrozenia života alebo zdravia človeka alebo bezprostredného rizika vzniku značnej škody na majetku) v období vegetačného pokoja, teda predovšetkým od 1. októbra do konca februára.

A nezabudnite, že ten, kto v rozpore s predpismi na ochranu prírody a krajiny poškodí alebo zničí strom alebo ker alebo ich vyrúbe, môže sa dopustiť trestného činu § 306 Trestného zákona.

výrub stromov, záhrada, rúbanie, padnutý strom Čítajte viac Chcete vyrúbať strom? Čo musíte úradom predložiť, koľko zaplatíte na poplatkoch a čo vás bude stáť náhradná výsadba?
Ovocné odrody vhodné na stĺpové tvary

Nemajú geneticky podmienený stĺpovitý rast, no ak máte nejaké ovocinárske znalosti a dostatok trpezlivosti, pravidelným tvarovaním ich udržíte v stĺpovom raste.

Fotogaléria
Hruška ‘Concorde’
Hruška ‘Decora’
+6Hruška ‘Obelisk’

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zákon #pokuta #povolenie #výrub stromov #výrub drevín
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december