Keď trávnik ovládne mach, môže to mať hneď 5 príčin: Zistite, ktorá sa týka vás a do leta nad ním vyhráte

Mach v trávniku signalizuje viacero problémov, ktoré sa zväčša týkajú nesprávnej starostlivosti o pôdu.

12.03.2024 06:00
trávnik, mach Foto:
debata

Ak sa ho teda chcete definitívne zbaviť, musíte zmeniť celkový prístup a vyriešiť podstatu problému, nie len jeho dôsledok. Skúste sa zamyslieť nad tým, ktorá z nasledujúcich príčin môže mať na svedomí výskyt machu práve vo vašom trávniku a zasiahnite podľa odporúčaní.

1. Pôda je veľmi ťažká a často podmáčaná

Možné riešenie: Skúste trávnik prevzdušniť a tým aj čiastočne zlepšiť odtok prebytočnej vody. Na menších plochách si vystačíte s ručným prevzdušňovačom alebo si zaobstarajte špeciálne návleky na topánky s hrotmi. Na prevzdušnenie rozľahlejších trávnikov slúžia aerifikátory. Stroj si nemusíte kupovať. Dá sa požičať alebo si môžete prevzdušnenie priamo objednať u firmy poskytujúcej údržby záhrad.

Prevzdušňovanie trávnika nie je vertikulácia. Z... Foto: SHUTTERSTOCK
aerifikácia, prevzdušňovanie, trávnik Prevzdušňovanie trávnika nie je vertikulácia. Z pôdy sa pri ňom pomocou špeciálneho stroja vyberajú valčeky zeminy, čím sa ku koreňom dostáva viac vzduchu aj vlahy.

2. Tráva je slabá a v raste nedokáže prekonať mach

Možné riešenie: Trávnik prihnojte vhodným hnojivom. Teraz na jar musí obsahovať viac dusíka na podporu rastu nadzemnej hmoty. Avšak to, že tráva nedokáže prerásť mach a tým ho prirodzene potlačiť, môže byť spôsobené aj príliš nízkym kosením. Pri ňom vzniknú, najskôr takmer nebadateľné prázdne miesta, ktoré mach a iné nežiaduce buriny rýchlo osídľujú.

vertikulátor, vertikulácia Čítajte aj Kedy začať s jarným prebúdzaním trávnika? Pre každý krok treba zvoliť správny čas, inak mu uškodíte

3. Časť trávnika je v nadmernom tieni

Možné riešenie: Na miesta, ktoré sú napríklad v celodennom tieni, je lepšie než vysiať trávnik, vysadiť pôdopokryvné rastliny vhodné na takéto stanovištia (brečtan, pachysandra, kopytník, zimozeleň menšia, bergénia).

4. V trávniku je veľa odumretej rastlinnej hmoty

Možné riešenie: Nasaďte do „do boja“ vertikulátor (prerezávač trávnika) alebo vertikulačné hrable (na malé plochy/predzáh­radky).

Vertikulátor je vybavený niekoľkými oceľovými... Foto: SHUTTERSTOCK
vertikulátor, vertikulácia Vertikulátor je vybavený niekoľkými oceľovými nožmi, ktoré pri práci prerezávajú pásy trávnika v nastavenej hĺbke a likvidujú tým nepriedušnú vrstvu, ktorá bráni prenikaniu vlahy, živín a vzduchu ku koreňom.

5. Pôda pod trávnikom je veľmi kyslá

Možné riešenie: Mach je jeden z hlavných rastlinných indikátorov nízkeho pH pôdy. Po vertikulácii alebo vyhrabaní nežiaducej vegetácie preto zvyčajne pomôže, keď trávnik povápnite. Aby ste však nenarobili viac škody než osohu, vždy si treba najskôr pH pôdy overiť. Môžete si na to kúpiť jednoduchý pôdny pH test. Pre trávnik je ideálne rozmedzie hodnoty pôdnej reakcie 4,5 (5) – 6, lebo napríklad pri takomto pH sú preň najlepšie dostupné aj všetky živiny, ktoré tráva na zdravý rast potrebuje. Ak sa teda v teste dostanete pod túto hranicu, vápnenie má zmysel a pomôže. Ideálne je, robiť to na jeseň, prípadne najneskôr do konca marca. Vápnenie nikdy nekombinujte s aplikáciou akéhokoľvek iného hnojiva. Použite mletý vápenec (uhličitan vápenatý).

vápnenie, vápnik, Čítajte aj Hlavné pravidlá vápnenia, ktoré musíte poznať: Ako často, čím a prečo, aby ste si nezničili záhradu?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #JAR #trávnik #mach #trávnik pred sezónou #mach v trávniku
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december