Tohtoročná zima má niekoľko NAJ: Zaradila sa medzi najteplejšie, k čomu jej pomohol hlavne február

Priemerná teplota dosiahla 2,2 °C. Tohtoročný február sa stal najteplejším posledným zimným mesiacom v histórii meteorologických meraní na Slovensku. Jeho priemerná teplota bola 6,1 °C.

09.03.2024 14:00
zima verzus jar, zimná príroda, jarná príroda Foto:
debata

Na tlačovej konferencii o tom informoval klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) Peter Kajaba.

„Zima 2023/2024 sa z hľadiska úhrnu zrážok zaradila hneď za prvú päťku zrážkovo najbohatších zím,“ povedal klimatológ SHMÚ Pavol Faško s tým, že priemerný úhrn zrážok bol 216 milimetrov. Poukázal na zrážky v Oravskej Lesnej, kde úhrn dosiahol od 1. decembra 2023 do 29. februára 2024 až 416 milimetrov. Išlo o tretí najvyšší úhrn zrážok aspoň od roku 1951.

orech vlašský, orech kráľovský Čítajte viac Jarná ochrana proti čiernym orechom: Stačí jednoduchý trik a máte jedinečnú šancu predísť katastrofe

Najviac snehu bolo na začiatku zimy, a to najmä v prvých dňoch decembra, keď sneh dosiahol vysoké hodnoty a nachádzal sa aj v nižších oblastiach SR. Snehová prikrývka sa zmenila po Vianociach a systematicky ubúdala, priblížil Faško. Dodal, že nedostatok snehu bol v januári aj februári, ale opačný stav bol v najvyšších vysokohorských polohách. Na vrcholoch Tatier bolo v niektorých dňoch rekordne veľa snehu.

Takto to vyzeralo v Bratislave v polovici februára
Video
Zdroj: mReportér/Samuel Kendra

Rozmrznutie pôdy zaznamenali na západe Slovenska počas poslednej dekády januára. Na východe to bolo počas prvej dekády februára. Hĺbka premrznutia pôdy bola na západe do 11 centimetrov (cm), na strednom Slovensku do 24 cm a na východe do 17 cm, uviedol klimatológ SHMÚ Jozef Rozkošný.

Snežienky jarné sa tento rok so snehom... Foto: Canva
snežienka, snežienky Snežienky jarné sa tento rok so snehom „pasovať“ nemuseli.

Snežienky začali kvitnúť začiatkom februára

Napríklad v obci Mníšek nad Hnilcom to bolo o 18 dní skôr než je obvyklé, na Červenej skale až o 30 dní. Klimatológovia zaznamenali aj skoršie kvitnutie liesky obyčajnej, jelše lepkavej, vŕby rakytovej, drieňa obyčajného, zlatovky previsnutej, bazy čiernej či marhule obyčajnej. „Takto skoré kvitnutie marhúľ výrazne zvyšuje riziko ich poškodenia mrazmi počas marca,“ poznamenal Rozkošný. Dodal, že od konca prvej dekády februára spozorovali prvú znášku peľu včiel.

Faško poukázal na to, že viac ako desať rokov boli na Slovensku nadpriemerne teplé zimy a predpokladá, že sa vyskytnú aj v budúcnosti.

kvety, mráz, ľad, jabloň Čítajte viac Nemôžete vydymiť susedov, objednať si vrtuľník ani kúpiť stovky sviec, no tieto reálne rady vám úrodu pomôžu ochrániť

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #klima #zima
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december