Február je ideálny mesiac na sejbu týchto piatich druhov veľmi známych byliniek. Niektoré využijete v kuchyni, iné sú skvelými pomocníkmi pri liečbe mnohých zdravotných neduhov. Hlavne rumančeku kamilkovému by sa v bylinkových záhonoch mal venovať oveľa väčší priestor. Jeho zdravotné benefity sú všestranné a nenahraditeľné tak pre dospelých, ako aj deti.
Levanduľa úzkolistá
Jedna z najobľúbenejších byliniek s terapeutickou vôňou a mnohými zdravotnými benefitmi je stabilnou súčasťou takmer každej slovenskej záhrady, hoci pôvodne ide o stredomorskú rastlinu. Zvykla si u nás a na chránenom slnečnom stanovišti bez problémov prezimuje. Azda každý vie, že sa dá úspešne rozmnožiť odrezkami, no problematická nie je ani sejba semien. Oplatí sa v prípade, že by ste si chceli výsadbu rozšíriť o odrodu, ktorú nikto vo vašom okolí nepestuje. Je ich mnoho. Od tradičných tmavofialových, cez ružové až po rastliny s bielymi kvetmi.
- Sejba: február až marec v krytom priestore
- Ideálna teplota počas klíčenia: 20 až 25 °C
- Výsadba sadeničiek: jún
- Zber kvetov: júl až september

Majorán záhradný
Jednoročná kuchynská bylinka je známejšia ako majoránka. Pestovať ju môžete tak na záhone ako aj v kvetináči. Vyhovuje jej dostatok slnečných lúčov a vlahy, no neznáša priame organické hnojenie. Okrem toho, že je obľúbenou kuchynskou bylinkou, bez ktorej sa nezaobíde guľáš, má aj liečivé účinky. Napríklad odstraňuje plynatosť a podporuje metabolizmus, pomáha pri hnačke či žalúdočných kŕčoch.
- Sejba: február až marec v krytom priestore
- Priamy výsev na záhon: apríl (veľmi plytko)
- Výsadba sadeničiek: po 15. máji
- Zber vňate: na začiatku kvitnutia v júli až októbri


Pažítka
Oficiálne je to cibuľová zelenina, no kvôli jej využívaniu sa v praxi skôr spomína ako kuchynská bylinka. Je trváca a rozmnožiť sa dá aj rozdelením trsu. Dôležité je, že miluje výhrevné slnečné miesta chránené pred vetrom, kde spoľahlivo rastie a rozkvitá, čím plní nielen úžitkovú ale aj okrasnú funkciu. Fialové súkvetia sú rovnako ako zvyšok rastliny jedlé. Pažítka obsahuje až trikrát viac vitamínu C ako rajčiny. Charakteristickú vôňu jej dodáva alicín, za typickú chuť sú zodpovedné éterické oleje viazané so sírou. Pažítka pomáha prečistiť tráviacu sústavu a podporuje trávenie.
- Sejba: február až apríl v krytom priestore
- Priamy výsev na záhon: marec až august (plytko do hniezd)
- Výsadba sadeničiek: apríl až máj
Na čo si dať pozor? Mladé rastliny pažítky sú veľmi jemné. Aby vytvorili pekný hustý trs, saďte ich do hniezd približne po 20 kusov.

Rozmarín lekársky
Rovnako ako levanduľa aj on patrí k trvácim bylinkám, ktoré drevnatejú, a tak tvoria husté polokre. Z toho tiež vyplýva, že sa dá veľmi jednoducho rozmnožiť odrezkami, ktoré zakorenia v pohári s vodou a potom ich stačí už len vysadiť. Nikde však nie je napísané, že si rozmarín lekársky nemôžete dopestovať zo semien. Osivo je v rámci malospotrebiteľských vrecúšok v predaji bežne dostupné. Hoci sa bežne uvádza, že v našich podmienkach táto rastlina neprezimuje, veľmi záleží od priebehu zimy a od miesta pestovania. Ani u nás už dnes nie sú ničím výnimočným rozmarínové kry vysoké viac ako meter.
- Sejba: február až marec v krytom priestore
- Ideálna teplota počas klíčenia: 20 °C
- Výsadba sadeničiek: jún
- Zber vňate: júl až september

Rumanček kamilkový
Áno, je to presne tá liečivá rastlina, ktorú mnohí poznajú ako harmanček. Bežne ju nájdete rásť v prírode, no pre vzácne liečivé účinky si zaslúži, byť súčasťou aj bylinkového záhona. Drobné biele kvety so žltým stredom majú príjemnú vôňu. Využijete ich začerstva alebo ich nechajte usušiť. Rumanček je výborný napríklad pri prechladnutí, vo forme kloktadla uľaví pri bolesti hrdla, pri naparovaní uvoľní dutiny, čaj pomôže pri bolesti hlavy a nespavosti. Rumanček je veľmi všestrannou bylinkou. Existuje množstvo domácich receptov, podľa ktorých si viete pripraviť hojivé masti, zábaly či oplachovacie kúry na svetlé vlasy.
- Priamy výsev na záhon: október až apríl
- Zber kvetov: máj až september/október

