Prekonajte obavy: Karfiol vytvorí veľké, biele ružice, ak si urobíte výsevný plán a dodržíte dve veci. Takto to ide aj v záhrade

Pestovania karfiolu sa mnohí záhradkári obávajú. Vytvorí peknú ružicu, pre ktorú sa celá tá starostlivosť oplatí? A keď ju vytvorí, zostane krásne biela? Bude v záhrade vypestovaný karfiol taký chutný, ako ho poznáme z trhu od skúsených pestovateľov? Bude, ak dodržíte naše rady.

28.03.2024 14:00
karfiol Foto:
debata

Z dôvodu neopodstatnených obáv by bola škoda, pripraviť sa o zeleninu s vysokou výživovou hodnotou, ľahko stráviteľnú a v kuchyni s viacerými možnosťami prípravy.

To, že karfiol je náročný, platí

Hlavne pokiaľ ide o dostatok vlahy a živín. Dalo by sa povedať, že je v tomto sme najnáročnejší spomedzi všetkých u nás pestovaných hlúbovín. Nárokmi prekoná aj brokolicu, o ktorej si tiež niektorí mylne myslia, že je v záhrade nedopestovateľná.

šalotka Čítajte viac Šalotku dopestujete aj tam, kde cibuľa kuchynská zlyhá. Vydrží až dva roky a existujú ďalšie 4 dôvody, prečo je lepšia

Dôsledkom nedostatočnej starostlivosti alebo nevhodných pestovateľských podmienok budú malé, riedke ružice s hrubými vláknami – tvrdé, akoby zdrevnatené. Ak sa teda pre pestovanie karfiolu rozhodnete, dajte si záležať na príprave pôdy. Najlepšia je hlboko spracovaná piesočnato-hlinitá alebo hlinito-piesočnatá s vysokým obsahom humusu a minerálnych živín.

{* šablona=„citat“ | autor="" } Ideálna príprava hriadky pre karfiol je taká, že na jeseň ju zrýľujete a do pôdy zapracujete dobre vyzretý maštaľný hnoj. Ak ho nemáte, tak použite aspoň kompost, prípadne hnoj granulovaný. { koniec-sablona *}

Čas na skoré odrody

V teplejších oblastiach môžete už po 10. apríli vysádzať predpestované priesady s koreňovým balom na hriadky. Pred neskorým mrazom ich chráňte prekrytím fóliovým tunelom alebo netkanou textíliou. Zo skorých odrôd budete môcť úrodu zberať už v prvej polovici júna. Priesady sa pripravujú od januára/februára, no nezúfajte. Môžete si ich kúpiť na trhu u predajcov priesad a aj takýmto spôsobom získať vlastný karfiol. Skorý karfiol sa sadí do sponu 50 × 40 až 50 × 50 cm. V podstate platí, že použijete 4 až 5 priesad na štvorcový meter. Rastliny saďte len tak hlboko, ako rástli v zakoreňovačoch.

V máji potrebujú živiny

Už začiatkom mesiaca siahnite po viaczložkovom hnojive s vyšším obsahom dusíka, čím podporíte tvorbu ružíc. Po prihnojení rastliny vždy výdatne zalejte.

Veľká noc, kraslice, váza Čítajte viac Štvrtok svätého týždňa je významným dňom aj z pohľadu záhradkára: Dajte na rady predkov a poistite si úrodu

Chcete aj vlastné priesady?

Začať s ich prípravou môžete v apríli, sejbou priamo na hriadky. Podchytíte akoby druhé karfiolové kolo. Ak teraz vysejete osivo, priesady budete mať pripravené na vysádzanie v druhej polovici mája až začiatkom júna. Na povrch hriadky je dobré rozhodiť vrstvu kompostu a ten hrabľami mierne zapracovať do pôdy. Odporúčaný výsadbový spon je 50 × 50 cm. Tieto rastliny prihnojíte v júni a tiež na začiatku tvorby ružíc.

Výhodou je, že rastliny krátkodobo znesú mráz do –5 °C, čo znamená, že si môžete dopestovať aj neskoré odrody určené na jesenný zber.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #karfiol
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december