Nemôžete vydymiť susedov, objednať si vrtuľník ani kúpiť stovky sviec, no tieto reálne rady vám úrodu pomôžu ochrániť

Kým veľkopestovatelia vynakladajú desiatky tisíc eur na to, aby rozkvitajúce, no častokrát už aj naplno kvitnúce ovocné stromy ochránili pred mrazom, pre bežného záhradkára sú ich postupy zväčša nereálne.

08.03.2024 06:00
kvety, mráz, ľad, jabloň Foto:
debata

Napriek všetkému sa dá aj v bežných záhradách pri jednotkách stromov vynaložiť snaha na ich záchranu, aby vás jarný mráz nepripravil i o tých pár debničiek úrody.

kvitnúce stromy, teplota, mráz Čítajte aj Nadchádzajúce dve noci možno nebudú až také mrazivé, no v týchto lokalitách radšej myslite na ochranu kvitnúcich stromov

Z pestovateľských opatrení, ktoré treba vykonávať preventívne možno spomenúť dodržiavanie pravidiel vhodnej výživy stromov. Pokiaľ ide o odolnosť proti mrazom, pozitívny vplyv na to má draslík s fosforom v podobe zvýšenej dávky koncom leta. V porovnaní s tým neskoro dodaný dusík, prípadne v neprimeranom množstve zhoršuje vyzrievanie pletív, čo znižuje odolnosť dreviny proti mrazu.

Zdá sa to ako maličkosť, no aj odburinená pôda pod stromami, ak je neskyprená a dostatočne vlhká, prispieva k ochrane pred neskorými jarnými mrazmi. Smerom do koruny vyžaruje teplo naakumulované počas dňa. Z vlhkej pôdy sa zároveň môže vyparovať voda, čo tiež strom chráni pred mrazom.

Určite nikto nechce, aby kvety na marhuliach po... Foto: SHUTTERSTOCK
zmrznuté kvety, marhuľa Určite nikto nechce, aby kvety na marhuliach po pár hodinách nižších teplôt vyzerali takto.

Predísť mrazovým prasklinám a trhlinám môžete, medzi záhradkármi veľmi dobre známym bielym náterom kmeňov, ktorý odporúčajú aj profesionálni pestovatelia. V záhrade určite nie je problém, nájsť si čas na natretie niekoľkých stromov. Toto ochranné opatrenie pravidelne a ručne tak, ako každý iný záhradkár vykonáva aj pestovateľ s približne 20 ármi jabloňových výsadieb. Prečo naň nedá dopustiť si môžete prečítať v tomto článku.

Zodpovedne nabielené kmene jabloní v sade pod... Foto: Peter Molda
bielenie, jablone, Jabloňový sad pod Cejtachom Zodpovedne nabielené kmene jabloní v sade pod Cejtachom.

Mladé stromčeky viete proti mrazu efektívne ochrániť obalením koruniek hrubšou (hmotnosť 50g/m²) alebo viacerými vrstvami bielej netkanej textílie, vrecovinou či starou plachtou. Nízke stĺpovité tvary alebo stromčeky a kry (aj okrasné) pestované v nádobách sa dajú takto obaliť celé, pričom si môžete kúpiť priamo na tento účel vyrábané zimné ochranné návleky.

Ak by ste sa rozhodli, skúsiť stromy ochrániť... Foto: SPPK
Ovocinári Ak by ste sa rozhodli, skúsiť stromy ochrániť rovnakou technikou, ako to robia profesionálni ovocinári majte na pamäti, že parafínové sviece sú účinné do teploty -4 °C. To, koľko ich potrebujete je dané štvorcovými metrami ohrievanej plochy a intenzitou mrazu.

Ak máte jednu-dve väčšie marhule či iné dreviny kvitnúce v skorších termínoch, určite sa oplatí, vytvoriť nad nimi práve z textílie akoby stan, ktorý v okolí koruny podopriete kolmi. Textília musí siahať až po zem, kde ju zaťažíte doskami alebo kameňmi, aby ju vietor nepodfúkol.

Foto: SHUTTERSTOCK
ochrana proti mrazu, marhuľa

Neskorými jarnými mrazmi netrpia len ovocné stromy

Myslite napríklad aj na jahodovisko, priesady pestované v skleníkoch či na rastúce šaláty a reďkovky v pareniskách. V aktuálnej sezóne už na niektorých miestach „vykukujú“ nad pôdu aj na voľných hriadkach.

  • Na ochranu týchto plodín vám okrem prekrytia netkanou textíliou veľmi dobre poslúžia prenosné fóliové kryty a tunely, ktoré si buď kúpite už hotové, alebo si ich jednoducho vyrobíte.
Prenosné fóliové kryty alebo kryty z netkanej... Foto: SHUTTERSTOCK
ochrana proti mrazu, fóliový tunel, zelenina Prenosné fóliové kryty alebo kryty z netkanej textílie sa vám zídu aj v neskoršom období ako ochrana proti hmyzím škodcom.
  • Na zateplenie parenísk sa dajú použiť rôzne rohože, ale pokojne aj staré deky.
  • V nevykurovanom skleníku môžete rastliny chrániť rovnakými spôsobmi ako na voľných hriadkach, prípadne staviť na prenosné vykurovacie systémy.
  • Ak sa mráz vyskytne v čase kvitnutia jahôd, rovnako ich treba prikryť bielou netkanou textíliou. Myslite však na to, že rastliny sú opeľované včela, preto ich hneď ráno, keď mrazy pominú, treba odokryť.
Foto: SHUTTERSTOCK
jahody, ochrana proti mrazu
  • Nezabudnite, že pokles teplôt pod bod mrazu nesvedčí ani kvitnúcim rastlinám pestovaným v nádobách. Ak sa už tešíte z výsadieb jarných cibuľovín, radšej ich z balkóna, terasy či vonkajšieho okenného parapetu dajte na noc dovnútra.
vinič, zimný rez, Čítajte aj Radšej neskôr ako vôbec, preto opäť pripomíname predsezónny rez viniča. Dajte si poradiť skúseným pestovateľom

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #jahody #skleník #jarné mrazy #ovocné stromy #parenisko #ochrana proti mrazu
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december