Nadchádzajúce dve noci možno nebudú až také mrazivé, no v týchto lokalitách radšej myslite na ochranu kvitnúcich stromov

Pôvodne sa predpokladalo, že počas noci na piatok (na 8. marca) bude mrznúť aj v Podunajskej nížine, ale predpoveď sa v potom smere našťastie zmenila.

07.03.2024 15:00
kvitnúce stromy, teplota, mráz Foto:
debata

Čo nás podľa najaktuálnejších informácií čaká dnes a zajtra v noci, zhrnul pre čitateľov Pravdy meteorológ SHMÚ Pavol Beránek.

„Predpokladáme, že počas tejto noci, teda zo štvrtka 7. marca na piatok 8. marca bude na južnom Slovensku a hlavne na juhozápadnom Slovensku pomerne veľa oblačnosti, dokonca s dažďom, takže v tejto časti územia očakávame mráz len ojedinele, pričom Podunajská nížina by mala byť úplne bez mrazu.

Juh stredného Slovenska bude pravdepodobne bez mrazu len v najjužnejších oblastiach, napríklad v okresoch ako Veľký Krtíš, Lučenec, Krupina, prípadne Rimavská sobota.

Najjužnejšie oblasti východného Slovenska budú mať počas tejto noci mráz tak na polovicu – niekde bude, niekde nie. Minimálna teplota sa tu bude pohybovať zväčša v rozpätí od 1 do –1 °C.

Ešte 27. februára vyzerali kvety marhúľ v... Foto: Canva
kvitnutie, púčiky, marhule, jar, počasie Ešte 27. februára vyzerali kvety marhúľ v najjužnejších oblastiach Slovenska takto. K dnešnému dňu sú už naplno rozkvitnuté.

Smerom na sever od Trenčína sa oblačnosť zmenší, takže tu mrznúť bude. Počas tejto noci tu môže teplota klesnúť na –1 až –2 °C, no v lokalitách ako je Prievidza aj na –3 °C.

V severnejšej časti východného Slovenska, teda ako je napríklad Vranov nad Topľou, Humenné, Strážske, možno aj Prešov bude minimálna teplota počas tejto noci väčšinou na úrovni 0 až –3 °C. V prípade rozkvitnutých ovocných stromov tu mráz môže pestovateľom narobiť problémy. V najsevernejších častiach Slovenska bude, samozrejme, ešte chladnejšie, ale tu vegetácia zatiaľ nie je taká rozvinutá.

vijačka krušpánová, krušpán Čítajte aj Slnko hreje a húsenice vijačky vyliezajú zo zámotkov: Dôkladne prezrite krušpány a na pomoc si vezmite krhlu s kolou

Čo sa týka noci z piatka 8. marca na sobotu 9. marca, v južnej polovici západného Slovenska a v oblasti Hontu by mrznúť nemalo. Minimálna teplota bude väčšinou v rozpätí 4 až 1 °C, ale vo zvyšnej časti Slovenska, teda na väčšine juhu stredného Slovenska a takisto v južnej polovici východného Slovenska, kde je vegetácia miestami už rozvinutá, bude minimálna teplota pravdepodobne v rozpätí 0 až –3 °C.“

Všetky uvedené teploty sa týkajú výšky 2 m nad povrchom, čo znamená, že vo výške 1 m alebo 70 cm nad povrchom, kde sa v sadoch takisto nachádzajú kvety marhúľ, môže byť pri uvádzanom minime o stupeň-dva chladnejšie.

orech vlašský, orech kráľovský Čítajte aj Jarná ochrana proti čiernym orechom: Stačí jednoduchý trik a máte jedinečnú šancu predísť katastrofe

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mrazy #predpoveď počasia #marec 2024
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december