Za neoprávnený výrub stromov v záhrade hrozí tisícová pokuta: Kedy treba súhlas úradov a aké platia výnimky?

Či potrebujete vyrezať starú jabloň alebo vyčistiť práve kúpený pozemok od náletových drevín, všetko má svoje pravidlá. Áno, hoci ste vlastníkom, v určitých prípadoch potrebujete na výrub povolenie.

09.11.2023 06:00
výrub drevín, strom, pílenie stromu, rez stromu Foto:
debata (31)

Všetky pravidlá týkajúce sa tejto problematiky upravuje zákon o ochrane prírody a krajiny č. 543/2002 Z. z. a súvisiace vykonávacie predpisy. Buďte obozretní a situáciu nepodceňujte, inak vás to môže vyjsť pekne draho. Myslite na to, že existujú aj špeciálne prípady, kedy sú niektoré dreviny chránenými rastlinami, ako napríklad borovica limbová alebo tis obyčajný. Pre ne platia ešte osobitné výnimky. Ich výrubom sa zaoberá Ministerstvo životného prostredia SR.

Zoznam chránených druhov drevín s uvedením ich spoločenskej hodnoty nájdete v prílohe č. 5 k vyhláške č. 24/2003 z. z.

Kedy nemusíte žiadať o súhlas na výrub stromu?
Video

V prípade výrubu dreviny z dôvodu bezprostredného ohrozenie života alebo zdravia človeka alebo ak bezprostredne hrozí vznik značnej škody na majetku advokát JUDr. Peter Rak upozorňuje, že ak zrealizujete takýto výrub, musíte ho písomne oznámiť úradom (obci alebo mestu – ak ide o zastavané územie obce, najneskôr do 5 dní od jeho uskutočnenia) a preukázať splnenie podmienok − bezprostrednosť ohrozenia života, zdravia alebo vzniku škody. „Preto odporúčam, spraviť si ešte predtým fotografie ako potvrdenie zlého stavu stromu a danej situácie,“ dopĺňa advokát. Pre úplnosť konštatujeme, že písomne dodatočne oznámiť výrub je potrebné aj v prípade výrubu ovocných stromov na produkčnú obnovu.

pálenie, vypalovanie, záhrada, jeseň, Čítajte viac Za pálenie konárov na vlastnej záhrade pokuta až niekoľko tisíc eur? Vydymovanie susedov vás môže vyjsť pekne draho

Kedy musíte osloviť so žiadosťou o výrub úrady?

Ak máte na pozemku strom s obvodom kmeňa nad 40 cm meraným vo výške 130 cm nad zemou a z nejakého dôvodu vám prekáža. „Treba si však uvedomiť, že pri stromoch s takýmito parametrami musia pre úrad existovať vážnejšie dôvody, aby vyrub povolil,“ vysvetľuje Rak. Súhlas na výrub dreviny sa môže v odôvodnených prípadoch vydať len po posúdení ekologických a estetických funkcií dreviny a vplyvov na zdravie človeka. Podľa advokáta ide napríklad o:

  • Zlý zdravotný stav dreviny (malá pravdepodobnosť jej prežitia).
  • Strom spôsobuje nevhodné hygienické podmienky v byte či v dome.
  • Jeho koreňový systém narúša stabilitu stavby.

Ak je výrub dreviny odôvodnený, pri vydaní súhlasu na výrub sa prihliada na to, aby sa vykonal najmä v období vegetačného pokoja predovšetkým od 1. októbra do konca februára. (§ 22 ods. 11 vyhlášky č.170/2021 Z.z.)

Skôr, ako začnete s výrubom akéhokoľvek stromu,... Foto: SHUTTERSTOCK
strom, vyrúbaný strom, spílený strom, Skôr, ako začnete s výrubom akéhokoľvek stromu, najskôr zmerajte obvod jeho kmeňa a zistite, či nebudete potrebovať súhlas úradov.

Za neoprávnený výrub pokuta

Ak sa na váš strom nevzťahovala výnimka, a museli ste úrady žiadať o povolenie k výrubu, určite nekonajte skôr, než ho dostanete. V prípade porušenia zákona o ochrane prírody a krajiny vám hrozí postih, ktorý je pre fyzické osoby do výšky 9 958,17 eur a pre právnické do 33 193,91 eur.

Takéto vysoké pokuty sa však v praxi neudeľujú, najmä nie za nelegálny výrub zopár stromov u fyzických osôb. Pokuty v tisíckach eur sú častejšie v prípade právnických osôb, ktoré často nelegálne, rozsiahlo až devastačne rúbu aj stovky stromov pre realizáciu napríklad svojich developerských zámerov, či takto rúbu stromy v prírodných pamiatkach, na územiach európskeho významu a vo vyššom stupni ochrany.

Okrem priestupkovej zodpovednosti môžete byť aj trestnoprávne stíhaní za spáchanie trestného činu porušovania ochrany rastlín a zvierat, trestného činu porušovania ochrany stromov a krov alebo trestného činu zneužívania vlastníctva.

Aké sú náležitosti žiadosti o vydanie súhlasu na výrub drevín, kam ju podať a koľko zaplatíte na správnych poplatkoch? Všetky aktuálne informácie nájdete v článku: Chcete vyrúbať strom? Čo musíte úradom predložiť, koľko zaplatíte na poplatkoch a čo vás bude stáť náhradná výsadba?

drevo, kachle, kúrenie, oheň Čítajte viac Palivové drevo už nie je luxusom? Ceny výrazne klesli a čakacie lehoty sú minimálne. Koľko ušetríte?

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zákon #pokuta #povolenie #výrub stromov #výrub drevín
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december