Na urovnanú hriadku sejte osivo do riadkov vzdialených 15 až 20 cm, do hĺbky 1 cm. Po vzídení a vytvorení klíčnych listov, čo bude trvať asi týždeň, rastliny jednoťte na vzdialenosť 3 až 4 cm. Prácu s jednotením vám výrazne uľahčia výsevné pásiky, ktoré však treba po uložení do pôdy výdatne zaliať, aby sa obal, ktorý bráni semienkam vyklíčiť, rozpustil.
Odrody určené na celoročné pestovanie budú pri dostatku vlahy prosperovať aj teraz, no buľvičky nenechávajte prerastať.
Odrody s označením - na celoročné vysievanie - môžete siať bez omedzení. Ak im doprajete dostatok vlahy, úroda vás nesklame.
Čo nerobiť?
1. Hriadku pre reďkovku nikdy nehnojte maštaľným hnojom
Táto zelenina nebude v pôde čerstvo vyhnojenej, hoci dokonale vyzretým hnojom prosperovať. V osevnom postupe sa zaraďuje do druhej trate (sledu). Veľkým rizikom sú aj drôtovce, pre ktoré je obľúbenou pochúťkou a pôda prehnojená hnojom ideálnym životným priestorom. Ak však maštaľný hnoj nahrádzate kompostom, s kvalitným a dobre rozloženým nebude žiadny problém.
Čítajte aj Pred sadením priesad treba urobiť jednu vec, aby nedostali šok, rýchlo zakorenili a bez prestojov pokračovali v zdravom raste2. Pri pestovaní tejto zeleniny vždy myslite na dostatok vlahy
Pri skorej jarnej sejbe býva vlahy v pôde dosť, preto sa polievaním reďkovky väčšinou netreba špeciálne zaoberať. Výnimkou môžu byť veľmi ľahké piesočnaté pôdy, prípadne zvýšené záhony na plne slnečných stanovištiach alebo pestovateľské nádoby. Postupom jari spolu so zvyšujúcimi sa teplotami ale začne pôda rýchlejšie vysychať aj na klasických hriadkach. V takom prípade je veľmi dôležité, aby sa netvoril prísušok, teda aby zemina nikdy úplne nevyschla. Hriadku s reďkovkou udržujte konštantne vlhkú od sejby, cez obdobie klíčenia, až po rast buľvičiek. Veľmi nápomocná je v tomto prípade biela netkaná textília, ktorou môžete hriadku hneď po sejbe prikryť a nechať ju tak až do času zberu. Skvelé je, že okrem udržania vlahy reďkovku ochráni aj pred nenásytnými skočkami.
Stačí dodržať tieto dve veci a buľvičky nebudú mať ostrú chuť, nebudú v strede hubovatieť a rovnomernou vlahou bez nárazových striedaní suchých a premokrených periód predídete aj ich praskaniu.