Pozor na prvé mrazy. Čakajú nás dve chladné noci. Ktorá zelenina musí urýchlene z hriadok preč?

Mrazy sú už reálne tu. Na niektorých miestach Slovenska už majú s rannými prízemnými skúsenosť. Mínusové tepoty budú podľa meteorológov aktuálne už aj v teplejších oblastiach. Ktorá zelenina môže zostať na hriadkach, a ktorú treba urýchlene pozberať?

16.10.2023 14:00
zelenina, zber, jeseň, zemiaky, mrkva, Foto:
debata

Ak si ešte na záhrade držíte teplomilné rajčiny, papriku, čili papričky, baklažány, tekvice a inú plodovú zeleninu, určite zvážte jej konečný zber. Bola by škoda, keby prvý mráz zničil posledné dozrievajúce plody. Meteorológovia varujú, že aktuálne má byť najchladnejšia noc z pondelka na utorok a z utorka na stredu (16. – 18. 10. 2023), kedy teplota klesne až pod –2 °C. Mráz môže byť regulérny, čo znamená že nielen prízemný, ale aj v dvoch metroch nad zemou a to aj v nížinách. Samozrejme, skúsenosť je taká, že po pár studených dňoch ešte príde pekné počasie. Preto, ak máte na kríčkoch stále veľa rajčiakov, paprík a iných plodov, na noc ich môžete prekrývajte netkanou textíliou. Tá rastliny pri teplote –1 °C ochráni. Plodiny v skleníkoch a fóliovníkoch takýto pokles vonkajšej teploty zatiaľ nepocítia.

Počasie od pondelka 16. do nedele 22. 10 2023
Video

Aj niektoré druhy zeleniny určené na zimné uskladnenie už musia ísť do pivníc

  • Kaleráb: Určite ho z hriadok pozberajte skôr, než ho ohrozia nočné mrazíky. Odstráňte mu všetky listy, okrem najmladších uprostred. Na skladovanie klasicky v debničkách odrežte koreň tesne pod hľuzou. Ak chcete kaleráb založiť do rašeliny (piesku), korene ponechajte.
  • Cvikla: Pred skladovaním by nemala premrznúť. Dávajte pozor, aby ste pri zbere nepoškodili buľvy a listy neodrezávajte, len opatrne odkrúťte.
  • Zeler stopkový: Všetok, ktorý ste nespotrebovali, ešte pred nástupom mrazov uchovajte v pivnici. Ideálne je, rastliny vykopať aj s koreňmi a založiť ich do vlhkého piesku alebo rašeliny. Dôležité je, aby bola pivnica dobre vetraná.
  • Kvaka: Tento zelenine nevadia prízemné mrazíky, no silnejšiemu mrazu už buľvy rastúce z väčšej časti nad povrchom pôdy nevystavujte.
  • Zeler buľvový: Platí pri ňom rovnaké pravidlo ako pri kvake. Pred nástupom silnejších mrazov ho treba vykopať. Pri vytriasaní zeminy spomedzi hustých koreňov buľvy v žiadnom prípade neoklepávajte o zem. Nesmú sa pred skladovaním poškodiť. Vykopaný zeler okamžite pripravte na uskladnenie – nenechávajte ho ležať na pozemku. Staršie listy rukou vylomte. Nechajte len najmladšie vyrastajúce zo stredu buľvy. Korene skráťte na niekoľko centimetrov. Ideálne je založenie buliev do vlhkej rašeliny (piesku) tak, že ich naukladáte tesne vedľa seba, ale hornú časť s mladými listami necháte voľne na vzduchu.
Foto: SHUTTERSTOCK
zeler
  • Kapusta hlávková, kel hlávkový: Síce znesú niekoľko stupňov pod nulou, no i tak by ste ich mali koncom októbra pozberať. Vyberte si na to čo najsuchší, slnečný deň, lebo hlávky zberané za mokra majú len obmedzenú dobu skladovania a rýchlo podliehajú hnilobe.
kompost Čítajte viac Rastliny ho budú milovať: Špeciálny kompost ich zahreje a vás expresne rýchlo zbaví hromady záhradného odpadu

Čo môže ešte zostať na hriadke?

  • Koreňová zelenina ako mrkva, petržlen, paštrnák, reďkev.
  • Kapusta čínska znesie mráz až do –6 °C bez strany kvality.
  • Kel kučeravý a kel ružičkový budem dokonca chutnejší, keď niekoľkokrát prečká mrazivú noc na hriadke.
  • Koncom októbra nahrňte na mangold, ktorý zostal na hriadke pôdy. Nebojte sa, rastliny prekryť až po prvú tretinu listov – nesmiete vidieť stopky. Na jar tak budete môcť zberať skoršiu úrodu.
  • Ak pestujete zimné odrody póru, bez problémov prečkajú zimu na hriadke. Problém je len v tom, že ak prídu silné mrazy a pôda primrzne, veľmi ťažko sa k nemu v prípade potreby dostanete. Preto je dobré, niekoľko rastlín si vykopať už teraz a založiť v pivnici vo vlhkej rašeline. Korene aj listy mierne skráťte.
Foto: SHUTTERSTOCK
pór
Ak ste tak ešte neurobili, pozberajte všetku fazuľu tyčovú
Video
cibuľa zimná Čítajte viac Túto cibuľu neskolí mráz a vyhrabete ju aj spod snehu: Doprajte si čerstvé cíbiky v treskúcej zime a počas leta skrášlite záhon

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #mráz #zelenina na prezimovanie #jesenné zbery
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december