Ovocinári s napätím sledujú, aké teploty prinesú najbližšie dni. Kvitnutie marhúľ už nejde zastaviť. Hrozia nám mrazy?

Azda každému je jasné, že aktuálny vývoj počasia a teplôt na našom území nie je pre február, teda ešte stále zimný mesiac typický. V niektorých oblastiach Podunajskej nížiny práve v týchto dňoch už začínajú kvitnúť marhule.

27.02.2024 12:59
jar, teplomer, kvitnutie, počasie Foto:
debata (6)

Včera, 26. februára 2024 dosiahla najvyššia teplota 9 až 17, na Zemplíne lokálne až 19 °C. Takto teplo by podľa odborníkov malo byť v druhej alebo tretej aprílovej dekáde. Veľmi teplé počasie bez akéhokoľvek výraznejšieho prerušenia trvá už od 23. januára, teda päť týždňov.

Podľa informácií od ovocinárov sa za posledné... Foto: Canva
kvitnutie, púčiky, marhule, jar, počasie Podľa informácií od ovocinárov sa za posledné desaťročia ešte nestalo, aby kdekoľvek na Slovensku rozkvitali marhule už vo februári.

Čo nás a vegetáciu čaká v najbližších dňoch? Prinesie začiatok marca výraznú zmenu? Spýtali sme sa priamo na Slovenskom hydrometeorolo­gickom ústave (SHMÚ) meteorológa Pavla Beránka.

Už dlho je mimoriadne teplo a zvlášť pestovateľov znepokojuje, že hlavne ovocné stromy sú aktuálne v pokročilom štádiu pučania. Je reálna šanca, že sa tento nežiaduci stav aspoň trochu pribrzdí? Hrozia nám v najbližších dňoch aj v nížinách ranné mrazy?

„Áno, je pravda, že február je extrémne teplý a dokonca možno povedať, že priemerná denná teplota je na niektorých miestach vyššia, ako by mala byť bez prestávky už od 23. januára, čo je naozaj mimoriadne. V najbližších siedmich dňoch, teda do 5. marca však neočakávame žiadne výraznejšie ochladenie. Je len minimálna pravdepodobnosť, že bude v nížinách na juhu nášho územia ráno mrznúť. Naďalej bude pokračovať veľmi až mimoriadne teplé počasie na daný dátum a ranná minimálna teplota bude napríklad na juhozápade dosahovať zväčša 8 až 2 stupne nad nulou. V tejto predpovedi je pomerne malá miera neistoty.“

Foto: ECMWF
graf SHMU nepoužívať
predjarný postrek, ovocné stromy Čítajte aj Spravte si jasno v predjarnom postreku ovocín: Kedy je preň správny čas, ktoré druhy ho vyžadujú + prehľad prípravkov

Možno ešte počas zvyšku marca očakávať nejaké poriadne ochladenie? Alebo zostane takto veľmi teplo až do konca prvého jarného mesiaca?

„Predpovedať počasie na viac ako sedem dní je veľmi často mimoriadne nepresná vec a to najmä počas zimných a jarných mesiacov. Avšak vzhľadom k tomu, že už máme päť týždňov bez väčšej prestávky veľmi až mimoriadne teplo a tiež aj vzhľadom k tomu, že počas posledných rokov boli u nás v marci a apríli pomerne časté prechodné vpády studeného vzduchu od severu, je dosť pravdepodobné, že aspoň raz v období od 6. marca do konca apríla, prípadne najneskôr v prvej polovici apríla k nám prepadne veľmi chladný vzduch a aj v nížinách bude v noci a ráno prechodne na pár hodín mrznúť. Jednoducho kompenzácia by mala fungovať a nemôže byť stále len a len teplo. V tomto odhade na jeden až sedem týždňov vopred je však veľká miera neistoty.“

Foto: ECMWF
graf SHMU nepoužívať
Počas takto teplých dní sa už neoplatí čakať ani s výsadbou jarného cesnaku.
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/TV Pravda

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mrazy #predpoveď počasia #marec 2024
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december