Prvá pomoc pri bolesti hrdla a zahlienení: zahoďte pastilky na cmúľanie, expresne rýchlo vám pomôže tento čaj

Že bylinky nie sú vašou každodennou témou? I tak vám odporúčame, upriamiť pozornosť aspoň na jednu. Mať ju v zásobe sa naozaj oplatí, lebo pri problémoch účinkuje okamžite.

25.01.2024 14:00
šalvia lekárska, čaj Foto:
debata (3)
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

Šalvia lekárska (Salvia officinalis) je prírodný zázrak. A hoci vyniká aj ďalšími zdravotnými benefitmi, v čom skutočne nemá konkurenciu je schopnosť uľaviť od nepríjemných pocitov v hrdle. Škriabania, pálenia či prehĺtania s bolesťou vás zbaví v priebehu dvoch či troch dní poctivého pitia čaju. Žiadne pastilky na cmúľanie, ale šalvia je v našej domácnosti prvou voľbou už pri miernych náznakoch možných problémov, ktoré okamžite zastaví.

Na chuť šalviového čaju si treba zvyknúť, no osobne som už pila aj oveľa horšie bylinkové nálevy. Ideálne je, prekonať sa, no ak by ste mali s trochu zemitou chuťou problém, pridajte lyžičku kvalitného medu.

Na prípravu čaju z čerstvej šalvie stačí podľa veľkosti tri až päť lístkov na 400 ml horúcej vody, sušenej vňate dajte na rovnaký objem dve zarovnané čajové lyžičky.
Šalvia lekárska je postupne drevnatejúca... Foto: SHUTTERSTOCK
šalvia lekárska, zber Šalvia lekárska je postupne drevnatejúca rastlina, ktorá by vám v bylinkovom záhone nemala chýbať. Vyhovuje jej slnko, no zvládne aj polotieň. Čím hlbšie ju budete strihať, tým bude hustejšia a poskytne vám viac, na zber vhodných mladých výhonkov.

Nie nadarmo sa táto bylina označuje za rastlinné antibiotikum. Okrem zápalov hrdla a mandlí uľaví aj pri kašli. Ak sú ťažkosti spojené s hrdlom vážnejšie, čaj vymeňte za nálev (zápar) na kloktanie. Na jeho prípravu použijete rovnakú sypanú šalviu, ktorú ste si v lekárni alebo v predajni so zdravou výživou kúpili na čaj. Inak, toto je dôležité vedieť, že ak nemáte vlastnú šalviu zo záhrady, vždy si kupujte len čistú sypanú šalviovú vňať. Nie bylinku v zmesi alebo v nálevových vrecúškach. V takejto forme je oveľa kvalitnejšia, účinnejšia a v neposlednom rade aj lacnejšia. Čaj si pripravte podľa odporúčaní na obale výrobku.

mäta, sušená, bylinka Čítajte aj Pravda alebo mýtus? Mäta je výborná na žalúdok, uľavuje pri nadúvaní, podporuje trávenie: Známy lekár v tom má jasno

Šalviový nálev na kloktanie

Polievkovú lyžicu sušenej šalvie zalejte 300 ml horúcej vody a nechajte 10 až 15 minút lúhovať. Sceďte a vychladnuté na teplotu tela kloktajte a následne vypľujte.

Náš tip: Silný nálev so šalvie je vhodný aj na vyplachovanie ústnej dutiny pri problémoch s rôznymi zápalmi ďasien.

Foto: SHUTTERSTOCK
šalvia lekárska, čerstvá, sušená, bylinka

Okrem liečby zápalov hrdla sú ďalšími benefitmi šalvie:

  • podpora imunitného systému,
  • zmiernenie menštruačných bolestí a problémov spojených s menopauzou,
  • pomoc s eliminovaním nadmerného potenia,
  • podpora zdravia tráviaceho systému,
  • potlačenie výskytu baktérií v ústnej dutine.
bylinky, foto AI, Midjourney Čítajte aj 5 domácich sirupov proti kašľu, hlienom aj bolesti hrdla: Využite liečivú silu bežne dostupných byliniek

Čo treba o šalvii vedieť skôr, než ju začnete užívať?

  • Šalviový čaj nie je vhodný na dlhodobé popíjanie – len tak pre chuť. Pripravte si ho iba v prípade spomínaných ťažkostí a to najviac dva razy za deň.
  • Šalvia ako bylinka užívaná v akejkoľvek forme nie je vhodná v tehotenstve. Obsahuje látky, ktoré môžu byť toxické pre vyvíjajúci sa plod.
  • Vyhnúť by sa jej mali aj dojčiace ženy, pretože môže podporiť stratu mlieka.
  • Pokiaľ ide o deti, obozretnosť v podávaní je na mieste prakticky pri väčšine bylinkových druhov. Rovnako treba výrazne znižovať odporúčané dávky, prípadne nálevy ešte aj riediť vodou. Ak sa zameriame len na šalviu, deťom sa podávať neodporúča a to nielen do troch rokov, ale dokonca až do dvanástich. Platí to však len pri vnútornom použití, preto šalviový obklad či výluh na potretie svrbivého miesta po bodnutí hmyzom bez obáv použite.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bolesť hrdla #šalvia lekárska
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december