Prečo sa vám nedarí dopestovať zeler? Toto je 6 hlavných príčin malých buliev plných koreňov

Zasadili ste si kúpené priesady zeleru buľvového? Alebo ste sa dokonca odhodlali na ich neľahké svojpomocné dopestovanie a teraz ste sklamaní z toho, aké malé buľvy vám narástli? Áno, ešte je niekoľko týždňov čas na konečné bilancovanie (ne)úspechov, no to, či zo zeleru niečo naozaj bude už z väčšej časti dokážete posúdiť aj teraz.

02.08.2023 06:00
zeler Foto:
debata

Vedeli ste, že zeler je pôvodom močiarna rastlina? To je dôvod, prečo vždy potrebuje ešte o niečo viac vody, než si myslíte. Sucho doslova neznáša. Výnimočný je tiež v tom, že sa ako jediná koreňová zelenina pestuje v prvej trati. Znamená to, že by ste mu mali dopriať hriadku na jeseň riadne vyhnojenú a aj počas vegetácie dbať na pravidelný prísun živín.

Takýto zeler určite nie je snom žiadneho... Foto: SHUTTERSTOCK
zeler Takýto zeler určite nie je snom žiadneho pestovateľa. Po očistení vám z buľvy veľa nezostane.

Prečo sú zelerové buľvy malé a extrémne prekorenené?

  1. Priesady počas predpestovávania prechladli. Áno, je to možné. Mladé rastliny zeleru sú veľmi citlivé na zmenu teploty a prievan.
  2. Pôda je nedostatočne spracovaná. Táto príčina býva najčastejším Tou najčastejšou príčinou býva ťažká, ílovitá a nedostatočne spracovaná pôda. Naozaj ju riadne prekyprite a odstráňte všetky kamene aj hrudy.
  3. Pred vysádzaním ste priesadám neskrátili korienky a nadzemnú časť. Tento úkon totiž podporuje tvorbu buľvy a obmedzuje prílišný rast bočných korienkov.
  4. Nočné teploty počas rastu sú príliš nízke. Toto spôsobí, že zeler nebude tvoriť buľvu, ale len listy, prípadne začne vybiehať do kvetu.
  5. Buľva je veľmi prihrnutá pôdou. Počas rastu od nej treba opatrne odhŕňať pôdu, čím vytvoríte akoby misu, v ktorej sa zároveň dlhšie udrží zálievková voda – neroztečie sa do okolia.
  6. Rastliny majú málo vlahy. Zeler potrebuje naozaj veľa vody. Nestačí len ovlhčiť povrch hriadky. Bez doplnkovej závlahy tak v horúcom lete kvalitné buľvy nedopestujete.
japonska redkev Čítajte aj Neviete, čo vysiať po cibuli? Táto zelenina je skvelou voľbou pre nenáročnosť, chuť aj zdravotné benefity

Je odstraňovanie listov správny pestovateľský postup?

Áno, môžete odstraňovať najstaršie, často žltnúce listy a rovnako si zopár odtrhnúť ako koreninu do polievky. Podľa niektorých pestovateľov má aj odstraňovanie listov priamy vplyv na veľkosť buľvy, no všetko treba robiť s mierou a nikdy netrhať listy so stredu, teda zo srdiečka rastliny. Vždy len po okraji a odspodu.

Zeler ako jediná koreňová zelenina znáša priame... Foto: SHUTTERSTOCK
zeler, zeler buľvový Zeler ako jediná koreňová zelenina znáša priame hnojenie maštaľným hnojom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zeler #zeler buľvový #ako pestovať zeler
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december