Dôležité rozdelenie tekvíc podľa využitia v kuchyni: Ktorá je najlepšia na pečenie, pyré, do polievky, či ako diétne špagety?

Tekvice sú nesporné kráľovné jesene. Samozrejme, myslíme druhy a odrody, ktoré patria k skupine zimných tekvíc. Výborná skladovateľnosť a rozmanitosť využitia v kuchyni ich predurčuje k tomu, aby vaše chuťové poháriky šteklili až do neskorej jari.

10.10.2023 14:00
tekvica, hokaido, chuchyňa Foto:
debata (2)

Aby tomu tak naozaj bolo, zimné tekvice, z ktorých najznámejšie je ‘Hokaido’, treba nechať na hriadke poriadne vyzrieť. Zberajte ich až tesne pred prvými jesennými mrazmi. Najvhodnejším spôsobom je opatrné vykrútenie z rastliny bez použitia noža či nožníc. Pri postupnej spotrebe vždy uprednostňujte menšie plody s predpokladom horšieho vyvinutia, pretože tieto majú kratšiu skladovateľnosť. Zvyčajne platí, že čím ďalej rástli od materskej rastliny, tým je ich kvalita nižšia. V podstate ide o rovnaký princíp, ako keď odoberáte odnože na rozmnožovanie jahôd. Najkvalitnejšie sú vždy tie, čo vyrastajú najbližšie pri materskej jahode.

Stopku z pozberaných tekvíc nikdy neodlamujte. Takáto rana je miestom preniknutia infekcie do plodu počas skladovania.

Nechajte šupku vytvrdnúť

Dobré je, ak po zbere tekvíc ešte panuje krajšie jesenné počasie a pred uskladnením ich môžete nechať aspoň týždeň uložené na slnku, ale s pripravenou ochranou proti dažďu. Ten tekviciam neprospieva. Šupka musí vytvrdnúť, čo predĺži skladovateľnosť plodu. Dĺžka skladovania je zároveň odrodovou vlastnosťou, takže napríklad ‘Hokaido’ patrí k tekviciam s kratšou skladovateľnosťou (hoci minimálne do Vianoc, no pri dobrých podmienkach až do februára), kým tekvice typu hubbart možno skladovať extrémne dlho.

Pre zimné tekvice nie sú vhodné chladné a vlhké... Foto: dobrasemena.cz
zimné tekvice, zber Pre zimné tekvice nie sú vhodné chladné a vlhké pivnice. Najlepšie im je v suchu s približne izbovou teplotou (určite nad 12 °C). Ak ich nepozberáte predčasne a necháte poriadne vytvrdnúť, vydržia mesiace.
hokaido Čítajte viac Muži po päťdesiatke by ho mali jesť pravidelne. Pomôže s trávením a odporúča sa pri cukrovke. Aby vydržalo celú zimu, nepotrebujete pivnicu

