Nepovoleným zberom porušujete zákon: Nájdené parožie nie je prestíž či zárobok, ale cenná informácia o stave zveri v revíri

Koniec februára, marec a apríl sú mesiace, keď jelene zhadzujú parožie, v apríli a v máji aj daniele, a tak v prírode môžete natrafiť na zhody.

09.04.2024 14:00
jelen, parožie Foto:
debata

Zákon č. 274/2009 Z. z. o poľovníctve však hovorí, že kto chce zberať a privlastňovať si ich, musí mať oficiálne povolenie na lov vydané užívateľom poľovného revíru. Ak zberač zhodov, takzvaný zhodár takéto oprávnenie nemá, jednak porušuje zákon, no hlavne zbytočne preháňa zver. Hlavne na začiatku sezóny zhadzovania parožia je ešte na mnohých častiach nášho územia snehová pokrývka, čo nelegálni zberači využívajú na stopovanie. Často však ani nevedia, po akých stopách idú, lebo nerozoznajú bezparohú jeleniu zver od stôp jeleňov/danielov.

Foto: SHUTTERSTOCK
zhod, parožie

Zveri značne znepríjemňujú život. Nemôže napríklad nerušene stráviť potravu, ktorú v noci skonzumovala, na čo ako prežúvavec potrebuje niekoľko hodín nepretržitého pokoja. Je rušená, vháňaná do mladých lesných porastov, kde hľadá útočisko a zo stresu ich poškodzuje ohryzom, spásaním výhonkov či olupovaním kôry. Takéto škody sú neskôr prisudzované poľovníkom a neprávom definované ako dôsledok zlého poľovníckeho manažmentu raticovej zveri.

stlpovité ovocné stromy, podvod, klamstvo, Čítajte aj Podvody s predajom ovocných stromčekov sú stále v kurze. Pozor, aby ste nenaleteli na „stĺpy ovocia“ z Photoshopu

Informujú o stave zveri

Kým pre zhodárov je parožie len akousi prestížou či spôsobom získania financií, pre poľovníkov majú zhody oveľa dôležitejší význam. Sú totiž cenným zdrojom informácií o tom, aká zver sa v revíri vyskytuje. Podľa parožia vie hospodár pomerne spoľahlivo zistiť, či je daný jeleň perspektívny, teda chovný alebo výradový, aké je vekové zloženie jedincov jelenej/danielej zveri v revíri. Ak poľovník dokáže zhody spárovať, vie zistiť bodovú hodnotu a posúdiť, čo v revíri po poľovnej sezóne zostalo, s akým genetickým materiálom môže do budúcnosti počítať.

Jedinečný moment: Strata parožia v priamom prenose. Toto väčšina z nás priamo v prírode na vlastné oči nikdy neuvidí
Video
Zdroj: Facebook/Slovenská poľovnícka komora

Nechať či zodvihnúť?

Ako laik by ste sa pri prechádzke v prírode nemali primárne zamerať na hľadanie zhodov, ale užívať si jej krásy, pokoj, farby a vône. Ak však na zhod predsa len natrafíte, alebo sa na tejto činnosti chcete nejakým spôsobom oficiálne podieľať, kontaktujte užívateľa poľovného revíru.

Foto: SHUTTERSTOCK
zhod, parožie

Prax je taká, že takmer vždy sa dá dohodnúť. Ak ako laik nájdete zhod a zodpovedne ho priznáte, môže byť správne využitý v rámci chovateľskej prehliadky, zmeraný a vyhodnotený vo vzťahu k jeho nositeľovi. Poľovníci tak môžu ďalej pracovať s informáciami, ktoré z neho získajú. V prípade, že oň prejavíte záujem, vo väčšine prípadov je pri korektnom postupe zhod vrátený nálezcovi, hoci tento nemal oficiálne vydané povolenie na lov.

včelár, včely, Čítajte aj Pozor, aby vám neuleteli včely. Nuda hrozí aj v úli. Čo robiť, ak nechcete kade-tade lapať roje? Toto radí včelár zo Stupavy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #príroda #parožie #životné prostredie #jelene #zhody
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december