Štíhle vreteno alebo stromček s korunkou? Ktorý pestovateľský tvar ovocného stromu je vhodný pre vás a vašu záhradu?

Stačí, keď si začínajúci pestovateľ začne zisťovať prvé informácie o pestovaní ovocných drevín a určite natrafí na propagáciu pestovateľského tvaru štíhleho vretena - najmä pri jabloniach.

06.10.2023 14:00
jabloň, úroda, jablká, ovocie Foto:
debata (1)

Svoje opodstatnenie však majú aj klasické kmeňové tvary s korunkou, ako sú zákrpky a štvrťkmene. Hodia sa pre vás a vašu záhradu? Aké sú výhody jednotlivých pestovateľských tvarov a na čo si dať pozor?

Kmeňové tvary – zákrpky a štvrťkmene

Ušľachtilé odrody bývajú v týchto prípadoch naštepené na silnejšie rastúcich podpníkoch. Výhodou je, že lepšie odolávajú horším pôdnym podmienkam, napríklad suchu či ťažkým pôdam. Aj v týchto prípadoch dokážu načerpať dostatok vody a živín, ktoré neskôr prispejú k tvorbe objemnejšej koruny a k peknej úrode. Základnými podpníkmi sú v tomto prípade:

  • pre jablone MM 106, MM 111, A2
  • pre hrušky plánka
  • pre marhule, broskyne či slivkoviny semenné podpníky a myrobalan
  • pre čerešne a višne čerešňa vtáčia.
Stromy v kmeňových tvaroch sú doslova... Foto: SHUTTERSTOCK
jabloň, ovocný sad, rebrík Stromy v kmeňových tvaroch sú doslova dedičstvom pre niekoľké generácie potomkov.

Výpestky sa kupujú už so zapestovanou korunkou a ak sa sadia v rade, tak minimálne 4 až 5 metrov od seba. Keďže ide o vyššie pestovateľské tvary, pri ošetrovaní stromov a zbere úrody je potrebný rebrík, prípadne iné zberové pomôcky s teleskopickou rukoväťou. Rezať stromy len zo zeme je v tomto prípade veľký chyba. S výškou priamo úmerne rastie aj korunka, nevýhodou preto môže byť väčšia spotreba postrekových prípravkov, signalizačných doštičiek a podobne. Výhodou je dlhší produktívny vek stromov – v priemere 25 až 30 rokov, no záleží od druhu a starostlivosti. Ak sa však budete snažiť, takéto ovocné stromy po vás zdedia ešte aj vnuci.

Úrodu z vyšších pestovateľských tvarov treba... Foto: SHUTTERSTOCK
jabloň, ovocný sad, oberanie, úroda, Úrodu z vyšších pestovateľských tvarov treba oberať s pomocou rebríka alebo rôznych pomôcok s teleskopickými rukoväťami.

Štíhle vreteno

Pre tento tvar je typické, že vlastne nemá klasický kmeň a korunku, ale jednu os. Tá je po obvode vretenovito obrastená konármi už od výšky 50 cm nad pôdou. Celková výška takto pestovaného stromčeka môže byť najčastejšie 180 až 200 cm.

vinič, hrozno Čítajte viac Tento vinič musíte mať: Kilogramové strapce, veľké a sladké bobule bez semien či chrumkavá dužina s vôňou sliviek

To, že už v prvej vegetácii po vysadení sú mladé stromčeky schopné tvoriť kvetné púčiky a rodivé drevo je spôsobené tým, že sú naštepené na pomaly (slabo) rastúce podpníky. Tento pestovateľský tvar sa využíva primárne pre jablone, takže pre ne sú určené napríklad podpníky M 9, M 26, ale s trochou základných znalostí môžete takto pestovať napríklad aj hrušky na dulovom podpníku MA alebo MC, slivky na Wangenheimova, Wawit, Waxwa. Veľkou nevýhodou môže byť v tomto prípade fakt, že takéto stromčeky veľmi plytko zakoreňujú. Ich korene siahajú do hĺbky 40 až 50 cm. Vyžadujú preto kvalitnú pôdu s dostatkom organických hnojív a príkmenný pás bez burín, ktorá je veľkou konkurenciou v príjme vody a živín. Rovnako sa nezaobídete bez opory a doplnkovej závlahy, ideálne podobe automatického kvapkového systému.

Všetky ovocné stromčeky štepené na slabo... Foto: SHUTTERSTOCK
jabloň, ovocný sad, štíhle vreteno, kvapková závlaha Všetky ovocné stromčeky štepené na slabo rastúce podpníky vyžadujú doplnkovú závlahu. Ich koreňový systém je veľmi plytký.

Na zapestovávanie štíhleho vretena sa kupujú hrotiaky, ktoré už môžu mať vytvorené kvetné púčiky. Ideálny je očkovanec s krátkym bočným obrastom. Výhodou je, že stromčeky môžete sadiť veľmi blízko vedľa seba, pokojne na 80 cm (pri superštíhlom vretene aj bližšie). Hneď k nim treba pridať oporný kolík (ak nemáte špeciálnu konštrukciu – drôtenku). Rez po vysadení pozostáva prakticky len zo skrátenia výpestka na výšku 80 až 90 cm.

Intenzívne pestovateľské tvary vyžadujú oporu,... Foto: SHUTTERSTOCK
jablone, štíhle vreteno, ovocný sad Intenzívne pestovateľské tvary vyžadujú oporu, ale aj na malom priestore môžete vysadiť viacero stromčekov. Stačia im oveľa menšie rozstupy.

Hlavný zmysel pestovania štíhlych vretien je ten, že všetky práce vrátane zberu môžete robiť pohodlne zo zeme. Hustá výsadba dokonale využíva plochu, preto sa tento pestovateľský tvar výborne hodí na malé pozemky s potrebou šetrenia miestom. Stromčeky skoro nastupujú do rodivosti a pri vhodnej agrotechnike (závlaha, výživa, ochrana, prebierka plodov) je zaručená špičková kvalita ovocia a úrody väčšie, než by ste od takých malých stromov čakali.

Viete, na čo slúži táto šikovná ovocinárska pomôcka?
Video
marian komzik_ovocinar Čítajte aj Rozhovor s ovocinárom: Kedy je stĺpovitá odroda stromčeka len marketingový ťah a čo si všímať pri kúpe?
Ovocné odrody vhodné na stĺpové tvary

Nemajú geneticky podmienený stĺpovitý rast, no ak máte nejaké ovocinárske znalosti a dostatok trpezlivosti, pravidelným tvarovaním ich udržíte v stĺpovom raste.

Fotogaléria
Hruška ‘Concorde’
Hruška ‘Decora’
+6Hruška ‘Obelisk’

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocné stromy #pestovateľský tvar #štíhle vreteno #zákrpok
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december