Praktický prehľad využitia tekvíc v kuchyni

  • ‘Hokaido’: Vedeli ste, že táto tekvica je vo svete známejšia pod označením Uchiki kuri? A keďže pochádza z Japonska, pri šľachtení kládli veľký dôraz na chuť dužiny. Pripravíte z nej excelentné polievky a omáčky, no vo všeobecnosti platí, že ‘Hokaido’ je v rámci spracovania absolútne všestranne použiteľné. Šupka po tepelnej úprave mäkne, preto ju netreba pri spracúvaní plodu šúpať. Dobre vyzreté ‘Hokaido’ je však pomerne tvrdé a nakrájať ho, môže byť veľmi prácne. Skvelým trikom preto je, dať ho vcelku na 5 minút do vyhriatej rúry. Šupka zmäkne a tekvicu bez námahy rozkrájate.
Pravdepodobne najmenšia odroda zo skupiny... Foto: dobrasemena.cz
tekvica Sun Pot F1 Pravdepodobne najmenšia odroda zo skupiny hokaido ‘Sun Pot F1‘ dorastá do hmotnosti len 200 g, no kvalitou dužiny sa úplne vyrovná svojmu známejšiemu príbuznému. Tekvičky sú výborné na zapekanie, alebo ich môžete použiť ako jedlé misky pri servírovaní krémovej polievky.
  • Tekvice typu butternut (maslový oriešok): Botanicky patria k tekvici mošusovej. Ich veľkým benefitom je sýtooranžová, jemne aromatická dužina s vysokým obsahom betakaroténu. Príjemne sladká chuť s orieškovou príchuťou dokonale vynikne len pri dobre vyzretých plodoch. Dužina získa po tepelnej úprave jemnú, maslovú konzistenciu. Plody spoznáte podľa hruškovitého (kyjakovitého) tvaru s tým, že semená sa nachádzajú len v spodnej, rozšírenej časti. Vo všeobecnosti sú všetky odrody patriace k tekvici mošusovej vhodné na pečenie, do polievok, ale aj na prípravu múčnikov či nátierok, do šalátov a na konzervovanie.
‘Butternut Walthamn‘ je maslová tekvica s... Foto: dobrasemena.cz
tekvica Butternut Waltham ‘Butternut Walthamn‘ je maslová tekvica s hruškovitými plodmi s hmotnosťou 1,5 až 2 kg. Ide o klasický butternut preslávený po celom svete. Tekvica má spoľahlivý výnos a je cenená pre schopnosť prispôsobiť sa rôznym pestovateľským podmienkam.
  • Špagetové tekvice: Ich zvláštnosťou je, že pôvodne kompaktná dužina sa po uvarení rozpadáva na vlákna podobné špagetám. Ide o pokrm, ktorý obsahuje veľmi málo kalórií a môžete ho servírovať ako chutné diétne cestoviny, alebo ako prílohu k hlavnému jedlu. Veľkou výhodou je, že vďaka neutrálnej chuti sa tekvicové „špagety“ dajú pripraviť na slano aj na sladko. Odrody ako ‘Baby Spaghetti F1’ alebo ‘Vegetable Spaghetti’ vydržia v suchu a pri teplote 20 až 22 °C až do konca mája.
Tekvica špagetová ‘Unique F1’ vyniká odolnosťou... Foto: dobrasemena.cz
tekvica špagetová Unique F1 Tekvica špagetová ‘Unique F1’ vyniká odolnosťou proti múčnatke a veľkou násadou plodov, ktoré dozrievajú už v polovici júla.
  • Tekvice typu acor: Plody zúžené do špičky a vždy výrazne rebrovité pripomínajú žalude. Ich šupka je veľmi tvrdá, preto vynikajú dlhou trvanlivosťou. V rámci kuchynského spracovania sú určené takmer výhradne na pečenie a zapekanie.
Tekvice typu acor môžu mať šupku krémovo bielu,... Foto: dobrasemena.cz
tekvica acorn Tekvice typu acor môžu mať šupku krémovo bielu, zelenú aj oranžovú. Na chuť a kvalitu dužiny to nemá vplyv.
  • Tekvice na Halloween: Sú azda najtypickejšie, pretože sa spájajú s jesennou výzdobou a vyrezávaním svetlonosov. Zároveň však ide o odrody s veľmi chutnou dužinou na pečenie aj do polievok. Odroda ‘Mischief F1’ je s hmotnosťou 1,5 až 2 kg tak akurát pre jedného či dvoch stravníkov. ‘Racer Plus PMT F1’ bez problémov nakŕmi štvorčlennú rodinu. Zároveň ide o najpestovanejšiu halloweensku tekvicu.
‘Mischief F1‘ Foto: dobrasemena.cz
tekvica Mischief F1 ‘Mischief F1‘
  • Najlepšia na pyré: Ak si pripravujete tekvicové pyré do zásoby na neskoršie využitie, alebo pre deti ako formu detskej výživy, určite by ste mali pestovať odrodu ‘Delicious Golden’, ktorá je na tento spôsob využitia najlepšia. Jasnočervené srdcovité plody majú hmotnosť 3 až 6 kg a krásnu, hrubú oranžovú dužinu s vysokým obsahom karotenoidov.
‘Delicious Golden‘ pochádza z USA a patrí tu k... Foto: dobrasemena.cz
tekvica Delicious Golden ‘Delicious Golden‘ pochádza z USA a patrí tu k najobľúbenejším tekviciam na prípravu pyré a polievok.

Pripravte si skvelé tekvicové ňoky (gnocchi) s pečenými kačacími prsiami. Recept ako stvorený na jesennú nedeľu

Video

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Halloween #tekvice #hokaido #tekvica špagetová
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december