Nekupujte listovú zeleninu balenú v plaste, vysejte si zimný šalát: Rýchlo rastie a vystačíte si s balkónovým kvetináčom

Ako zimný šalát sa často označuje valeriánka poľná. Ide o listovú zeleninu, ktorú však pod týmto jej správnym pomenovaním pozná len málokto. V obchodoch ju kúpite balenú v plastových nádobách s označením poľníček.

18.01.2024 06:00
valeriánka poľná Foto:
debata (1)

Prečo zimný šalát? Hlavne kvôli odolnosť proti chladu. Valeriánka je jedna z mála zelenín, ktorú môžete na voľné hriadky vysiať naozaj neskoro, takmer na sklonku zimy a ona ešte stihne vyrásť. Listy sa dajú zberať doslova spod snehu. Vybrať si však treba správnu odrodu – mrazuvzdornú a dostatočne odolnú proti múčnatke, ktorá môže rastliny potrápiť hlavne počas vlhkej jesene. Skúste sa v záhradkárstve spýtať na osivo odrôd ‘Vit’, ‘Gala’ alebo ‘Large Leaved’. Ak budete valeriánku vysievať na prezimovanie, v prípade holomrazov treba rastliny chrániť netkanou textíliou.

Foto: SHUTTERSTOCK
valeriánka poľná
Nešľachtenú formu valeriánky poľnej môžete nájsť počas prechádzok v prírode. Hlavne v teplejších oblastiach nížin a pahorkatín rastie na úhoroch a násypoch.

Krátke dni jej pristanú

Valeriánka je dlhodenná rastlina, preto z neskorých jarných výsevov často vybieha do kvetu. Naozaj je preto ideálna na veľmi skoré jarné, alebo jesenné vysievanie. Pri sejbe do pestovateľských nádob si ju však môžete dopestovať pokojne aj v januári. Rastliny na okennom parapete rýchlo vyklíčia a asi 10-centimetrové lístky môžete zberať ako pri pestovaní listovej zeleniny systémom baby leaf , teda opakovane v prípade, že neporušíte srdiečko. Ak máte k dispozícii zasklený balkón, lodžiu, prípadne na záhrade skleník alebo parenisko, aj toto sú ideálne podmienky na aktuálne pestovanie valeriánky poľnej.

Foto: SHUTTERSTOCK
valeriánka poľná
parenisko Čítajte viac Parenisko nie je prežitok: Stačí málo a získate skvelý priestor na veľmi skoré pestovanie zeleniny aj v malej záhrade

Pravidelnou konzumáciou valeriánky:

  • zvýšite odolnosť proti stresu,
  • zlepšíte koncentráciu,
  • posilníte srdce,
  • aktivujete bunkový metabolizmus,
  • posilníte imunitný systém,
  • podporíte krvotvorbu.

Táto listová zelenina je cenená pre množstvo horčíka, vápnika, železa, vyniká obsahom provitamínu A, vitamínu B aj C. Dieteticky je hodnotnejšia ako v zime rýchlený šalát hlávkový aj listový.

Foto: SHUTTERSTOCK
valeriánka poľná
skleník Čítajte viac Polykarbonát verzus sklo: Ako nešliapnuť vedľa a správne sa rozhodnúť pri výbere krycieho materiálu pre skleník
Listové šaláty rôznych odrôd sú základom pre...
Klasická eruka známejšia ako rukola má niekoľko...
+5Mangold je známy ako nenáročná náhrada špenátu,...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #listová zelenina #valeriánka poľná
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december