Ruže majú jedno veľmi citlivé miesto, kvôli ktorému môžu vymrznúť: Takto ich zazimujte skôr, než prídu mrazy pod -5 °C

Vo všeobecnosti sa uvádza, že všetky u nás pestované ruže sú mrazuvzdorné, a že hlavným problémom nielen čerstvo vysadených rastlín býva zimné slnko a studený vysušujúci vietor.

09.11.2023 14:00
ruže, zazimovanie ruží, rez odkvitnutých kvetov Foto:
debata

Pravda je však taká, že pred nízkymi teplotami treba cielene chrániť miesto štepenia, lebo práve táto malá časť na stromčekových, ale aj kríčkových ružiach môže vymrznúť.

Zazimovávajte v predstihu

Všetky opatrenia k zimnej ochrane ruží musíte stihnúť pred príchodom prvých silnejších mrazov (-5 °C a viac). Nikdy na tento účel nepoužívajte plastové vrecia a fólie. Aj keby boli perforované, nezabránia nahromadeniu tepla a vlhkosti počas slnečných zimných dní. Ruže tak môžu predčasne vypučať, pričom nočný mráz púčiky poškodí, no hrozia aj hniloby.

ruže Čítajte viac Už teraz sa rozhoduje o budúcom kvitnutí ruží: Stručné rady na perfektný jesenný rez pomôžu aj začiatočníkom

Ako sa postarať o stromčekové ruže

1. Rastliny upravte rezom, ktorý však nemusí byť príliš hlboký. Odstráňte najmä odkvitnuté kvety – režte na prvý alebo druhý úplne vyvinutý list. Ak je to potrebné, upravte tvar korunky odstránením odumretého alebo poškodeného dreva.

Veľké zásahy do zelených výhonkov nerobte, lebo... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
zazimovanie ruží, stromčeková ruža, fotopostup 1 Veľké zásahy do zelených výhonkov nerobte, lebo rastlina už do príchodu zimy nestihne zaceliť rezné rany. Mráz by mohol preniknúť do pletív a poškodiť ich.

2. Okolo spodnej časti kmienka nasypte vrstvu pilín alebo nakopcujte zeminu ako pri kríčkových ružiach. Korene rastlín budú chránené proti premrznutiu.

Vo vyšších a chladnejších polohách môžete... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
zazimovanie ruží, stromčeková ruža, fotopostup 2 Vo vyšších a chladnejších polohách môžete kmienky stromčekových ruží obaliť jutovinou alebo čečinou.

3. Korunku prikryte viacvrstvovým papierovým alebo jutovým vrecom, obaľte záhradnou tkaninou alebo čečinou. Nezabudnite aj na prekrytie miesta očkovania, ktoré sa nachádza tesne pod korunkou.

Materiál, ktorý použijete na ochranu, pevne... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
zazimovanie ruží, stromčeková ruža, fotopostup 3 Materiál, ktorý použijete na ochranu, pevne priviažte, aby vydržal celú zimu.

Myslite aj na kríčkové ruže

Na jesenným rezom správne upravenú rastlinu nahrňte motykou kopček kyprej pôdy z okolia do výšky asi 15 až 20 cm. Ak sa pôda počas leta pod ružami veľmi zľahla a miesto očkovania vidieť alebo je dokonca nad povrchom, doplňte ju, pričom môžete použiť aj dobre vyzretý kompost. Chúlostivejšie odrody ruží ešte môžete prekryť vhodným vzdušným materiálom, napríklad čečinou.

Ruže môžete nakopcovať pôdou, prisypať... Foto: SHUTTERSTOCK
zazimovanie ruží, kríčková ruža, ochrana proti mrazu Ruže môžete nakopcovať pôdou, prisypať pilinami, suchým opadaným lístím, prekryť čečinou. V naozaj mrazivých oblastiach so zimnými výsušnými vetrami pokojne pridajte citlivým odrodám aj kryt z netkanej textílie.

Prečo treba ružiam chrániť miesto očkovania pred mrazom?

Väčšina dnes predávaných šľachtených odrôd ruží je naočkovaná na podpníku divej ruže, pričom kultúrna odroda je menej tolerantná k silným a dlhotrvajúcim mrazom. Je to tiež dôvod, prečo má byť miesto očkovania pri sadení kríčkových ruží aspoň 5 cm pod povrchom pôdy – pri namrznutí nadzemnej časti vám v pôde stále zostanú životaschopné púčiky. Stromčekové ruže majú kmienok zväčša z divorastúcej ruže, preto je najdôležitejšie chrániť korunku a miesto očkovania kúsok pod ňou. Pôdou môžete prihrnúť aj popínavé ruže. Nadzemná časť sa obaľuje len pri naozaj citlivých odrodách v chladných oblastiach.

ruže Čítajte viac Jeseň je ideálny čas na sadenie ruží, no väčšina ľudí robí rovnaké chyby: 6 dôležitých pravidiel vám pomôže uspieť

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #stromčekové ruže #kríčkové ruže #zazimovanie ruží
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december