Držte sa našich rád a uhorky budete musieť rozdávať + 6 praktických tipov, ako mať plody hodné výstavy

Máte zlé skúsenosti so slabo vzchádzajúcimi uhorkami? Pravidelne ich podsievate a neviete, v čom by mohol byť problém? Skúste sa zamyslieť nad spôsobom, akým pripravujete pôdu.

29.04.2024 06:00
uhorky nakladačky Foto:
debata (1)

Príčinu neskorého a nerovnomerného vzchádzania uhoriek treba zvyčajne hľadať v nesprávnej príprave pôdy. Ak na jeseň rýľujete, na jar už do rúk berte len hrable. Pohrabaním upravte vrchnú vrstvu pôdy do hĺbky 4 až 8 cm, aby sa pri vysievaní semená dostali na jej neskyprenú časť. Je to dôležité, lebo v tejto vrstve má pôda nenarušenú kapilaritu, a tak sa k osivu neustále dostáva vlaha zo spodnejších vrstiev. Pohrabaná vrchná časť hriadky zároveň predchádza prílišnému vysychaniu. V takomto prípade môžu semená uhoriek úspešne klíčiť aj bez väčších zrážok. Samozrejme, ak im nahráva teplota pôdy.

Uhorky sú veľmi citlivé na hnojivá na báze... Foto: SHUTTERSTOCK
uhorky_nakladacky Uhorky sú veľmi citlivé na hnojivá na báze chlóru, preto ich nepoužívajte. Chlór uvoľnený napríklad z draselnej soli negatívne vplýva na klíčenie rastlín.

Doprajte im slnko

Pri výbere hriadky myslite na to, že uhorky sú teplomilné a svetlomilné rastliny, citlivé na chlad. Stanovište preto musí byť slnečné, vzdušné, no zároveň chránené proti severnému vetru. Ako spoľahlivú ochranu môžete zo strany prevládajúcich vetrov na vedľajšiu hriadku v dvoch radoch vzdialených 50 cm od seba vysiať kukuricu. Uhorky sa dajú pestovať po koreňovej, cibuľovej, listovej zelenine, hlúbovinách aj strukovinách. Vyhnite sa hriadkam, kde ste po minulé roky pestovali tekvice.

uhorky, uhorky nakladačky Čítajte aj Oplatí sa pestovať uhorky z priesad? Aby vaše snaženie nestratilo zmysel, poriadne si musíte ustrážiť dve dôležité veci

Na nakličovanie pozor

Hoci sa nakličovanie semien na urýchlenie klíčenia pri viacerých druhoch zeleniny odporúča, pri uhorkách vám tento postup neodporúčame. Mohli by ste získať zopár dní náskok, riziko neúspechu je však veľké. Hlavne ak budete nakličovať v prílišnom vlhku, čo spôsobuje, že semená skôr zhnijú, než začnú klíčiť. Ak sa vám to predsa len podarí, hneď vysievajte, samozrejme, „do vody“ a prvých päť až desať dní semená riadne zalievajte. Naklíčené, ak zostanú dlhší čas bez vody, lebo napríklad neprší, bez zálievky zaschnú.

uhorka nakladačka, uhorky nakladačky, Čítajte aj Uhorky, s ktorými nehrozia problémy? Hľadajte takto označené osivo. Sú skoršie, spoľahlivo opeliteľné a vyhnú sa plesni

Prihliadajte na teplotu

Teplota pôdy je významný faktor, ktorý dokáže rýchlo zmariť vaše pestovateľské snahy. Hoci sa hovorí, že na Marka majú ísť uhorky do jarka, netreba sa toho striktne držať. V suchších oblastiach, ak nemáte možnosť zálievky, radšej sejte skôr, hoci budete teplota pôdy trochu nižšia. Semená uhoriek sa dnes väčšinou predávajú farebne inkrustované, čo nie je ochrana proti plesni, ako si záhradkári väčšinou myslia, ale práve ochrana proti poškodeniu chladom pri klíčení. Takéto semená vydržia v studenej pôde aj dva týždne bez rizika zhnitia a po oteplení vyklíčia. Ak máte možnosť výsev uhoriek pri suchom počasí polievať, tak radšej vyčkajte na začiatok až polovicu mája, keď je pôda už dostatočne prehriata. Uhorky vysiate do teplej a vlhkej pôdy vyklíčia už za týždeň a často dobehnú aj oveľa skôr predpestované priesady.

