Super tip, ako uskladniť zeleninu v teplej pivnici: Ani po mesiacoch nebude gumová, ale krásne svieža, pevná a chrumkavá

Október je hlavný mesiac zberu koreňovej zeleniny. Ako ju uskladniť, aby vydržala čo najdlhšie?

18.10.2023 14:00
mrkva, zber Foto:
debata

Pri koreňovej zelenine sa netreba so zberom ponáhľať. Nie je taká citlivá na prvé mrazy ako plodová. Predčasne pozberaná mrkva či petržlen sú navyše menej trváce. Zberať ich tak môžete až do príchodu prvých mrazov, najlepšie za suchého počasia.

Pozor na poškodenia pri zbere

Zeleninu nikdy neťahajte za vňať, ale najskôr ju podoberte rýľom. Hlavne pri druhoch s dlhými koreňmi, ako má napríklad paštrnák, treba náradie zastrčiť naozaj hlboko do pôdy. Po vybratí zeleninu očistite od zeminy. Vňať nerežte, ale ručne vykrúťte, aby ste nepoškodili srdiečko.

Skladujte len zdravé korene a buľvy

  • Rovnako ako pri ovocí, aj v prípade zeleniny platí, že na zimné uskladnenie je vhodná len zdravá, dobre vyvinutá a nepoškodená zelenina.
  • Korene nechajte pred uložením do debničiek chvíľku oschnúť.
  • Pred sezónou skladovacie priestory aj debničky dezinfikujte.
  • Udržujte rovnomernú teplotu a zodpovedajúcu vzdušnú vlhkosť.
  • Nezabudnite na správnu cirkuláciu vzduchu a vetranie.
  • Počas silných mrazov utesnite všetky otvory, aby plodiny nenamrzli.
  • Neskladujte ovocie so zeleninou.
  • Úrodu pravidelne kontrolujte.
jablká, zber, debnička Čítajte viac Super tip, ako jablká vydržia až do jari. Stačí ich uložiť do debničiek s listami tohto stromu. Dôvod vás prekvapí

Piesok verzus rašelinový substrát

Určite ste už počuli o tom, že koreňová zelenina sa výborne skladuje v debničkách s vlhkým pieskom. Áno, tento spôsob zaručí, že korene ani v suchej a teplej pivnici tak rýchlo nezgumovatejú, zostanú pevné a svieže. Pravdou však je, že v praxi piesok časom zatuchne a začne nepríjemne zapáchať. Navyše je pomerne ťažký. Lepšie sa preto osvedčil rašelinový substrát. Ak nemáte problém s investovaním väčších financií, úplne najlepší je sterilný agroperlit. Prečo to funguje? Korene založené vo vlhkom materiáli a v tme sa cítia, akoby boli stále na hriadke a prečkávali zimu. Nemajú potrebu rásť, no keďže nie sú voľne na vzduchu, ani sa z nich neodparuje voda a nevysychajú. Áno, môže sa stať, že zopár lístkov alebo vlásočnicových korienkov prirastie, ale hlavný koreň, ktorý konzumujete, zostane pevný a pripravený na použitie.

V debničkách s vlhkou rašelinou alebo pieskom... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
cvikla, zber, uskladnenie, debnička V debničkách s vlhkou rašelinou alebo pieskom môžete uskladňovať všetku koreňovú zeleninu.

Aké sú ideálne podmienky na uskladnenie koreňovej zeleniny?

Aby vydržala svieža, nevädla, nehnila a v zásobe vydržala celú zimu, treba ju zberať v správnom čase a uskladniť pri vhodnej teplote a vlhkosti:

  • Mrkva: Na skladovanie sú najvhodnejšie neskoré odrody, ktoré pri teplote 0 °C a relatívna vlhkosť vzduchu 90 až 95 percent vydržia až do marca.
Nemáte pivnicu s ideálnymi podmienkami? Mrkva... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
mrkva, zber, uskladnenie, debnička Nemáte pivnicu s ideálnymi podmienkami? Mrkva založená v piesku či rašeline nezvädne a zostane chrumkavá.
  • Petržlen zberajte až po mrkve. Dobre vyvinuté korene vhodné na uskladnenie by mali byť rovné, bez rozkonárenia s priemerom najmenej 2,5 cm. Skladovacie podmienky sú podobné ako pri mrkve.
  • Zeler je citlivý na mráz, preto ho na hriadke zbytočne nedržte. Buľvy vyrýľujte, očistite od zeminy a najstaršie listy po obvode hľuzy vylomte. Ak buľvy založíte do vlhkého piesku alebo rašeliny, najmladšie listy vyrastajúce zo stredu nechajte. V opačnom prípade odkrúťte aj tie. Korene skráťte asi na 3 cm.
Zeler je pomerne náchylný na plesnivenie, no... Foto: SHUTTERSTOCK
zeler Zeler je pomerne náchylný na plesnivenie, no pri teplote 0-1 °C a 90- až 95-percentnej vzdušnej vlhkosti vydrží štyri-päť mesiacov.
  • Paštrnák je mrazuvzdorný, preto môže zostať na hriadke aj počas zimy. Ak ho chcete uskladniť, postupujte podobne ako pri mrkve či petržlene.
okrasné tekvice Čítajte viac Nie je tekvica ako tekvica: Pri ktorej vám hrozí otrava, a ako veľmi môže byť omyl v kuchyni nebezpečný?

Dôležité pravidlá uskladňovania v piesku alebo rašeline

  • Zeleninu pravidelne kontrolujte a vypozorujte, ako rýchlo materiál v debničke vysychá. Zväčša ho treba raz za týždeň či dva navlhčiť vodou z rozprašovača.
  • Zakrytím debničky netkanou textíliou dosiahnete, že voda sa bude vyparovať a substrát vysychať pomalšie.
  • Použitý rašelinový substrát by mal byť čistý, bez prímesi kúskov štiepky alebo kôry, na ktorých sa často vplyvom vlhkosti začnú tvoriť plesne a iné huby.
  • Pred ďalšou sezónou použitý piesok alebo substrát dezinfikujte.
Ako na to: Koreňová zelenina uskladnená v debničke so substrátom
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #koreňová zelenina #uskladnenie zeleniny #zber zeleniny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december