Ovocinári na túto prácu nedajú dopustiť: Stihnite ju do konca januára. Oddiali kvitnutie a stromy ochráni pred mrazom

Tak, ako prakticky pri všetkých prácach týkajúcich sa ovocinárstva, aj v prípade bielenia kmeňov sa stretnete s protichodnými názormi. No vo všeobecnosti prevládajú tie, ktoré v tejto práci vidia zmysel.

28.01.2024 08:25
bielenie kmeňov, zima, sad, Foto:
debata (4)
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

Je len na vás a na vašich skúsenostiach, či stromom doprajete biele „podkolienky“, alebo to budete považovať za zbytočné. Veľa záleží aj na pestovateľskej lokalite a druhu ovociny. Pri starších stromoch by malo bieleniu predchádzať očistenie kmeňov od starej borky plnej záhybov a prasklín, čo je skvelou prevenciou proti šíreniu škodcov. Pre mnohé z nich sú tieto miesta vyhľadávaným úkrytom a pohodlnou možnosťou, ako prečkať zimu.

Aj lišajníky sú pre škodce vhodný úkryt. Ak ich... Foto: SHUTTERSTOCK
lišajníky, ovocné stromy, kefa Aj lišajníky sú pre škodce vhodný úkryt. Ak ich je na stromoch veľa, odstráňte ich pomocou drôtenej, ale jemnej kefy. Zachytávajte ich do plachty alebo si podložte kartón.

Ak by ste náhodou nevedeli, prečo záhradkári kmene ovocných stromov bielia, podstatou je ich ochrana proti vzniku mrazových trhlín. Tie sa môžu vytvoriť na kmeňoch a kostrových konároch z dôvodu výkyvov teplôt. Hlavne pri veľkých teplotných rozdieloch medzi slnečným zimných dňom a mrazivou nocou.

Niekedy sa môže z dostupných informácií zdať, že práve staršie stromy potrebujú ochranu bielením viac, no nie je to úplne pravda. Popukaná a zvrásnená kôra je niekedy celkom dobrým ochranným štítom a po prasknutí sa rýchlo zacelí. Oveľa vážnejšie sú prasknutia do lyka či dokonca takmer úplné rozštiepenia kmienkov. Na takéto výrazné poškodenia sú náchylné práve mladšie stromy s tenšími kmienkami.

nashi, ázijská hruška Čítajte viac Toto ovocie vraj odbúra alkohol, no hlavne má výbornú šťavnatú dužinu: Na úspešné pestovanie stačí splniť jednu podmienku

Rovnako najmä na slnečných záhradách a svahoch platí, že biele kmienky nielen dokážu odolať prehriatiu, ale ošetrené stromčeky aj neskôr začnú vegetáciu. Tento posun súvisí s neskorším kvitnutím, čo je dobrou prevenciou proti poškodeniu kvetov jarnými mrazmi.

Bielenie kmeňov v zimných mesiacoch vyrovnáva... Foto: SHUTTERSTOCK
bielenie kmeňov, náter, ovocné stromy Bielenie kmeňov v zimných mesiacoch vyrovnáva teplotné rozdiely medzi dňom a nocou. Predchádza tak vzniku mrazových poškodení.

Pre toto všetko nedá na bielenie kmeňov ovocných stromov dopustiť ani ovocinár Peter Molda: „Už naši starí rodičia vedeli, že natieraním kmeňov ovocných stromov vápenným mliekom zmiernime negatívne účinky zimných mrazov na ovocných stromoch.“ Každoročne koncom januára natiera kmene všetkých jabloní vo svojom 20 árovom sade.

Bielenie nie je zbytočný výmysel

Skutočne pomáha. Na rozdiel od tmavej borky biela farba dokázateľne odráža slnečné lúče. Je to rovnaký princíp, ako keď si v lete oblečiete čierne alebo biele tričko. Určite viete, v ktorom vám bude príjemnejšie.

Bielou farbou je v tomto prípade roztok haseného vápna, takzvané vápenné mlieko. Pripravuje sa v pomere 2 kg haseného vápna na 10 l vody. Ak si ho budete miešať sami, dodržte koncentráciu, inak môžete poškodiť kôru. Dnes je už ale oveľa jednoduchšie, kúpiť si hotový náter určený na priame použitie. Niekedy v ňom býva primiešaný ochranný fungicíd, prípadne si ho do náteru môžete dodatočne pridať. Na natieranie stačí klasický maliarsky štetec či štetka na hrubšie kmene.

V sade ovocinára Petra Moldu
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/TV Pravda
Víťaz súťaže Jablko roka 2023 Peter Molda zo...
Vystavené odrody jabĺk počas celoslovenskej...
+9

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocný sad #ovocné stromy #bielenie kmeňov
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december