Niektoré rastliny vám môžu spôsobiť nečakané kožné problémy: Opatrnosť je namieste aj pri istých druhoch zeleniny

Je krásny slnečný deň a vy si užívate prácu v záhrade, keď náhle spozorujete začervenanie pokožky na predlaktí. Červené škvrny svrbia, prípadne pália, no vy predsa nie ste na nič alergickí a ani nepracujete s jedovatými druhmi. Prečo potom tá náhla kožná reakcia?

23.02.2024 06:00
petržlen, petržlen vňaťový Foto:
Ľuďom s citlivejšou pokožkou môže problémy s vyrážkou narobiť aj zber vňaťového petržlenu.
debata

Kožné reakcie, ktoré vznikajú pri pobyte na slnku, najmä počas dovolenky pri mori sa vo všeobecnosti označujú za alergiu na slnko, odborne ide o fotodermatózu. Ak je citlivejšia pokožka vystavená silnému slnečnému žiareniu, náhle sa na nej objavia svrbiace a páliace červené fľaky, opuchy či drobné pľuzgieriky. Zvlášť citlivé bývajú ruky a trup. Ak takéto problémy nemávate, ale podobná kožná reakcia sa u vás objaví po záhradkárčení alebo po letnej prechádzke v prírode, pravdepodobne sú za tým fototoxické rastliny.

jedovaté rastliny Čítajte aj Tieto rastliny vás oslepia, paralyzujú, spôsobia neznesiteľnú bolesť aj smrť. Mnohé z nich pritom bežne pestujeme

Čo je to fototoxicita?

Označuje sa tak chemická reakcia, pri ktorej sa určité netoxické alebo len mierne toxické rastlinné látky v spojení so slnečným žiarením premieňajú na toxické (foto = svetlo/žiarenie, toxické = jedovaté). Ak sa teda takáto látka dostane na vašu pokožku za prítomnosti slnečného žiarenia, môže vyvolať bolestivé kožné príznaky – svrbenie, pálenie, začervenanie. Fototoxická reakcia však nie je alergia alebo fotodermatóza. Ide o interakciu rastlinných zložiek, UV žiarenia a pokožky. Odborne sa označuje ako fytofotoderma­titída (fyto = rastlina, foto = svetlo/žiarenie, dermatitída = zápal/ochoreni­e kože).

Ak sa radi prechádzate po lese, lúke, či... Foto: SHUTTERSTOCK
nohy, žena, lúka, príroda, naboso Ak sa radi prechádzate po lese, lúke, či záhrade naboso, hlavne počas slnečného letného dňa buďte opatrní a dávajte pozor na to, kam šliapete.

Čo sa deje počas fototoxickej reakcie?

Mnohé rastliny obsahujú chemické látky, ktoré samy o sebe nie sú toxické. Pokojne sa vám napríklad počas strihania môže dostať na pokožku šťava vytekajúca zo zrezaných stoniek a nič sa nestane. Existujú však také druhy rastlinných látok, ktoré v prípade, že nimi ušpinenú pokožku vystavíte vysokým dávkam UVA a UVB žiarenia zo slnka, začnú meniť svoje chemické zloženie. V závislosti od účinnej látky sa buď zahriatím aktivujú nové chemické procesy, alebo sa uvoľnia iné chemické zlúčeniny, ktoré na pokožku pôsobia toxicky. O niekoľko desiatok minút, či dokonca až hodín neskôr spozorujete opuch, začervenanie, ucítite svrbenie či štípanie.

V závažných prípadoch môže fototoxická reakcia viesť k tvorbe pľuzgierov, ktoré sú podobné ako pri popáleninách.

Na vznik fytofotodermatitídy musí byť príslušná časť tela najprv vystavená rastlinnému sekrétu a potom silnému slnku, preto sú najčastejšie postihované ruky, chodidlá a nohy, zriedkavejšie tvár a horná časť tela. Podporným faktorom je tiež vlhká pokožka, napríklad kvôli kúpaniu, alebo poteniu sa pri práci v záhrade.