Takto nie! Týmto spôsobom zavlažovať uhorky,... Foto: SHUTTERSTOCK
uhorky, zavlažovanie, voda Takto nie! Týmto spôsobom zavlažovať uhorky, ale aj tekvice či rajčiny je veľká chyba a rastliny odsúdite na skorý zánik z dôvodu výskytu plesní.

Správny výber odrody

  • Do teplejších oblastí sú odporúčané partenokarpické uhorky nakladačky, jemne aj hrubo bradavičnaté. Pestovať môžete aj jemne bradavičnaté hybridné odrody, no celkovo si v týchto prípadoch treba dávať pozor na to, že rastliny sú citlivé na jarné i letné výkyvy teplôt, pri ktorých zastavujú rast aj tvorbu plodov a pomerne dlho im trvá, kým sa opäť rozbehnú.
  • Do chladnejších oblastí sú jednoznačne najvhodnejšie hrubo bradavičnaté hybridné nakladačky.
‘Karlos F1’ je partenokarpická odroda s...
‘Harriet F1’ je veľmi skorá partenokarpická,...
+1‘Alhambra F1’ je partenokarpická hrubo...

Podporte ich živinami

Keď uhorky vzídu, dobré je prihnojiť ich dusíkatým alebo viaczložkovým hnojivom. Okrem umelých ako sú NPK, Cererit či liadok môžete použiť aj vhodne zriedenú hnojivovú zálievku zo slepačieho trusu. Hlavne v podhorských oblastiach sú pôdy zvyčajne prirodzene s nižším obsah živín a uhorky patria k zelenine náročnej na živiny.

6 praktických rád na pestovanie nakladačiek

  1. Semená pred sejbou preberte. Ploché majú veľmi zlú klíčivosť a ak aj vyklíčia, rastliny z nich sú slabé a neduživé.
  2. Uhorky môžete siať do riadkov s rozstupom 5 až 6 cm alebo do hviezd vzdialených 30 až 35 cm od seba po 5 až 6 semien.
  3. Uhorky zavlažujte podmokom, čo je dobrou prevenciou výskytu plesne uhorkovej. Už pri príprave hriadky si vo vzdialenosti 16 až 20 cm od predpokladaného miesta vysádzania alebo sejby nachystajte plytkú brázdu, do ktorej budete neskôr napúšťať vodu.
  4. Aby ste urýchlili rast a dosiahli skoršiu úrodu, môžete uhorky pestovať na čiernej netkanej textílii. Zabráni rastu burín, ale hlavne ohrieva pôdu a predchádza nadmernému odparovaniu vlahy počas letných horúčav a nedostatku zrážok.
  5. Ak hriadku po sejbe prekryjete ochranným krytom, slnko počas dňa pôdu lepšie prehreje a v noci obmedzí rýchlosť ochladzovania. Rovnako predídete poškodeniu vzídených semenáčikov v prípade neskorých jarných mrazov.
  6. Priesady sú často pre nedostatok svetla a vyššie teploty vytiahnuté, a preto citlivé na priame slnko a nízke teploty. Po vysadení na hriadku ich hneď zakryte bielou netkanou textíliou, aj keď nehrozia prízemné mrazy. Lepšie sa v novom prostredí aklimatizujú.
Sú horké uhorky vaším každoročným problémom?

Dajte si pozor pri kúpe osiva a v novej sezóne stavte na geneticky nehorknúce odrody.

Fotogaléria
‘Harriet F1’ je veľmi skorá partenokarpická,...
‘Alhambra F1’: partenokarpická nakladačka,...
+1‘Karlos F1’: hladká, partenokarpická nakladačka,

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #uhorky #nakladačky #pestovanie uhoriek
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december