V jednej dôležitej veci prekoná sadzačku: Cibuľa zo semien má nespornú výhodu, ktorá stojí za prvotnú prácnosť pri sejbe

Cibuľa je nenahraditeľnou zeleninou, bez ktorej sa v kuchyni naozaj nezaobídete. Po ruke ju treba mať celoročne, preto sú na odrody kladené vysoké požiadavky, hlavne pokiaľ ide o skladovateľnosť.

12.02.2024 06:45
cibuľa Foto:
debata (1)

Dobrá cibuľa musí vydržať čo najdlhšie, ideálne do času, kým sa na hriadkach objaví aspoň zelená cíbiková náhrada.

Pestovať cibuľu zo sadzačky je naozaj veľmi jednoduché. Malé cibuľky napicháte do pôdy a ďalej vám v podstate stačí len bežné odburiňovanie a zalievanie. S cibuľou zo semien je to trochu iné, no nedajte sa odradiť.

Začnite už vo februári

Samozrejme, cibuľu môžete siať aj priamo na pripravenú hriadku, no tento spôsob sa odporúča len v naozaj teplých pestovateľských oblastiach s kvalitnou pôdou. Semená sa totiž vysievajú už koncom februára. V ostatných kútoch Slovenska si preto vo februári radšej semená vysejte na predpestovanie priesad do výsevných misiek alebo debničiek.

Foto: Canva
cibuľa, siatie, vysievanie, predpestovanie, priesady,

Odporúčané odrody jarnej cibule dostupné v podobe semien

  • Žltá: ‘Tandem’, ‘Alice’, ‘Daytona F1’, ‘Štutgartská’, ‘Tosca’ (podlhovastá), ‘Lusy’, ‘Klaria’, ‘Elista, ‘Všetana’, ‘Aeneus F1’, ‘Dagmar’,
  • Červená: ‘Grenada’, ‘Karminka’, ‘Karmen’, ‘Lilia’ (srdiečkovitý tvar)
  • Biela: ‘Agostana’, ‘Albienka’

Osivo si predklíčte

Pri cibuli sa to naozaj oplatí. Semená na noc zalejte vodou. Potom ich zlejte a rozprestrite na vlhkú papierovú kuchynskú utierku. Zabaľte ju, dajte do uzatvárateľnej nádoby a udržiavajte vlhkú. Keď sa objavia drobné klíčky, hneď sa pustite do vysievania.

Radšej vonku než za oknom

Predklíčené semená cibule vysiate v debničke s ľahkým výsevným substrátom nechajte vonku, na slnečnom mieste, ideálne orientovanom na juh. Dovnútra ich prenášajte len v prípade, že hrozí mráz. Substrát udržiavajte stále mierne vlhký.

Foto: SHUTTERSTOCK
cibuľa, zo semien, priesady, predpestovanie
semená, klíčenie, klíčiace rastliny Čítajte aj Aby semená spoľahlivo vyklíčili: Tieto profesionálne techniky vám uľahčia záhradnícky život + pravda o morení osív
Na predpestovanie cibule potrebujete asi sedem týždňov. Za tento čas by jej mali narásť tri pravé listy. Vtedy ju presaďte na voľnú hriadku.

Zabudnite na výsadbový kolík

Tak, ako pri sadení sadzačky, aj v tomto prípade platí, že robiť jamky výsadbovým kolíkom pre vloženie priesady nie je vhodné. Korienky často zostávajú vo vzduchoprázdne a usychajú. Oveľa lepšie preto je, uložiť cibuľky vedľa seba do ryhy na vzdialenosť 10 cm, dobre zaliať, prihrnúť pôdou a popritláčať. Pozor si však dajte na to, aby ste ju nesadil hlbšie, než rástla vo výsevnej debničke.

Foto: Canva
cibuľa, priesady, cibuľa zo semien, polievanie, hriadka

Nesporná výhoda cibule pestovanej zo semien

  • Ak sa v teplejších oblastiach rozhodnete pre priamu sejbu, klíčiace semená a mladé rastliny naplno využijú zimnú vlahu.
  • Ich počiatočný rast bude rýchlejší.
  • V kombinácii so skorším termínom vysievania než v prípade sadzačky, dosiahnete lepší termín zberu z pohľadu vyzrievania a skladovania cibule.

Tieto výhody platia aj v prípade, že si predpestujete cibuľové priesady, čo so sebou prináša prakticky 100-percentnú istotu pestovateľského úspechu.

Foto: Canva
cibuľa, priesady, cibuľa zo semien, polievanie, hriadka
cibuľa Čítajte aj Veľký prehľad odrôd cibule: Od klasiky až po menej známe špeciality pre labužníkov. Vieme, ktoré sa (ne)oplatia

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #cibuľa #šalotka #cibuľa zimná #cibuľa zo semien
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december