7 fatálnych chýb pri pestovaní priesad, ktorým sa treba za každú cenu vyhnúť: Najmenej jednu pritom robí takmer každý

Pestovanie zeleninových priesad je náročnejšie, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. No ak sa vyhnite týmto chybám, zaručene uspejete. Odrody paprík, rajčín, čili alebo zeleru podľa vlastnej chute za tú námahu určite stoja.

19.02.2024 14:00
priesady, zelenina, predpestovávanie, Foto:
debata

Málo svetla po vyklíčení, veľmi premokrený substrát, neprimerane vysoká teplota, príliš hustý výsev… Toto sú najčastejšie pestovateľské chyby, ktoré zmaria snahy o dopestovanie si vlastných priesad a netýka sa to len zeleniny. Rovnaké problémy súvisia aj s kvetmi či s predpestovávaním byliniek. Poďme si teda viac priblížiť najčastejšie chyby, ktorým sa dá jednoducho vyhnúť:

1. Vysievanie do príliš hlbokých kvetináčov

Hlavne začínajúci pestovatelia si často myslia, že pre predpestovávané priesady sú lepšie hlbšie kvetináče. Opak je však pravdou. Na prvotnú sejbu sú ideálne plytké výsevné misky, alebo menšie zakoreňovače. Navyše je to aj oveľa ekonomickejšie. Klíčiacim rastlinám stačia 4 cm substrátu, preto je zbytočné, investovať do zbytočnej kúpy väčších objemov.

Foto: SHUTTERSTOCK
priesady, zelenina, predpestovávanie

2. Nerozlišovanie medzi nárokmi jednotlivých druhov

Niektoré druhy zeleniny doslova trpia pri presádzaní. Vychádza to z typu ich koreňového systému. Problémy s opätovným zakoreňovaním majú napríklad hlúboviny, pretože kolový koreň disponuje len malým počtom bočných vlásočnicových korienkov. V ich prípade je preto lepšie, nesiať do výsevných misiek, ale priamo do jednotlivých buniek dostatočne veľkých zakoreňovačov, v ktorých budú rásť až do času výsadby.

Foto: SHUTTERSTOCK
predpestovanie, zelenina, bylinky, rašelinové zakoreňovače,

3. Málo tepla pre výsevy

Hneď po vysiatí semien sa záhradkári sústreďujú na ich umiestnenie na okenné parapety či na iné svetlé stanovištia. V tejto pestovateľskej fáze, ale toto nie je prioritou. V prvom rade ide o dostatočne vysokú teplotu, ktorú daný zeleninový druh na vyklíčenie potrebuje. Až do objavenia sa prvých háčikov rastliniek preto preferujte teplo a vlhko, pokojne v úplnej tme.

4. Nesprávny pomer svetla a tepla po vyklíčení

Keď semenáčiky vyklíčia, v tejto fáze sa treba zamerať na dostatok svetla, no stále prihliadať aj na správnu teplotu. Tá sa pri všetkých druhoch spravidla o 2–3 °C znižuje. Nedostatok svetla, avšak spojený s príliš vysokou teplotou vedie k nežiaducemu vyťahovaniu rastlín. V podstate ide o rýchly rast na úkor pevnosti a vitality rastlinných pletív.

cibuľa Čítajte viac V jednej dôležitej veci prekoná sadzačku: Cibuľa zo semien má nespornú výhodu, ktorá stojí za prvotnú prácnosť pri sejbe

5. Rastliny nemajú dostatok priestoru na vývoj

Či už ide o koreňový systém, alebo o nadzemné časti, zdravá priesada musí byť rovnomerne rastená, pevná, s bohato vetvenými koreňmi, čo jej umožní, rýchlo sa po presadení na hriadku „zabývať“ v novom prostredí. Čím dlhšie budete vyklíčené rastliny držať nahustené vo výsevných miskách, tým bude ich vitalita horšia. Preto presádzajte (pikírujte) už vo fáze dvoch klíčnych a dvoch pravých listov.

6. Nesprávna hĺbka pikírovania

Nie je jedno, ako hlboko rastlinu pri pikírovaní zasadíte. Hĺbka je v tomto prípade druhovo špecifická. A hoci pri niektorých zeleninách (rajčiny, paprika, baklažán…) viete v tomto kroku zachrániť príliš vytiahnuté semenáčiky hlbším vysadením, zeler alebo šaláty sú na „utopenie“ počas pikírovania veľmi citlivé.

Foto: SHUTTERSTOCK
petúnky, sejba, pestovanie zo semien, pikírovanie

7. Okamžité vystavenie priamemu slnku

Hoci je presadenie pre neskorší zdravý vývoj rastliny potrebné, daný moment je určitým stresovým faktorom, s ktorým sa musí vyrovnať. Potrebuje na to čas, kedy by ste mali zabezpečiť, aby sa zároveň nemusela vyrovnávať s ďalšími stresovými situáciami. Svetlo je potrebné, no aspoň prvých pár dní by na rastliny slnko nemalo svietiť priamo.

Nezabudnite, že v teplejších lokalitách je už aktuálna aj výsadba jarného cesnaku
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/TV Pravda

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #predpestovanie zeleniny #zeleninové priesady
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december