Spravte si jasno v predjarnom postreku ovocín: Kedy je preň správny čas, ktoré druhy ho vyžadujú + prehľad prípravkov

Neverili by ste, koľko drobných vajíčok, lariev a iných vývojových štádií škodcov sa počas zimy skrýva v ochranných záhyboch a prasklinách kôry. V suchu a dobrej klíme čakajú na prvé teplé lúče jarného slnka, aby opäť naštartovali svoj vývin a systematicky ničili pestované rastliny.

23.02.2024 14:00
predjarný postrek, ovocné stromy Foto:
debata

Buďte o krok pred nimi a zasiahnite skôr, ako sa stihnú úplne prebudiť. Pomôže vám v tom výdatný zmývací postrek. Kto chce, siahne po overených chemických prípravkoch. Kto dáva prednosť bioochrane, má rovnako na výber z niekoľkých možností.

Predjarný postrek je účinný proti prezimujúcim škodcom, z ktorých najznámejšie a najpočetnejšie sú vošky, roztoče a roztočce, štítničky, puklice, méry či piadivky.
Predjarným postrekom NEZNIČÍTE obaľovače ani... Foto: SHUTTERSTOCK
predjarný postrek, ovocné stromy Predjarným postrekom NEZNIČÍTE obaľovače ani vrtivku čerešňovú.

Počkajte si na „myšie uško“

Kým postrek proti kučeravosti listov broskýň treba stihnúť skôr, než začnú púčiky pučať, predjarný postrek robte zásadne až po začatí pučania stromov. Ako najskorší termín sa uvádza štádium myšieho uška, pričom aj v tomto prípade platí, že všetko musíte stihnúť skôr, než začnú rozkvitať prvé kvety jednotlivých druhov ovocných drevín. Jablone majú trochu špecifické podmienky aplikácie predjarného postreku proti prezimujúcim škodcom. Pri nich môžete stromy ošetrovať ešte aj v štádiu ružových kvetných púčikov. Ak mávate pravidelné problémy s výskytom kvetovky jabloňovej, postrekujte v štádiu zelených kvetných púčikov.

Foto: Lucia Sedláček Harničárová/Canva
predjarný postrek, ovocné stromy

Predjarný postrek proti prezimujúcim škodcom by ste nemali vynechať pri týchto ovocných druhoch:

  • broskyne (keď sa im začínajú otvárať púčiky),
  • marhule (najskôr krátko po vypučaní a najneskôr tesne – asi týždeň – pred kvitnutím),
  • čerešne (najskôr krátko po vypučaní a najneskôr tesne – asi týždeň – pred kvitnutím),
  • višne (najskôr krátko po vypučaní a najneskôr tesne – asi týždeň – pred kvitnutím),
  • egreše (najskôr krátko po vypučaní a najneskôr tesne – asi týždeň – pred kvitnutím),
  • ríbezle (najskôr krátko po vypučaní a najneskôr tesne – asi týždeň – pred kvitnutím),
  • jablone (najskôr v štádiu myšieho uška a najneskôr tesne pred kvitnutím – štádium ružového púčika),
  • hrušky (najskôr v štádiu myšieho uška a najneskôr tesne – asi týždeň – pred kvitnutím),
  • slivky (najskôr krátko po vypučaní a najneskôr tesne – asi týždeň – pred kvitnutím).

Účinná dvojka: insekticíd + olej

V minulosti veľmi obľúbené prípravky, ako bol napríklad Nitrosan alebo Arborol dnes už na trhu dostupné nie sú, no nájdete nové, obsahujúce insekticídnu a olejovú zložku. Insekticídna zložka ničí škodce priamo ako dotykový a dýchací jed, olej zase vytvára na povrchu ošetrených drevín súvislý film, ktorý bráni vajíčkam a larvám v dýchaní a tým spôsobuje ich uhynutie.

broskyne Čítajte aj Nezabudnite, že broskyne sa proti kučeravosti ošetrujú dvakrát. Jeseň už máte za sebou, teraz treba zasiahnuť takto

Prečo je pri aplikácii predjarného postreku dôležitá vyššia teplota?

