Za nebezpečné dusičnany v jarnej zelenine si častokrát môžu sami záhradkári: Vyvarujte sa týchto chýb

Dusík sa v záhradníckej praxi považuje za jednu z najdôležitejších živín a skutočne, patrí k takzvaným makroprvkom, ktoré sú pre zdravý rast rastlín nenahraditeľné. No tak, ako v našej strave, aj v prípade rastlín platí, že i priveľa dobrého škodí.

21.02.2024 06:00
šalát, priesady, vysádzanie priesad Foto:
debata (1)

Dusíkaté hnojivá sú vo všeobecnosti považované za neškodné. Veď predsa podporujú rast zelenej hmoty a rastliny sú vďaka nim zdravšie. Áno, pravda to je, no aj dusíkom treba hnojiť rozumne. Hlavne v prípade plodín, ktoré konzumujeme. Nadbytok dusičnanov a dusitanov môže totiž negatívne ovplyvniť ľudské zdravie. Najväčšie riziko ich hromadenia sa pripisuje skorým a rýchleným zeleninám.

V pôde a vo vode sú dusičnany, dusitany a amoniakálne formy dusíka bežnými prvkami, no zvyčajne sú zastúpené v rovnovážnom stave. Až umelým prehnojovaním dusíkatými hnojivami počas pestovania plodín sa stáva, že škodlivejšie dusičnany a dusitany začnú prevyšovať amoniakálny dusík. Na jar sa s týmto negatívnym fenoménom možno stretnúť hlavne na úrodných humóznych pôdach, keď sa po zime opäť obnoví intenzívny rozklad organických látok mikroorganizmami.

priesady, zelenina, predpestovávanie, Čítajte viac 7 fatálnych chýb pri pestovaní priesad, ktorým sa treba za každú cenu vyhnúť: Najmenej jednu pritom robí takmer každý
  • Nedostatok dusíka: Rastliny optimálne nerastú a nevyvíjajú sa. Listy žltnú, schnú, opadávajú. Úroda je nižšia a menej kvalitná.
  • Nadbytok dusíka: Vegetatívne orgány neprimerane rýchlo rastú, pletivá sú riedke a náchylné na hubové choroby, rastliny neskôr kvitnú a tým neskôr nasadzujú plody, úroda je nesprávne vyfarbená, mdlej chuti aj vône, má kratšiu trvanlivosť a nižší obsah vitamínov, hlavne „céčka“.

Kedy a ako hnojiť dusíkom?

Dusíkaté priemyselné hnojivá treba do pôdy zapracovávať podľa potreby, najlepšie podľa pôdneho rozboru. Vo všeobecnosti sa za najvhodnejšie obdobie použitia uvádza jar, keď sa pred vysievaním a vysádzaním zapracujú do pôdy. Počas počiatočného rastu až do začiatku kvitnutia plodín sa používajú už len v prípade potreby na opatrné prihnojenie.

Nadbytok dusíka v pôde je zvyčajne zapríčinený nevhodným a nadmerným hnojením priemyselnými dusíkatými hnojivami. Len zriedka ide o prehnojenie organickými hnojivami.
valeriánka poľná Čítajte aj Nekupujte listovú zeleninu balenú v plaste, vysejte si zimný šalát: Rýchlo rastie a vystačíte si s balkónovým kvetináčom

Existujú výnimky

Napríklad síran amónny je v premene na dusičnany v porovnaní s ostatnými typmi dusíkatých hnojív oveľa pomalší, preto ho možno použiť na základné hnojenie už v jeseni. Fyziologicky aj chemicky je však kyslý, a tak sa hodí skôr do neutrálnych pôd a k plodinám, ktoré znesú kyslú pôdnu reakciu.

Hoci z pohľadu obsahu dusičnanov je na hnojenie priaznivejšia močovina a amoniakálne formy dusíka, nie je dobré hnojiť len dusíkom vo forme amoniaku. Treba siahnuť aj po ľahko a dobre prijateľných dusičnanoch, hlavne na slabo kyslých a neutrálnych pôdach.

Mangold je známy ako nenáročná náhrada špenátu,... Foto: dobrasemena.cz
baby leaf, mangold Mangold je známy ako nenáročná náhrada špenátu, no uplatní sa aj pri pestovaní na zber mladých listov formou baby leaf. Skvelé je, že odrody majú rôzne farebné listy. Výsev a následne aj tanier zo šalátom bude naozaj pestrí.

Veľký zdravotný problém hromadenia dusičnanov

Zo zeleniny najviac dusičnanov hromadí šalát hlávkový, šalát listový, žerucha, petržlen vňaťový, špenát, cvikla, reďkev, reďkovka, skorý kaleráb, skorá kapusta, kel, karotka a mangold. Avšak aj v plodoch či v iných konzumných častiach toho istého druhu sa môže obsah dusičnanov líšiť v závislosti od zvolenej formy dusíkatej výživy, od stupňa zrelosti, odrody či od podmienok pestovania.

Prečo sú dusičnany nebezpečné?

Ich potenciálna toxicita pri vyššom obsahu spočíva v tom, že sa môžu redukovať na dusitany. Tie spôsobujú premenu hemoglobínu na methemoglobín, ktorý má obmedzenú schopnosť prenášať kyslík, čo vyvoláva methemoglobinémiu. Dusitany sa tiež môžu viazať na amíny prítomné v potravinách. Vznikajú tak nebezpečné nitrózoamíny, ktoré vyvolávajú tvorbu nádorov. Ak je však organizmus dostatočne zásobený vitamínom C, nedochádza k vzniku nitrózozlúčenín. Pomer vitamínu C k dusičnanom by mal byť preto väčší ako 2 : 1, čo väčšina druhov zeleniny spĺňa. Dôležitá je aj vláknina, ktorá v hrubom čreve potláča vstrebávanie nitrózoamínov

Foto: SHUTTERSTOCK
šalát, baby leaf

Takto predídete riziku hromadenia dusičnanov pri pestovaní skorej a rýchlenej zeleniny:

  • Menej hnojte priemyselnými hnojivami.
  • Ak pôdu správne obrábate, pravidelne ju prihnojujete, ale neprehnojujete kompostom alebo iným organickým hnojivom, priemyselný dusík nie je potrebný.
  • Ak nemáte inú možnosť, než siahnuť po dusíkatých umelých hnojivách, uprednostnite pomaly pôsobiace.
  • Úrodu zberajte v neskorých fázach dozrievania a podvečer alebo večer. Najväčšia koncentrácia dusičnanov bola v rastlinách zistená v ranných hodinách.
  • Najviac dusičnanov obsahuje rýchlená zelenina, alebo na ich hromadenie citlivé druhy pestované v krytých priestoroch.
  • Najvyšší obsah dusičnanov majú listové stonky a stopky, žilky, hlúby, špičky koreňov a povrchové vrstvy plodov.
Napriek častému všeobecnému presvedčeniu, horkosť listovej zeleniny nemá nič spoločné s nahromadenými dusičnanmi. Horkú chuť spôsobuje intybín, ktorý ľudskému telu neškodí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #dusík #dusičnany #hnojenie dusíkom
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december