Na oddych nie je čas, vraví skúsený ovocinár. Týchto 5 prác vás neminie, ak chcete mať ovocné stromy v top forme

Aj keď nemáte celý sad, ale len zopár ovocných stromov v rámci rodinnej záhrady, niektoré základné práce vás neminú.

12.02.2024 14:00
žena, ovocný sad, ovocný strom, rez, zimný rez Foto:
debata

Dôležité sú nielen pre kvalitnú úrodu, ale aj pre dobrý zdravotný stav a dlhú životnosť stromov.

Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/TV Pravda

1. Posledný zimný mesiac býva častokrát ešte chladnejší, než január, no aktuálne to neplatí. Ovocné stromy a kry sú už naplno pripravené, prebudiť sa do novej jari, preto s prácou v sade neotáľajte. Dôležitý je najmä rez a tvarovanie jadrovín (jablone, hrušky), ale pustiť sa môžete aj do malín, ktoré ste nestihli ošetriť po zbere úrody.

malina, maliny Čítajte viac Nestihli ste ho po zbere úrody? Nič to. Opäť je vhodný čas na dokončenie rezu malín. Takto zarodia ako nikdy predtým

2. Ak ste napriek upozorneniam o škodlivosti nechali na stromoch zvyšky plodov, ktorú sú už v tomto čase premenené na scvrknuté múmie plné škodlivých spór húb, nenechávajte ich po obratí len tak ležať pod stromami. Rovnako by sa nemali dávať do kompostu, ale vyhodiť do odpadu. Najčastejšie bývajú zdrojom nákazy moniliózou.

Takéto plody môžu byť zdrojom nákazy v novej... Foto: SHUTTERSTOCK
múmie, mumifikované plody Takéto plody môžu byť zdrojom nákazy v novej sezóne, napríklad moniliózou.

3. Ak ste tak ešte neurobili, do konca februára máte možnosť, odobrať si vrúble jadrovín na neskoršie štepenie (v čase miazgy) a uchovať si ich vo vedre s vlhkým pieskom v pivnici. Kôstkoviny treba odoberať skôr (v období okolo Vianoc a Nového roka, najneskôr do polovice januára)lebo skoršie pučia. Preto je už v tomto období lepšie, narezať si ich tesne pred vrúbľovaním, ktoré je pri slivkách, čerešniach, višniach aj marhuliach aktuálne práve vo februári až do začiatku marca.

vrúbľovanie, vrúble, odber vrúbľov, rez, ovocné stromy, Čítajte viac Kedy a ako odoberať vrúble ovocných stromov a kam s nimi do času štepenia? Praktické rady pomôžu aj začiatočníkom

4. Ešte aj vo februári sa oplatí bieliť kmene stromov vápenným mliekom, pretože jeho úlohou nie je iba ochrana pred mrazovými prasklinami a trhlinami. Takýto náter tiež zabezpečí, že ošetrené stromčeky vstúpia do vegetácie o niečo neskôr a posunie sa tak ich kvitnutie, čo je dobrou prevenciou proti poškodeniu kvetov jarnými mrazmi.

Foto: SHUTTERSTOCK
bielenie kmeňov, zima, sad,

5. Zimné obdobie je tiež dôležité z pohľadu údržbových prác, ktoré počas plnej vegetácie nemôžete vykonávať. Týka sa to hlavne opráv konštrukcií, výmeny oporných kolov, dotiahnutia drôtenky, kontroly úväzkov na mladých stromčekoch. Nezabudnite skontrolovať aj drobné ovocie rastúce v tvare stromčekov, ako sú ríbezle a egreše. Častou pestovateľskou chybou býva, že úväzky, ktorými je kmienok pripevnený k opornému kolíku zarastú do kôry. Ak takúto chybu odhalíte včas, ešte sa dá napraviť. V extrémnych prípadoch dochádza k priškrteniu a zlomeniu kmienka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocný sad #rez a tvarovanie #bielenie kmeňov #zimné práce v ovocnom sade
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december