Pomôžu pri zlom trávení, bolestiach žalúdka a znížia horúčku. Najlepšie chutia po opadnutí a pripravíte ich na spôsob olív

Drieň obyčajný, ľudovo drienka je naša domáca drevina, ktorú nájdete bežne v prírode, najmä na slnečných vápencových svahoch. Tak trochu ju preslávil aj exprezident Rudolf Schuster, ktorý hostí zvykol privítať práve pohárikom drienkovice a nedal na ňu dopustiť.

05.10.2023 06:00
drieň obyčajný, drienky Foto:
debata

Drieň obyčajný (Cornus mas), sa ako úžitková drevina pestuje v rôznych odrodách. Dnes už nie je problém, zadovážiť si ich v záhradných centrách a dopestovať elipsovité plody v rôznych odtieňoch červenej (pre drieň typická farba), no i v oranžovej či žltej. A hoci aj minulosť slovenského šľachtenia je spätá s touto drevinou, dnes sa, žiaľ, naše domáce odrody už vôbec nerozmnožujú. Na výber však máte iné, ako napríklad ‘Jolico’, ‘Macrocarpa’, ‘Kazanlak’, ‘Vydubeckij’, ‘Jantarnyj’, ‘Bolestraszycki’, ‘Juliusz’, ‘Pancharevo’, ‘Paczoski’, ‘Szafer’, ‘Elegantnyj’, ‘Shumen’. Výhodou šľachtených drieňov je, že v porovnaní s divo rastúcimi majú oveľa väčšie plody. Poskytujú tak viac lahodnej dužiny a ich spracovanie v kuchyni je menej prácne.

V tvare kra aj stromčeka

Prirodzene sú driene kry, no vrúbľovaním na kmienok alebo trpezlivým rezom môžu byť aj peknými stromčekmi menších rozmerov. Na rez reagujú veľmi dobre, no robte ho skoro na jar, aby ste predišli slzeniu rán.

arónia čiernoplodá Čítajte aj Dôležité ovocie pri problémoch so štítnou žľazou, únave, tehotenstve, dojčení. Začnite deň s pohárikom šťavy a budete fit

Okrasní príbuzní, no tiež s jedlými plodmi

Ak zvažujete kúpu okrasných drevín na doplnenie výsadby, driene sú ideálnou voľbou. O to viac, ak siahnete po druhoch, ktoré, hoci u nás nie sú také známe, no okrem okrasnej funkcie plnia aj úžitkovú:

  • Drieň japonský (C. kousa): Pochádza z Ázie a dorastá do troch metrov. V závislosti od odrody (‘White Dream’, ‘Satomi’) je rozmanitý, pokiaľ ide o farbu kvetov aj listov. Výhodou je dobrá mrazuvzdornosť a pestovateľská nenáročnosť. Veľké (3 až 4 cm) plody sú červenoružové, guľaté a z diaľky môžu pripomínať maliny visiace na strome. Sú jedlé podobne ako mladé listy, ktoré môžete pridať do šalátu.
Kry drieňa japonského kvitnú počas mája a júna,... Foto: SHUTTERSTOCK
drieň japonský Kry drieňa japonského kvitnú počas mája a júna, preto sa spoľahlivo vyhýbajú neskorým jarným mrazom.
  • Drieň lekársky (C. officinalis): Na prvý pohľad je len ťažko odlíšiteľný od nášho domáceho drieňa obyčajného. No ak sa prizriete bližšie, uvidíte chumáčiky žltkastých chĺpkov vyrastajúcich z bázy listových žiliek. V čase kvitnutia si môžete všimnúť aj oveľa dlhšie kvetné stopky. Tento druh kvitne v marci až apríli, na jeseň sa listy sfarbujú do žlta až červenofialova. Tmavočervené plody dorastajú do dĺžky 2 cm. Výpestky tohto druhu skôr, než v ovocných, hľadajte v okrasných škôlkach. Možno natrafíte na odrody ‘Red Sentinel’, ‘Lemon Zest’, ‘Y-Sp’ alebo ‘Kintoki’.
rakytník Čítajte aj Rakytník je prísľubom jesene bez chrípky. Začnite posilňovať imunitu sebe aj deťom. Stačí zopár bobúľ denne

Drieň pre zdravie

Hoci má drieň lekársky o niečo vyššie obsahy zdraviu prospešných látok, kvôli čomu sa aj v Číne cielene pestuje na liečebné účely, aj náš domáci drieň obyčajný sa v záhrade oplatí. Jeho plody sú ako červená pilulka vitamínu C a ak by vás trápili cukry, ide o glukózu a fruktózu, ktoré sú ľahko stráviteľné. Plody drieňu sa v ľudovej medicíne uplatňujú pri zlom trávení či bolestiach žalúdka. Čerstvá šťava alebo odvar zo sušených drienok ochutený medom pomáha pri hnačkách, črevných kataroch a zmierňuje horúčku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #drieň obyčajný #drienka #skoro kvitnúce dreviny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december