Vidíte rozkvitať tento krík? Potom hneď zasiahnite proti vrtivke čerešňovej a dáte tak rázne STOP bielym červíkom

Vrtivka čerešňová je najvýznamnejší škodca čerešní. Larvy spôsobujú červivosť plodov, a to prekvapivo aj kyslastých višní.

06.05.2024 14:00
čerešne Foto:
Baza čierna
debata (1)

Drobná mucha škodí niekoľko týždňov po odkvitnutí hostiteľských rastlín. Za rok má jednu generáciu, no i tak dokáže značne znehodnotiť úrodu. Bielkoviny navyše nechce v podobe bielych lariev v čerešniach konzumovať nikto.

Foto: SHUTTERSTOCK
vrtivka čerešňová

Vrtivka môže vo forme kukly prezimovať v pôde pod korunami stromov a na jar sa rojiť. Dobrou pomôckou a pre skúsených záhradkárov určite známou je, že na určenie správneho termínu ošetrenia čerešní treba sledovať bazu čiernu. Toto odporúčanie uvádzajú aj odborníci z Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho v Bratislave v aktuálnej signalizačnej správe. Ošetrenie sa podľa nich môže vykonať približne tri dni po začiatku kvitnutia tejto dreviny.

Baza čierna Foto: SHUTTERSTOCK
baza čierna Baza čierna

Pomôžu aj žlté lepové doštičky

Na sledovanie rojenia a odchyt dospelých múch vrtivky čerešňovej sa dajú použiť aj takzvané pomocné prípravky, teda žlté lepové dosky/doštičky. Na trhu sú dostupné v rôznych veľkostiach a tvaroch pod rôznymi názvami, no tým sa nedajte pomýliť. Dôležitá je jedine ich žltá farba, ktorá škodcu láka. Okrem doštičie trh ponúka aj lepivé spreje, ktoré sa aplikujú priamo na kôru.

Foto: SHUTTERSTOCK
vrtivka čerešňová

Z insekticídov sú v prípade menších stromov použiteľné prípravky insekticídy Decis Protech, Sanium Ultra, Vošky-molice stop a Mospilan 20 SP. Na primeranú ochranu postačuje jedno ošetrenie v správnom čase.

drozd čierny Čítajte aj Operený postrach záhradkárov vás môže stáť až 500 eur: Dobre si rozmyslite, akým spôsobom ho zo záhrady vyženiete
Chemicky sa ošetrujú poloneskoré a neskoré odrody čerešní a višní, nie takzvané májovky. Pred zberom plodov je vždy nevyhnutné dodržať hygienickú ochrannú lehotu prípravku.

Ak dávate prednosť aplikácii bioagensov, tak proti vrtivke čerešňovej je v ponuke Nema-Care so živými organizmami Steinernema carpocapsae a Steinernema feltiae.

Dospelá mucha - vrtivka čerešňová Foto: SHUTTERSTOCK
vrtivka čerešňová Dospelá mucha - vrtivka čerešňová

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #čerešne #baza #vrtivka čerešňová #červivé čerešne
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december