Kedy je paprika pripravená na zber, a prečo sa zo žltozelenej PCR-ky stane červená?

Paprika je hneď po rajčinách druhou najpestovanejšou zeleninou v našich záhradách a platí to tak pre skleníky, ako aj voľné hriadky. Otepľovanie a predlžovanie sezóny jej v podstate praje a tak sa dá pekná úroda dopestovať už aj v tých lokalitách, kde na to ešte pred pár rokmi záhradkári bez skleníka či fóliovníka ani nepomysleli.

18.08.2023 06:00
paprika Foto:
debata

Paprika je zeleninou s najvyšším obsahom vitamínu C a v červených plodoch sa nájde aj extra dávka betakaroténu. V ideálnom prípade by ste každý deň mali zjesť aspoň jeden stredne veľký plod. Červené obsahujú i rutín, ktorý predchádza zanášaniu ciev. Žlté plody vynikajú obsahom antioxidantov. Paprika celkovo pozitívne vplýva na trávenie, no je pravda, že ľuďom s citlivým zažívaním môže spôsobiť problémy s nadúvaním. Nie je preto vhodné, konzumovať ju večer. Skvelou správou však je, že plody nemajú takmer žiadne kalórie, preto si ich môžete bez obáv o líniu dopriať naozaj v neobmedzenom množstve.

Technická verzus botanická: Vyznáte sa?

V závislosti od pestovateľskej lokality môžu plody dozrievať od polovice júla. Ak ich pestujete pod strechou a jeseň so sebou prinesie pekné počasie, výnimkou nie je ani októbrový zber. A kedy sú papriky vhodné na zber? V podstate vtedy, keď dosiahnu veľkosť a farbu typickú pre danú odrodu. Samozrejme, nie každý rok tejto zelenine praje natoľko, aby vám narástli výstavné kúsky, preto je rozhodujúca skôr farba a pevnosť steny plodu. V tomto bode však môžu zostať niektorí menej skúsení pestovatelia zaskočení. Papriky sú totiž jednou z mála zelenín, ktorá sa môže zberať nie úplne dozretá. Respektíve, paprika sa spája s dvoma typmi zrelosti – s technickou a botanickou.

Ak sa rozhodnete, odložiť si smená niektorej z... Foto: SHUTTERSTOCK
paprika Ak sa rozhodnete, odložiť si smená niektorej z odrôd, myslite na to, že by to nemal byť F1 hybrid a tiež na to, že plod musíte odtrhnúť až v botanickej zrelosti. Až vtedy sú semená dostatočne vyzreté a schopné neskôr vyklíčiť.
  • Technická zrelosť nastáva v momente, ako plody dosiahnu istú veľkosť, vytvoria sa v nich semená a majú dostatočne vyzretú stenu na to, aby po zbere nezačali rýchlo vädnúť. V tejto fáze v nich prevláda zelené farbivo chlorofyl. Takéto papriky sú bežne dostupné v obchodoch, sú normálne konzumovateľné a pri mnohých odrodách sa práve zelená (‘Amboy F1’), prípadne žltozelená (‘PCR’), smotanovobiela (‘Cynthia F1’) až svetložltá (‘Monanta’) farba považuje za tú správnu – zberovú. V skutočnosti je to však stále iba technická zrelosť.
  • Postupným dozrievaním plodov sa, ale, chlorofyl odbúrava a súčasne vznikajú rôzne iné, pre papriku charakteristické karotenoidové farbivá. Plody sa dostávajú do botanickej (fyziologickej zrelosti). Napríklad, ak by ste odrodu ihlanovitej papriky ‘Cynthia F1’, ktorú ste si podľa fotografie na vrecúšku s osivom kúpili ako svetložltú, nechali na rastliny dlhší čas, postupne by sa aj ona vyfarbila do červena. Rovnako ako bežne zberaná zelená kvadratická paprika ‘Rubika F1’, alebo žltá jabĺčková paprika ‘Pálinda F1’. Kvadratická odroda ‘Kubista F1’ zberaná ako zelená v technickej zrelosti, je v botanickej vyfarbená do oranžova. Na rovnakom princípe funguje aj obľúbená kapia. Plody sú najskôr tmavozelené a pokojne ich môžete konzumovať. Chuť však nebude taká výrazná a pre danú odrodu typická, ako keď úrodu necháte vyfarbiť sa do známej tmavočervenej.
rajčina, žena, skleník Čítajte viac Zahnívajúca paprika, pokrútené uhorky, nedozreté rajčiny... Praktické rady do skleníka a fóliovníka priamo od pestovateľa

Kedy sa zber za zelena oplatí?

Nie vždy sa vyplatí čakať, kým nasadené plody dosiahnu botanickú zrelosť. Skorší zber má zmysel napríklad vtedy, ak sa na pomerne malej rastline vytvorilo príliš veľa plodov, ktoré dorastajú len veľmi pomaly, alebo hrozí odlomenie preťaženého výhonku. Tým, že plody preberiete zároveň rastlinu podporíte v nasadzovaní ďalších kvetov, lebo inak všetku energiu naplno investuje do úplného dozretia tých, čo už na nej rastú.

paprika Čítajte aj Paprike stačia tieto 3 základné veci k tomu, aby ste nevedeli, čo si počať s toľkou úrodou

Netrhajte, nelámte, nekrúťte

Papriky dozrievajú postupne, preto sa zberajú prebierkou. Niektoré odrody vynikajú naozaj bohatou násadou, preto plody často rastú veľmi tesne vedľa seba. Aby ste ani jeden nepoškodili a zároveň nezlomili krehké výhonky, vezmite si na pomoc dezinfikované nožnice alebo ostrý nôž. Papriku vždy zberajte s časťou stopky, čo je dôležité, ak chcete plody aspoň na niekoľko dní uskladniť.

Paprika dozrieva postupne. Zber prebierkou... Foto: SHUTTERSTOCK
paprika Paprika dozrieva postupne. Zber prebierkou robte približne každé tri dni.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zber #paprika #kapia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december