Polykarbonát verzus sklo: Ako nešliapnuť vedľa a správne sa rozhodnúť pri výbere krycieho materiálu pre skleník

Skleník dnes nie je výsadou. Dopriať si ho môže každý, pretože trh ponúka množstvo rozumných pomerov medzi kvalitou a cenou. Samozrejme, siahať po úplne lacných materiáloch s krátkou životnosťou sa nevypláca, preto je dobré, mať pri výbere aspoň základný prehľad o ponúkaných možnostiach.

15.01.2024 09:57
skleník Foto:
debata (1)

Skleník je super vec, pretože vám umožní predĺžiť si pestovateľskú sezónu až o niekoľko týždňov. Niekomu sa môže zdať, že pri dnešnej klíme už nie je až taký potrebný, no opak je pravdou. Siať či sadiť môžete do skleníka skôr než na voľné hriadky, napríklad rajčiny sú v ňom chránené pred dažďom a tak oveľa menej náchylné na výskyt plesne a ani prvé jesenné mrazíky vás v súvislosti so stále rodiacimi paprikami nemusia priveľmi trápiť. Obava, že skleník nedokážete naplno využiť, preto sa vám táto investícia neoplatí, je zbytočná. Navyše si ho dnes už viete 100-percentne prispôsobiť nielen záhrade, ale aj rozpočtu. Pre ktorý krycí materiál sa rozhodnúť?

Foto: SHUTTERSTOCK
skleník

Polykarbonát nie je plexisklo

Hoci je skleník nazývaný skleníkom, dnes už trhu s týmito krytými priestormi kraľuje polykarbonát. Pozor však na zámenu s kedysi obľúbeným plexisklom, využívaným napríklad na zastrešovanie pergol a záhradných altánov. Hoci v zásade ide o konkurenčné materiály, dobré je tiež vedieť, že plexisklo je v podstate obchodný názov, pod ktorým sa predáva plast PMMA (polymethylmet­hakrylát) – akrylové sklo. To, z čoho sa dnes vyrába 90 percent skleníkov na trhu preto nie je plexisklo, ale polykarbonát.

  • Polykarbonát je veľmi húževnatý plast, ktorý odolá hrubému mechanickému zaobchádzaniu a je pružný. Problémom býva jeho UV (ne)stabilita. Polykarbonát ako taký totiž nie je stabilný proti pôsobeniu slnečného žiarenia, čo je v prípade jeho použitia na výrobu skleníkov veľký problém. Vo výrobe tak musí byť ošetrený ochrannou vrstvou, ktorá zaistí, že polykarbonát bude mať aj vo vonkajších podmienkach životnosť minimálne 10 rokov. Samozrejme, toto záleží od miery opotrebovávania ochrannej vrstvy, bez ktorej polykarbonát krehne. Druhou nevýhodou je, že použitá UV vrstva postupne zachádza a polykarbonátová doska tým matnie – stáva sa nepriehľadnou. V podstate sa s tým nedá nič robiť, lebo napríklad leštenie by ešte viac opotrebovávalo ochrannú UV vrstvu.
  • Akrylové sklo (plexisklo) má celkom opačné vlastnosti. Proti UV žiareniu je stabilné už ako hmota, takže nepotrebuje žiadne ochranné vrstvy. Po poškriabaní či zmatnení vplyvom vonkajších faktorov ho môžete vyleštiť. Zásadnou nevýhodou, a to napríklad práve v prípade použitia na výrobu skleníkov je jeho rozbitnosť, respektíve oveľa nižšia odolnosť proti rozbitiu, než je tomu v prípade polykarbonátu.
osivo, semená, nákup osiva, zelenina, jarné vysievanie, v obchode Čítajte viac Čo si všímať pri kúpe semien zeleniny a kvetov, prečo sa ceny líšia, a ktorá internetová rada je úplne mimo realitu?

Polykarbonát verzus sklo

Ak čakáte, že jeden z materiálov je vo všetkých smeroch lepší než ten druhý, sklameme vás. V otázke čo vybrať neexistuje jediná správna odpoveď. Samozrejme, keď chcete siahnuť po naozaj klasickom skleníku hodnom svojho pomenovania, máte aj túto možnosť. Skleníky so sklenenými tabuľami sú dostupné, no treba sa pripraviť na ich vyššiu cenu. Každopádne, realita trhu je taká, že predajcovia polykarbonátových skleníkov preferujú tento materiál ako najlepší a sklo je pre nich často nefunkčným prežitkom. Odporcovia plastov zase vidia jedinú možnosť v skle. Dôležité pritom je uvedomiť si, že pre každého je tou správnou voľbou niečo iné. Každý má totiž so skleníkom trochu iné plány – v závislosti od pestovateľských preferencií.

