Všetko o sadení jesenného cesnaku: Informácie z prvej ruky od skúseného pestovateľa zaručia skvelú úrodu aj začiatočníkom

Pri vysádzaní jesenného cesnaku sa neunáhlite. Ako zdôrazňuje dlhoročný pestovateľ Ladislav Krošlák, už dávno neplatí, že sa sadí v septembri. „V tomto mesiaci býva v posledných rokoch stále príliš teplo. Skúsení pestovatelia preto čakajú, kým teplota pôdy klesne pod 9 °C.“

16.10.2023 06:45
cesnak, sadenie Foto:
debata

Cesnak musí do zimy zakoreniť, no nemal by sa objaviť nad povrchom pôdy. Preto prihliadajte na vašu pestovateľskú oblasť a aktuálny vývoj počasia a s výsadbou začnite najskôr koncom októbra. Čas máte až do príchodu prvých mrazov, kým pôda začne zamŕzať. To, že rastliny pred zimou nevypučia, im zaistí ochranu proti mrazom.

Výsadbový kolík zahoďte

Ak ste ho doteraz používali, či už pri sadení cesnaku alebo sadzačky cibule, nerobte to. Túto pomôcku nepotrebujete a navyše môže narobiť viac škody než osohu. „Medzi pôdou a podpučím strúčika vytvorí vzduchovú medzeru, ktorá spôsobí, že cesnak horšie zakoreňuje,“ upozorňuje Krošlák. Rovnako dbajte na správnu orientáciu strúčikov – podpučím nadol. Cesnak saďte do hĺbky 8 cm. Vzdialenosť v riadku dodržte 10 až 15 cm a medzi riadkami 20 až 30 cm. Podľa pestovateľa môžete bez obáv použiť všetky strúčiky z hlávky, nielen obvodové, hoci priznáva, že „väčšie rýchlejšie vstupujú do vegetácie, lebo rastlina vie lepšie využiť zásoby zimnej vlahy. V dobrých podmienkach, ale aj z malých strúčikov dopestujete kvalitné a porovnateľne veľké cibule.“

Cesnak saďte do vyhĺbenej ryhy podpučím smerom... Foto: SHUTTERSTOCK
cesnak, sadenie Cesnak saďte do vyhĺbenej ryhy podpučím smerom dole.

Na pôdu je náročný

Koreňový systém cesnaku nie je nijak špeciálne vyvinutý, preto je rastlina náročná na kvalitu pôdy. Ťažké a zamokrené, ale aj príliš suché, piesočnaté pôdy sú nevhodné, hoci v druhom prípade sa môžete pri pravidelnej závlahe a prihnojovaní dopracovať k pomerne slušnému výsledku. Vybranú hriadku pre cesnak zrýľujte a tesne pred sadením môžete do pripravenej pôdy zapracovať viaczložkové hnojivo, napríklad Cererit. Ak ste na danom mieste využili výhody zeleného hnojenia (horčica, facélia, repka), rastliny treba do pôdy zapracovať najmenej mesiac pred plánovanou výsadbou cesnaku.

Na toto pri pestovaní určite myslite

  • Nesaďte ho na čerstvo povápnený pozemok.
  • Neznáša priame hnojenie maštaľným hnojom – patrí do druhej pestovateľskej tra­te.
  • Pôda pri sadení nesmie byť veľmi kyprá (cesnak môže vymŕzať), preto hriadku pripravte týždeň-dva dopredu.
  • Nevhodné predplodiny sú cibuľoviny a nemal by sa sadiť ani po strukovinách.
  • Na rovnaké miesto nepatrí skôr, než po 4 až 5 rokoch.
  • Ak môžete, saďte ho na hriadku po zemiakoch, ktoré sú ideálnou predplodinou, no nevadia ani uhorky a hlúboviny.
cesnak Čítajte viac Najlepšie tipy na uskladnenie cesnaku. Pozor, tajomstvo dlhej trvanlivosti sa neskrýva v chladničke

Na sadenie konzumného zabudnite

Na prvý pohľad ide o úplne rovnaký cesnak, no v skutočnosti je rozdiel veľký a dôležitý. Dlhoročný pestovateľ Ladislav Krošlák odporúča na sadenie používať certifikovanú sadbu, alebo cesnak z overených zdrojov. Sadením konzumného cesnaku neznámeho pôvodu si na pozemok môžete zaniesť bielu skleróciovú hnilobu alebo obávané háďatko zhubné.

Pre citlivé trávenie a problémy so žlčníkom

Ak si cesnak odopierate kvôli zdravotným problémom, viac nemusíte. Siahnite po českej odrode ‘Bjetin’, ktorú môžu bez obáv konzumovať aj ľudia s citlivým žlčníkom napriek tomu, že jej chuť je naozaj ostrá. Tento veľkostrúčikový paličiak má vynikajúci výnos.

‘Bjetin’: cesnak paličiak, výsadba na jeseň, 6... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
cesnak, Bjetin ‘Bjetin’: cesnak paličiak, výsadba na jeseň, 6 až 10 strúčikov v hlávke, zber v prvých júlových dňoch, dobrá skladovateľnosť, odroda je vhodná aj na zber za zelena.

Nepodceňte morenie sadby

Kým v minulosti sa cesnak pred sadením moril hlavne kvôli hrozbe háďatka zhubného, pričom sa nakoniec zistilo, že toto ošetrenie Sulkou K proti nemu prakticky neúčinkuje, dnes je rozhodne dôležitejšia ochrana proti vlnovníkovi cesnakovému. Jednotlivé strúčiky namočte na dve až tri hodiny do päťpercentného roztoku Sulky K a potom nechajte čo najrýchlejšie vyschnúť. Ak sadbu kúpite takpovediac na poslednú chvíľu, morte ju najviac deň pred vysádzaním. Myslite na to, že cesnak postupne vystupuje z vegetačného pokoja a po namočení začne rásť. Jeho ďalšie uskladnenie po ošetrení v takto pokročilom termíne nie je žiaduce. Ak ste teda nekúpili a nemorili v auguste, počkajte už tesne do naplánovaného sadenia.

jeseň, záhrada, seniori Čítajte viac Pripomíname dôležité práce v októbrovej záhrade: Hlavne na číslo 5 by mali myslieť tí, čo plánujú sadiť jesenný cesnak

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #cesnak #jesenná výsadba
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december