Cukety ani patizóny vás nemajú čím prekvapiť. No acorny, to je iná pesnička. Vyskúšajte a už sa ich pestovania nevzdáte

K najznámejším a bezpochyby k najpestovanejším letným tekviciam patria cukety, s trochu väčším odstupom sú za nimi patizóny. Toto je fakt, no my pre vás máme jeden tekvicový tip, nad ktorým odporúčame, aspoň sa zamyslieť.

19.04.2024 14:00
tekvice, cukety Foto:
debata

Skúste sa túto sezónu trochu odpútať od zaužívanej cuketovej klasiky a dajte šancu niečomu novému, na prvý pohľad možno netradičnému, no veľmi chutnému a trvanlivému. Na mysli máme odrody tekvice obyčajnej, ktoré sa rovnako ako cukety a patizóny zaraďujú k letným a označujú sa ako tekvice typu acorn.

Krehké mladé plody letných tekvíc chutia naozaj výborne. Vďaka minimálnemu obsahu kalórií a bohatosti na minerály si ich môže bez výčitiek dopriať naozaj každý

Spoločným znakom letných tekvíc je zber a konzumácia mladých, krehkých, ešte nie úplne vyzretých plodov. Rastliny pri pravidelnom zbere rodia opakovane a pomerne dlho.

Foto: dobrasemena.cz
tekvica, acorn

Chuť acornov je v porovnaní s cuketami výrazne sladšia a dužina má maslovitejšiu konzistenciu. Skvelé je však to, že tieto tekvice môžete zberať, respektíve, stále sú chutné a využiteľné až v dvoch fázach dozrievania:

  • Mladé plody s mäkkou šupkou sú výborné grilované, pečené a pripravované na spôsoby cukiet.
  • Všetky odrody akornov zároveň môžete nechať úplne vyzrieť. Plody tak získajú pevnejšiu šupku a dajú sa dlhšie skladovať, dokonca až štyri či päť mesiacov. Dužina pritom zostáva stále vláčna a krehká.
hokaido Čítajte aj Muži po päťdesiatke by ho mali jesť pravidelne. Pomôže s trávením a odporúča sa pri cukrovke. Aby vydržalo celú zimu, nepotrebujete pivnicu

Pre tekvice typu acorn sú typické menšie plody, dlhé iba 15 až 20 cm, s hmotnosťou 400 až 800 g. S inými odrodami si ich nepomýlite, lebo majú špecifický tvar pripomínajúci žalude. Na kvetnom konci sú zašpicatené, s pozdĺžnym rebrovaním. Najbežnejšou farbou šupky je zelená, no nájdete aj oranžové, krémové a rôzne žíhané odrody.

Tekvica typu acorn ‘Cream of the Crop’ má plody...
Tekvica typu acorn ‘Jet set F1’: veľmi výnosný...
Tekvica typu acorn ‘Table Gold’.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #patizón #cuketa #letné tekvice #akorny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december