Túto cibuľu neskolí mráz a vyhrabete ju aj spod snehu: Doprajte si čerstvé cíbiky v treskúcej zime a počas leta skrášlite záhon

Počuli ste už o cibuli zimnej? Ide o trvácu úžitkovú rastlinu, ktorá však vďaka svojmu vzhľadu spĺňa aj parametre okrasnej trvalky. Vysaďte si ju do bylinkového záhona, alebo medzi kvety pri terasu a majte čerstvé cíbiky poruke 365 dní v roku.

09.10.2023 06:00
cibuľa zimná Foto:
debata (1)

Cibuľa zimná (Allium fistulosum) je trváca zelenina, ktorá si ešte nenašla v srdci záhradkárov také pevné miesto, ako by si zaslúžila. Veľa nepotrebuje, no môže vám mnoho ponúknuť.

Duté listy cibule zimnej môžu mať výšku 30 až... Foto: SHUTTERSTOCK
cibuľa zimná Duté listy cibule zimnej môžu mať výšku 30 až 100 cm.

Cibuľky rastú v trsoch, ktoré môžu mať priemer až 20 či 25 cm. Sú súčasťou materskej cibule a jednoducho ich od nej oddelíte, čo je skvelým spôsobom rozmnožovania. Rastlina je mrazuvzdorná, takže listy sú zelené naozaj počas celého roka a tiež vhodné na konzumáciu. Je to skvelé, lebo cibuľa zimná vám vyplní prázdne okno v čase, keď žiadnu inú cibuľovú zeleninu na záhrade k dispozícii nemáte. Väčšinou sa na konzumáciu používa ako cibuľa vňaťová, no pokojne si môžete vykopať aj podzemné cibuľky. Tento druh sa vyznačuje jemnejšou chuťou, než ste zvyknutí pri cibuli kuchynskej. Cíby sú chrumkavé, krehké a šťavnaté.

šalotka Čítajte aj Ktorú zeleninu treba sadiť v októbri? Jednoznačne šalotku: Nenafukuje, má jemnú chuť a darí sa jej všade

Pestovanie zo semien

Ak nemáte vo svojom okolí nikoho, kto by vám odkopal zopár cibuliek, alebo poskytol pacibuľky, môžete si rastlinu dopestovať zo semien. Je to trochu prácnejšie, ale výsledok za námahu určite stojí. Osivo môžete siať už v lete, no stihnete to aj teraz pred zimou, či potom neskôr na jar. Rastlinám doprajte slnečné stanovište, pričom poobedný polotieň je tiež v poriadku. Pri klasickej sejbe do riadkov by tieto mali byť od seba vzdialené 30 cm a rastliny v riadku neskôr jednoťte na 20 cm. Cibuľu zimnú však môžete pokojne vysiať len tak – trošku medzi bylinky, trošku medzi trvalky… Nedajte sa odradiť tým, že v prvom roku budú listy veľmi tenké a na pohľad úplne vzdialené tomu, čo vidíte na fotografiách. Rastliny postupne zosilňujú a trsy sa rokmi rozrastú.

Cibuľa zimná môže byť súčasťou nielen... Foto: SHUTTERSTOCK
cibuľa zimná Cibuľa zimná môže byť súčasťou nielen zeleninových hriadok, ale aj okrasných a bylinkových záhonov. Vytvoriť sa z nej dajú tiež zaujímavé obruby.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #cibuľa #cibuľa zimná
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december