Nezabudnite, že broskyne sa proti kučeravosti ošetrujú dvakrát. Jeseň už máte za sebou, teraz treba zasiahnuť takto

V podstate sa dá povedať, že situácia s kučeravosťou broskýň zašla tak ďaleko, že ak stromy neošetríte, určite sa s najzávažnejšou chorobou tohto druhu stretnete.

16.02.2024 06:00
broskyne Foto:
debata (6)

Huba Taphrina deformans infikuje už listy krátko po vypučaní, čím spôsobí ich predčasné odumieranie. Minimum aktívnej listovej plochy sa prejaví na nedostatočne vyživených plodoch, ktoré opadávajú, a na celkovej zlej kondícii stromu. Nebuďte preto ako mnohí záhradkári, ktorí túto vážnu chorobu broskýň stále podceňujú, a včas proti nej zasiahnite. Rovnako nepodľahnite vidine rezistentných odrôd, ktoré u nás nie sú pestovateľskou realitou. Niektoré broskyne síce môžu byť viac odolné, ale aj na nich sa bez postreku kučeravosť listov v istej miere prejaví.

Foto: SHUTTERSTOCK
kučeravosť listov broskýň, broskyňa, broskyne

Jej výskyt závisí od priebehu počasia, a to hneď v niekoľkých štádiách: krátko pre vypučaním, v čase pučania a niekoľko týždňov po vypučaní stromov. Ak spozorujete prvé príznaky napadnutia, niet cesty späť. Keď sa už rozvoj choroby začal, ošetrenie neprinesie uspokojivé výsledky. V prípade tejto hubovej choroby sú preto nevyhnutné preventívne postreky.

Pred začiatkom novej sezóny treba stromy ošetriť v štádiu nalievania púčikov, keď z nich ešte netrčí takzvané myšie uško. Treba sledovať, kedy prasknú obalové šupiny púčikov. Postrek musí byť dôkladný a ochrannou látkou treba zmáčať celý strom.

Broskyňa - obdobie nalievania púčikov Foto: SHUTTERSTOCK
broskyňa, nalievanie púčikov, termín postreku proti kučeravosti listov Broskyňa - obdobie nalievania púčikov

Aplikuje sa pri teplote nad 7 °C a ideálne je, keď si môžete počkať na to, až bude suma priemerných teplôt troch po sebe nasledujúcich dní 30 °C. Stále však platí, že nemôžete zmeškať štádium nalievania púčikov. Riaďte sa priebehom počasia vo vašej lokalite. Napríklad v oblasti Smoleníc sa broskyne tento rok dali ošetrovať už 10. februára.

Použiť môžete meďnaté alebo sírnaté fungicídy. Aktuálne je v malospotrebi­teľskom balení povolený Cuproxat SC (0,5 %) a Champion 50 WG (0,2 %), niektorí pestovatelia používajú Sulku-K (4–5 %).

jabloň, jablko, sad, Čítajte viac Chcete aj vy z jedného stromu pozberať 18 kg jabĺk? Pestujte jablone v tvare super štíhleho vretena a takto ich režte

Ak by až do obdobia tesne pred kvitnutím pretrvávali chladné, daždivé a hmlisté rána, môžete ešte aplikovať ďalší postrek. V tomto prípade si však treba dať pozor na to, že ak stromy začnú pučať a objavovať sa čo i len náznak zelenej listovej plochy, už nesmiete aplikovať klasické fungicídy. Hrozí totiž riziko fytotoxicity. Použiť treba niektorý z organických fungicídov.

Problém je v tom, že aktuálne nemá žiadny takýto prípravok určený pre malospotrebiteľov platnú autorizáciu. Broskyne preto treba ošetriť zodpovedne na jeseň a v termíne nalievania púčikov.

malina, maliny Čítajte viac Nestihli ste ho po zbere úrody? Nič to. Opäť je vhodný čas na dokončenie rezu malín. Takto zarodia ako nikdy predtým

Alternatívna možnosť, ak odmietate chémiu

Ak dávate prednosť postrekom bez rizika zostatkových rezíduí, skúste v tomto období nalievania púčikov použiť zmývací postrek zo zmesi prípravku Kocide 2000, čo je hydroxid meďnatý (30 g/10 l vody) a BorOil, teda boritanového hnojiv (40 až 60 ml/10 l vody). V prípade pretrvávajúceho chladného a daždivého jarného počasia siahnite po prípravku Folicit (50 ml/10 l vody) s obsahom sójového lecitínu a slnečnicového oleja, ktorý je odolný proti dažďu. Pre spoľahlivý účinok sa odporúča postrek opakovať každých sedem dní až do začiatku kvitnutia stromov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #broskyne #kučeravosť broskýň
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december