Fytofotodermatitída je ľudovo známa aj ako lúčna dermatitída. Spôsobujú ju najmä furokumaríny nachádzajúce sa v mnohých rastlinách a zriedkavejšie hypericín, ktorý obsahuje napríklad ľubovník bodkovaný. Furokumaríny sú obsiahnuté aj v mnohých citrusových rastlinách, preto sa v súvislosti s exotickými dovolenkovými destináciami hovorí tiež o takzvanej margarita burn.

Boľševník obrovský je rýchlo sa šíriacou... Foto: SHUTTERSTOCK
boľševník obrovský Boľševník obrovský je rýchlo sa šíriacou inváznou rastlinou a navyše je aj veľmi fototoxický. Prvotný kontakt s rastlinou a jej šťavami je však bezbolestný, preto treba byť zvlášť opatrní pri deťoch. Fototoxická reakcia sa v závislosti od intenzity slnečného žiarenia aktivuje obvykle po 15 minútach.

Zvýšenú citlivosť pokožky na svetlo a fototoxické reakcie môžu vyvolať napríklad aj liečivé prípravky z ľubovníka bodkovaného, parfumové oleje, niektoré esenciálne oleje a kozmetické prípravky s obsahom výťažkov fototoxických rastlín.

šalát, priesady, vysádzanie priesad Čítajte aj Za nebezpečné dusičnany v jarnej zelenine si častokrát môžu sami záhradkári: Vyvarujte sa týchto chýb

Čo robiť, ak máte lúčnu dermatitídu?

Ak po kontakte s rastlinami (napríklad na prechádzke) spozorujete začínajúcu dermatitídu, okamžite dôkladne umyte všetky potenciálne postihnuté miesta a vyhnite sa slnečnému žiareniu, ideálne počas niekoľkých nasledujúcich dní (napríklad nosením dlhých nohavíc, rukávov a ponožiek).

Lúčna dermatitída je neškodná kožná reakcia, pokiaľ je obmedzená na menšie plochy. Ak postihne malé deti, pri silnej bolesti alebo pľuzgieroch by ste mali navštíviť lekára. Postup liečby je podobný ako pri silnom spálení od slnka. Chladivé vankúšiky a jemné krémy zvlhčujú pokožku a zmierňujú svrbenie. V žiadnom prípade sa postihnuté miesta nemôžu škriabať.

Sčervenanie a pľuzgiere spôsobené fototoxickou... Foto: SHUTTERSTOCK
pľuzgier, ruka, fototoxická rastlina, fytofotodermatitída, Sčervenanie a pľuzgiere spôsobené fototoxickou rastlinou pripomínajú silné spálenie od slnka. Vrchol vyrážok sa zvyčajne vyskytuje až po dvoch či troch dňoch. Asi po dvoch týždňoch – alebo aj dlhšie, ak je reakcia závažná – vyrážka sama zmizne.

Najvýznamnejšie fototoxické rastliny

Medzi hlavné rastliny, ktoré spôsobujú kožné reakcie v súvislosti so slnečným žiarením, patria mnohé druhy z čeľade mrkvovité, pričom azda najznámejší je boľševník obrovský, ale aj trebuľka lesná, archangelika lekárska, ktorá je inak známa ako liečivá rastlina, jasenec biely či ruta voňavá. V zeleninovej záhrade sa odporúča opatrnosť pri práci s petržlenom, paštrnákom, koriandrom, mrkvou a zelerom.

Ruta voňavá je pomerne známa fototoxická, no... Foto: SHUTTERSTOCK
ruta voňavá Ruta voňavá je pomerne známa fototoxická, no zároveň liečivá rastlina. Manipulácia s ňou sa v záhrade odporúča len v rukaviciach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bolševník obrovský #jedovaté rastliny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december