Zo žltých odrôd uhoriek je u nás bežne dostupné osivo ‘Lemon Cucumber’ a ‘Yellow Ball’. Sú to veľmi zaujímavé plody, akurát od nich nemôžete očakávať 100-percentne známu uhorkovú chuť. Predsa len sú trochu iné, exotickejšie než naše klasické šalátovky alebo nakladačky.
Pokiaľ však ide o pestovanie, to je porovnateľné s tradičnými uhorkami. Rastliny majú lianovitý rast, takže ak im nachystáte oporu, budete mať lepší prehľad pri zbere, čo platí aj pri klasických uhorkách. Väčšia vzdušnosť porastu a rýchlejšie osychanie listov po daždi tiež znižuje riziko rozšírenia ničivej múčnatky.
Čítajte viac Silné priesady papriky vďaka 6 radám z praxe: Kto so sejbou počkal do februára, bude s úrodou nadmieru spokojnýAk by ste sa negatívny vplyv letných dažďov rozhodli eliminovať pestovaním odrody ‘Lemon Cucumber’ vo fóliovníku alebo v skleníku, nerobte to. Rastliny potrebujú opelenie hmyzom, preto sú určené na voľné hriadky.
Tipy na kuchynské využitie týchto netradičných uhoriek
Indovia takzvané dosekaya tepelne upravujú spolu s, pre ne typickou šošovicou, pridávajú tiež cibuľu, čili a ďalšie korenie, kým vznikne kašovitá konzistencia. Toto jedlo nazývajú dosekaya pappu. Zo žltých uhoriek pripravujú kari nebo chutney – dosakaya pachadi.
Plody odrody ‘Yellow Ball’ sú veľmi chrumkavé a ak ich pozberáte dostatočne mladé, zjete ich so šupkou aj semenami. Veľkou výhodou žltých odrôd uhoriek je, že neobsahujú horké cucurbitaceiny. Dajú sa dlhodobejšie skladovať. Aj po niekoľkých týždňoch si udržia chrumkavú textúru.
Odroda ‘Yellow Ball’ sa botanicky viac približuje k melónom, preto sa označuje za zeleninový melón. Rozdiel je v tom, že aj úplne zrelé plody vôbec nie sú sladké. Sú menšie, guľovité, žlté, niekedy so zelenými pruhmi.
Čítajte viac Plná chuť a všestranné využitie: Mexické papriky sú nenáročné, úrodné a ich konzumácia nevyžaduje „plechové“ ústa