Pravidelná konzumácia týchto plodov prospeje reumatikom, zníži cholesterol, podporí imunitu a rastlina zaistí súkromie

Popínavka nenáročná na starostlivosť, mrazuvzdorná, s voňavými kvetmi a veľmi zdravými plodmi. Netrpí chorobami ani škodcami, no napriek tomu sa u nás stále málo pestuje. Poďte to zmeniť.

26.04.2024 15:00
schizandra čínska Foto:
debata

Schizandra čínska (Schisandra chinensis) je pôvodom z Číny a Japonska. Vo svojej domovine je označovaná za bylinu piatich chutí. Ak jej plody v ústach dlhšie podržíte, ucítite sladkú, horkú, slanú, štipľavú aj kyslú chuť.

Všestranná liečivka

U nás sa plody schizandry čínskej často označujú bobuľami vitality a rovnako oprávnene. Majú výnimočne vysoký obsah vitamínu C a organizmu prospejú aj vďaka väčšiemu zastúpeniu minerálov ako draslík, vápnik, horčík a železo. Pri pestovaní v záhrade je najlepšie, dopriať si ich čerstvé priamo z rastliny, no pri väčšej úrode sa dajú sušiť, použiť na prípravu džemu a podobne ako naše tradičné ríbezle. V čínskej medicíny sa však nevyužívajú len plody, ale na liečebné účely všetky časti rastliny vrátane koreňov.

  • Schizandra sa využíva na posilnenie imunity.
  • Má výrazný adaptogénny účinok čo znamená, že doslova odháňa stres, depresiu a psychické napätie.
  • Pomáha pri nespavosti, zlepšuje pamäť, koordináciu a koncentráciu organizmu.
  • Celkovo stimuluje centrálnu nervovú sústavu.
  • Rastlina je považovaná za jeden z najlepších preventívnych prírodných prostriedkov proti prechladnutiu a chrípke.
  • Priaznivo pôsobí na obličky, pečeň a prospieva reumatikom.
  • Pravidelná konzumácia plodov veľmi prospieva srdcu, stimuluje krvný obeh, znižuje cholesterol a prospešná je aj pri ateroskleróze.
  • Ak si plody, pokojne aj v sušenom stave doprajete pravidelne, zlepší sa váš sluch, zrak, pamäť, ale aj sexuálna potencia.
muchovník Čítajte aj Konzumácia 1 až 2 hrstí tohto ovocia sa spája s nižším rizikom infarktu. Dopestujete ho bez chemických postrekov

Aby bohato rodila

Šľachtené odrody schizandry sú samoopelivé, no viacerými rastlinami nič nepokazíte. Plodmi sú svetločervené bobule rastúce v strapci. Nájdete v nich 2 až 3 semená. Dozrievajú v auguste až v septembri a pri dobrej starostlivosti môžete z jednej rastliny získať 2 až 4 kg úrody. Schizandra je opadavá popínavá rastlina. Môže dorásť do výšky 10 až 12 m. V záhrade sa dá korigovať rezom. Vyžaduje dostatočne pevnú oporu, po ktorej sa budú môcť ľavotočivé výhonky ovíjať. Výsadbovú jamu môžete vylepšiť kompostom a nezabudnite, že aj v tomto prípade je potrebný povýsadbový rez. Nám sa osvedčilo celkové zrezanie rastliny na 15 až 20 cm, čím sa podporí jej dobré zakorenenie a následne silný rast viacerých kvalitných výhonkov, z ktorých si potom zapestujete tri až štyri najlepšie. V ďalších rokoch budete v predjarí rastlinu podľa potreby prerieďovať (presvetlovať), odstraňovať poškodené výhonky alebo skracovať tie, čo rastú kam nemajú približne na 2 až 3 púčiky.

Schizandra čínska

Len málo rastlín obsahuje takú „nálož“ a kombináciu zdraviu prospešných látok ako schizandra čínska, preto sú jej pozitívne účinky na ľudský organizmus také rôznorodé. Veľkým plus je tiež fakt, že žiadne časti rastliny neobsahujú alkaloidy ani glykozidy, preto je úplne bezpečná.

Fotogaléria
Kvety schizandry príjemne voňajú.
+4Schizandra čínska zvyčajne vstupuje do...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #schizandra čínska
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december