Chcete vyrúbať strom? Čo musíte úradom predložiť, koľko zaplatíte na poplatkoch a čo vás bude stáť náhradná výsadba?

Či už chcete vyrezať starú jabloň, mohutný orech alebo vyčistiť kúpený pozemok od náletových drevín, musíte mať jasno v tom, či takáto aktivita nepodlieha oznamovacej povinnosti úradom. Len tak sa vyhnete prípadným problémom a mastným pokutám.

10.11.2023 14:00
výrub stromov, záhrada, rúbanie, padnutý strom Foto:
debata (5)

O tom, kedy a za akých podmienok je vašou povinnosťou podať žiadosť o výrub dreviny, hoci na pozemku, ktorý vlastníte, sme vás informovali v tomto článku: Za neoprávnený výrub stromov v záhrade hrozí tisícová pokuta: Kedy treba súhlas úradov a aké platia výnimky? Tentokrát vám poradíme, ako postupovať pri podaní žiadosti, čo musí obsahovať a aký poplatok za ňu úradu zaplatíte.

Mnohé informácie nájdete online

Dnes už má väčšina miest a obcí na svojich internetových stránkach prakticky všetky formuláre žiadostí alebo vzory oznámení a iné to nie je ani v prípade výrubu drevín. Vďaka tomu si môžete všetko potrebné nachystať v pohodlí domova.

Hoci je strom váš a na vašom pozemku, existujú... Foto: SHUTTERSTOCK
výrub drevín, strom, pílenie stromu, rez stromu Hoci je strom váš a na vašom pozemku, existujú prípady, kedy ho nemôžete len tak vyrúbať.

Čo treba priložiť k žiadosti o výrub?

Okrem povinných osobných údajov musíte vyplniť to, aké dreviny chcete vyrúbať (druh, počet, obvod kmeňa meraný vo výške 130 cm nad zemou), uviesť ich zdravotný stav a odôvodniť vašu žiadosť. Presné náležitosti žiadosti o vydanie súhlasu na výrub drevín nájdete na stránkach Slovenskej inšpekcie životného prostredia. Ako príloha sa prikladá kópia katastrálnej mapy alebo jednoduchý nákres, v ktorom je možné identifikovať dreviny v teréne. Špecifikujte aj katastrálne územie, parcelné číslo pozemku a príslušnosť k zastavanému územiu obce či mesta, kde sa dreviny nachádzajú.

Komu žiadosť adresovať?

Advokát Peter Rak vysvetľujete, že adresovanie žiadosti sa odvíja od toho, na akom pozemku sa drevina alebo skupina drevín nachádza:

  • Ak ide o pozemok v zastavanom území obce (v intraviláne), žiadosť adresujete na obecný úrad alebo mestský úrad (mestskú časť).
  • Ak drevina rastie na pozemku mimo zastavaného územia obce (v extraviláne), žiadosť podľa zmeny platnej od 1. januára 2020 adresujete priamo okresnému úradu, odboru životného prostredia.
pálenie, vypalovanie, záhrada, jeseň, Čítajte viac Za pálenie konárov na vlastnej záhrade pokuta až niekoľko tisíc eur? Vydymovanie susedov vás môže vyjsť pekne draho

Koľko zaplatíte na poplatkoch?

Poplatky vychádzajú zo zákona o správnych poplatkoch č. 145/1995 Z. z. a nájdete ich v položke č. 160, preto sú na celom území Slovenska rovnaké a nezávisia od rozhodnutia obce či mesta. V prípade fyzickej osoby je správnym poplatkom za vydanie rozhodnutia o povolení výrubu dreviny suma 10 eur, pre právnickú osobu alebo fyzickú osobu oprávnenú na podnikanie, ktorej predmet činnosti súvisí s podanou žiadosťou, suma 100 eur.

Skôr, ako začnete s výrubom akéhokoľvek stromu,... Foto: SHUTTERSTOCK
strom, vyrúbaný strom, spílený strom, Skôr, ako začnete s výrubom akéhokoľvek stromu, najskôr zmerajte obvod jeho kmeňa a zistite, či nebudete potrebovať súhlas úradov.

Za vyrúbaný strom zasadíte nový: Nezabudnite na povinnosť náhradnej výsadby

„Ak vám úrad povolí výrub, súčasťou rozhodnutia bude povinnosť realizovať primeranú náhradnú výsadbu na vlastné náklady,“ upozorňuje advokát Rak. Obec, mesto alebo okresný úrad vám určí miesto vysadenia novej dreviny, spravidla pôvodného a tradičného druhu. „Znamená to napríklad, že strom alebo viacero stromov budete musieť vysadiť v okolí bytových blokov, cintorína či parku,“ vysvetľuje. Ak uloženie náhradnej výsadby nie je možné, zaplatíte finančnú náhradu do výšky spoločenskej hodnoty dreviny. Tá je stanovená vo vyhláške č. 24/2003. Za nesplnenie náhradnej výsadby hrozí fyzickej osobe pokuta vo výške až 6 638,78 eur. Za porušenie povinnosti obnovenia produkčnej ovocnej dreviny v lehote 18 mesiacov od výrubu je to 9 958,17 eur.

deti v záhrade, hojdačka Čítajte viac Krik, vŕzganie trampolíny a lopty v záhonoch už nevieme tolerovať: Ako sa brániť proti obťažovaniu zo strany susedov?

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zákon #pokuta #povolenie #výrub stromov #výrub drevín #náhradná výsadba
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december