Uhorky v skleníku alebo vo fóliovníku sa oplatia, ak presne viete, čo s nimi (ne)robiť: 4 tipy profesionála vám zachránia úrodu

Nakladačky, poľné šalátovky, skleníkové hadovky... Uhorky sú jedným zo základných zeleninových druhov v slovenských záhradách.

20.04.2024 06:00
uhorky, zber Foto:
debata

Nakladačky možno dopestovať na voľných hriadkach od juhu nášho územia až po severnejšie okresy (hoci tu už bude aj pre ne najväčšou istotou krytý priestor). Zvoliť si treba správne odrody a čas sejby. Rovnako sú na tom poľné šalátovky. Ak však obľubujete skôr typické hadovky, teda tie uhorky, ktoré v obchode kúpite zvyčajne samostatne balené v plastovom obale, na ich úrodu budete potrebovať skleník, alebo aspoň kvalitný fóliovník. No pozor. Môže sa vám stať, že plody nebudú presne také, ako ich poznáte od veľkopestovateľov.

Foto: SHUTTERSTOCK
uhorky, hadovky, skleníkové

„Takzvané uhorky hadovky sú vyšľachtené hlavne na profesionálne hydroponické pestovanie, teda bez pôdy. Pre domáci skleník záhradkára nie sú ideálnou voľbou. Samozrejme, úrody sa dočkáte, no rastliny nikdy nedosiahnu skutočný výnosový potenciál. Majú slabší koreňový systém – pre hydroponické pestovanie dostačujúci -, no v pôde je jeho schopnosť prijímať a rozvádzať živiny nízka. Skleníkové uhorky hadovky sú tiež málo odolné proti pôdnym patogénom a citlivejšie na kolísanie teplôt než klasické šalátovky,“ vysvetlil úskalia domáceho pestovania hadoviek šľachtiteľ a semenár tejto zeleniny Jiří Holman.

uhorky, uhorky nakladačky Čítajte viac Oplatí sa pestovať uhorky z priesad? Aby vaše snaženie nestratilo zmysel, poriadne si musíte ustrážiť dve dôležité veci

Tip č. 1: Odrody uhoriek odporúčané na pestovanie v domácich skleníkoch a fóliovníkoch

  • Ak nechcete byť z úrody sklamaní, stavte na klasické uhorky šalátové. Nenáročné, odolné proti chorobám a aj veľmi chutné sú napríklad ‘Natalie F1’ a ‘Viktorie F1’.
  • V prípade, že pochádzate zo severnejších okresov a nakladačky na voľných hriadkach sa vám nedaria, skúste v skleníku zopár koreňov odrôd jemne bradavičnatých (‘Karolina F1’, ‘Aurea F1’, ‘Bohdana F1’), partenokarpickú ‘Vanesa F1’ alebo z hrubo bradavičnatých (‘Regina F1’, ‘Admira F1’, ‘Viola F1’, ‘Svatava F1’, ‘Jitka F1’).
Vybrali sme pre vás 8 spoľahlivých nakladačiek

Výborne sa im bude dariť na voľných hriadkach. Sú odolné a spoľahlivo rodia.

Fotogaléria
‘Jitka F1’ je hrubo bradavičnatá a geneticky...
‘Alhambra F1’ je partenokarpická hrubo...
+5‘Karolina F1’ je jemne bradavičnatá odroda s...

Tip č. 2: Umožnite im rásť do výšky

V ideálnych podmienkach dokáže uhorková stonka dorásť do dĺžky až 15 metrov. Neuveriteľné však? No aj štyri metre v záhradnom skleníku sú naozaj dosť. Pri sejbe alebo vysádzaní priesad do krytého priestoru preto treba počítať s väčšími rozstupmi rastlín, ktoré rastú oveľa bujnejšie, než vonku. „Uhorky sa v skleníku nepestujú voľne na pôde, ale na takzvanom vertikosystéme, teda na sieti alebo na natiahnutých špagátoch,“ upozornil Holman.

Foto: SHUTTERSTOCK
uhorky, kvet, rastlina

Výhody vertikálneho pestovania uhoriek

  1. Viac bočných výhonkov znamená bohatšiu úrodu.
  2. Zber je jednoduchší.
  3. Plody nie sú zašpinené od zeminy.
  4. O ratlinách a ich zdravotnom stave máte lepší prehľad.
  5. Porast je vzdušnejší, preto pri správnom zavlažovaní nepodlieha tak rýchlo plesni uhorkovej.
skleník Čítajte aj 6 otázok a odpovedí, ktoré vám pomôžu pri kúpe skleníka: Veľkosť, materiál, tvar strechy, systém vetrania + povolenia

Tip č. 3: Zalievajte ku koreňom

A to vždy, za akýchkoľvek okolností. Rastliny uhoriek nikdy neroste. Výhodou skleníka je, že sú chránené pred dažďom aj rannou rosou, čo predchádza výskytu plesne uhorkovej. Nesprávnym spôsobom zavlažovania by ste sa o tento veľký benefit pripravili.

Takto nie! Týmto spôsobom zavlažovať uhorky,... Foto: SHUTTERSTOCK
uhorky, zavlažovanie, voda Takto nie! Týmto spôsobom zavlažovať uhorky, ale aj tekvice či rajčiny je veľká chyba a rastliny odsúdite na skorý zánik z dôvodu výskytu plesní.

Tip č. 4: Netrápte ich chlórom

Pre uhorky a v podstate aj pre väčšinu ostatných pestovaných rastlín je na zavlažovanie najlepšia dažďová alebo studničná voda (odstáta, aby ste sa vyhli teplotnému šoku). Vodu z verejného vodovodu nepoužívajte a zvlášť nie na uhorky. Obsah chlóru veľmi zle znášajú. Ak nemáte inú možnosť, nechajte takúto vodu aspoň deň odstát v otvorenej nádobe.

zelenina, sejba, tabuľka Čítajte aj Týchto 20 druhov zelenín sa oplatí vysiať v apríli. Mysleli ste na všetky? Overené odrody + prehľad výsevov v tabuľke

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #skleník #uhorky #fóliovník
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december