Odpoveď je jednoduchá. Čím je teplejšie, tým jednotlivé štádiá škodcov intenzívnejšie dýchajú a o to výraznejšie sa potom prejaví ničivý účinok insekticídu v kombinácii s olejom. Vo všeobecnosti sa odporúča, aplikovať predjarný postrek pri teplote nad 15 °C. Samozrejmosťou je bezvetrie tak, ako pri ktoromkoľvek inom postrekovom ošetrení. Aby sa ochranná látka dostala do všetkých záhybov, prasklín a trhlín kôry, ale aj do záhybov a okolo obalových šupín púčikov, postrek musí byť výdatný. Označuje sa tiež ako zmývací, z čoho vyplýva, že strom musíte doslova umyť, teda poriadne zmáčať namiešanou ochrannou tekutinou.

Výhodou predjarného postreku je, že ním... Foto: SHUTTERSTOCK
predjarný postrek, ovocné stromy Výhodou predjarného postreku je, že ním zasiahnete aj tie druhy škodcov, ktoré sa zdržiavajú a škodia na kôre. V období bez listov ich pred ochrannou tekutinou nemá čo chrániť a postrek je preto veľmi účinný.

Pri drobnom ovocí nečakajte

Určite viete, že nielen broskyne, ale aj drobné ovocie, ako ríbezle a egreše patria ku skoro pučiacim druhom, pri ktorých sa s predjarným postrekom neoplatí otáľať. Myslite na to, že súčasne s pučaním sa prebúdzajú aj prezimujúce škodce a liahnu sa ich larvy.

Najpoužívanejšie prípravky

Pokiaľ ide o predjarný postrek, v ponuke predajcov nájdete prípravky, ktoré sú priamo označené ako „predjarný postrek proti prezimujúcim škodcom ovocných drevín“. Zväčša ide o, už spomínanú kombináciu insekticídu a oleja. Prípravok tak stačí nariediť vodou v odporúčanom pomere, ktorý je vždy uvedený na obale výrobku a môžete sa pustiť do ošetrovania stromov. Najznámejšou kombináciou takéhoto prípravku je Karate Zeon 5 CS spolu s metylesterom repkového oleja. Na predjarný postrek sa však dajú použiť aj jednotlivé insekticídy. Pri ich výbere sa oplatí, overiť si účinnosť na jednotlivé druhy prezimujúcich škodcov, aby ste ich jedným prípravkom zasiahli čo najväčšie množstvo. Veľmi používaný je napríklad samostatný Karate Zeon 5 CS (pyrethroidný insekticíd) alebo Mospilan 20 SP (neonikotinoidný insekticíd). Vždy sa riaďte odporúčanou koncentráciou postrekovej kvapaliny, aby ste si pučiace stromy nespálili.

Aj z biologických prípravkov treba vyberať tie na báze olejov. Pre záhradkárov je dostupný napríklad Rock Effekt (obsahuje olej z tropického stromu Pongamia pinata). Použiť sa dá aj Neemazal T/S. Ak sa rozhodnete pre aplikáciu bioprípravkov, počítajte s tým, že zväčša ide len o biologické listové hnojivá, ktoré majú zvýšiť odolnosť rastlín proti škodcom, nie ich priamo usmrtiť. V rámci predjarného postreku sa odporúča napríklad Bor Oil (v koncentrácii 0,5 až 0,7 percent) alebo Ferrum Oil.

sýkorka veľká Čítajte aj 17 zaujímavých faktov o sýkorke veľkej: Neuveríte, koľkých kilogramov hmyzu zbaví stromy a kry za jednu sezónu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocné stromy #roztoče #vošky #predjarný postrek #štítničky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december