Hortenzie bez kvetov: Odhaľujeme 4 najčastejšie príčiny a ich riešenia. Zamyslite sa, jedna sa určite týka aj vašich rastlín

Ak vám hortenzie počas leta bohato nezakvitnú, má to niekoľko príčin. Väčšinou však ide o nesprávnu starostlivosť. Je to dobrá správa v tom, že do ďalšej sezóny viete rastliny opäť dostať do perfektnej formy.

31.07.2023 06:00
hortenzia, hortenzia kalinolistá Foto:
debata

Zatiaľ čo hortenziám stromčekovitým (Hydrangea arborescens) a hortenziám metlinatým (H. paniculata)stačí každoročný rez na to, aby bohato kvitli, hortenzie kalinolisté (H. macrophylla)často s nasadzovaním kvetov štrajkujú. Možno sa aj vy pýtate, čo ste zase neurobili, alebo urobili, no nesprávne. Tu je niekoľko hlavných príčin slabého kvitnutia hortenzií kalinolistých, z ktorých minimálne jeden dôvod bude určite aj vaším prípadom.

paprika Čítajte aj Paprike stačia tieto 3 základné veci k tomu, aby ste nevedeli, čo si počať s toľkou úrodou

1. Príliš tienisté stanovište

Je dobre známe, že hortenzie nie sú veľkými milovníčkami slnka. Avšak nemali by rásť ani v úplnom tieni, pretože to znižuje tvorbu kvetov. Podobne ako väčšina rastlín opeľovaných hmyzom, aj hortenzie preukazujú istý pragmatický prístup – kvety tvoria hlavne tam, kde je najväčšia šanca ich opelenia, teda na slnečnom a teplom mieste, kde sa najviac páči aj opeľovačom. Pre hortenzie je preto úplne najideálnejším miestom také, kde sú rastliny počas najhorúcejšej časti dňa, teda cez obed v tieni.

Hortenzia stromčekovitá zakvitne na výhonkoch,... Foto: SHUTTERSTOCK
hortenzia, hortenzia stromčekovitá Hortenzia stromčekovitá zakvitne na výhonkoch, ktoré narastú od jari. Každý rok ju preto koncom februára až v marci môžete zrezať 20 až 30 cm nad pôdou.
hystericka zena Čítajte aj Kukurica ako z Votrelca? U nás obávaná choroba je v Mexiku vyhľadávanou pochúťkou. Dali by ste si?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #rez #hortenzia #hortenzie #hortenzia kalinolistá #hortenzia metlinatá #hortenzia stromčekovitá #rez hortenzie #prečo hortenzia nekvitne
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december