Čo ponúka polaykarbonát?

Ako sme už spomínali, ide o veľmi húževnatý a odolný materiál so skvelými izolačnými vlastnosťami. V 99,9 percentách prípadov sa na výrobu skleníkov používa komôrkový polykarbonát – izoluje vďaka vrstve vzduchu, ktorú má vo vnútri. Ide čisto o funkčné riešenie aj vďaka odolnosti proti mechanickému poškodeniu. Tým, že je polykarbonát pružný, dá sa ohnúť cez rámy oblúkových typov skleníkov a aj v prípade rozbitia je bezpečný. Pružnosť však môže byť aj nevýhodou, napríklad v prípade silného vetra, kedy sa jednotlivé tabule môžu rozvibrovať a doslova z rámu vyletieť. Systém ich uchytenia je preto jedným z dôležitých parametrov pri výbere polykarbonátových skleníkov. Tento materiál je ľahší, preto aj celková konštrukcia skleníka je ľahšia – nemusí byť taká masívna ako v prípade skla, čo sa odrazí na celkovo nižšej cene za polykarbonátový skleník. Nízka hmotnosť konštrukcie tiež zväčša nevyžaduje stavbu pevného základu (podmurovky), čo je uľahčením pri montáži, či pri nutnosti skleník premiestniť inam. Hrúbka tabúľ polykarbonátu je rôzna, základná má zväčša 4 mm, no do vyšších polôh (horských oblastí), alebo ak sa chystáte skleník vykurovať, je lepšie vybrať si hrubšie. Ak teda máte nižší rozpočet alebo chcete čisto funkčné riešenie, polykarbonát je pre vás vhodnou voľbou.

Foto: SHUTTERSTOCK
skleník

Prečo zvoliť polykarbonát?

  • Je pružný, odolnejší a tým bezpečnejší.
  • Je lacnejší.
  • Má lepšie izolačné vlastnosti než sklo.
  • Má nízku hmotnosť
  • Vo väčšine prípadov nevyžaduje skleník z polykarbonátu podmurovku.

Kedy je pre vás ideálne sklo?

Keď túžite nielen po funkčnosti, ale aj dizajne. Sklo je klasika a využíva sa hlavne na skleníky klasického tvaru. Sklenené tabule môžu byť číre alebo matné rozptylové. Pretože je sklo ťažšie ako polykarbonát, vyžaduje oveľa masívnejšiu konštrukciu, ktorá musí uniesť stovky kilogramov. Z tohto dôvodu sa pod takýto skleník v 99 percentách prípadov vyžaduje podmurovku. Toto môže byť menšia komplikácia a financie navyše, ale pri správnej starostlivosti vám bude takýto skleník slúžiť dekády. Navyše, podmurovka vám otvára nové možnosti využitia skleníka (zvýšené záhony), či jeho umiestnenia (zapustenie do svahu). Nevýhodou je, že už raz postavený skleník len tak jednoducho nepremiestnite inam. Pokiaľ ide o trvácnosť skla, tak v porovnaní s polykarbonátom je omnoho dlhšia za predpokladu, že sa sklo nerozbije. No a tu môže byť rizikom už jeden nešťastne hodený kameň dieťaťom, alebo zlé otočenie sa s motykou v ruke. Riešením by mohlo byť kalené sklo, ktoré je oveľa odolnejšie, no i podstatne drahšie. Tabuľu obyčajného skla ako náhradu za rozbité zoženiete jednoduchšie a za oveľa nižšiu sumu.

Foto: SHUTTERSTOCK
skleník

Prečo zvoliť sklo?

  • Podmurovka dá možnosť vytvoriť si zvýšené záhony či zapustenú uličku a tým zefektívni a spríjemní prácu v skleníku.
  • Dlhšia životnosť – sklenený skleník je viacgeneračná investícia.
  • Masívny rám udrží stovky kilogramov skla, vydrží oveľa dlhšie a je odolnejší proti silnému vetru.
  • Dizajn – tento typ prekrytia skleníka vytvorí esteticky príjemnú záhradnú stavbu.
predpestovanie, zelenina, bylinky, rašelinové zakoreňovače, Čítajte viac Problémy januárových výsevov zeleniny: Prečo vás unáhlená sejba môže zbytočne pripraviť o kvalitné priesady?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #skleník #vybudovanie skleníka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december