Ako odradiť zlodejov aj ničiteľov úrody? Využite všetky finty, ktoré za pár eur ochránia váš dom a pozemok

Niektoré opatrenia a nástroje majú pridanú hodnotu v tom, že zároveň – popri primárnom účele – pomôžu aj záhrade. Čím prístupnejší a zároveň pred pohľadmi zvonka ukrytejší pozemok, tým väčšia pravdepodobnosť, že si ho na obdobie vašej neprítomnosti vyhliadnu vlamači. Niekoľko proaktívnych trikov určite nezaškodí.

11.07.2023 18:00
ochrana pozemku Foto:
debata

Klasická chyba z dobrého úmyslu

Bez ohľadu na to, či je živý plot iba doplnkom konvenčnej mechanickej bariéry, alebo samostatne plní funkciu predelu medzi súkromnou sférou a verejnými priestormi, v záujme odradenia dlhoprstých neurobte jednu klasickú chybu vyplývajúcu z dobrého úmyslu. Výšku ponechajte okolo metra a pol a radšej sa sprievodne zamerajte na šírku zelenej hradby. Priamy výhľad z chodníka na priedomie a vstupné dvere môže byť práve tým faktorom, pre ktorý sa potenciálni votrelci rozhodnú zamieriť inam. Keď sa totiž už raz dostanú za vysokú vizuálnu clonu, nekalé úmysly im sotva prekazia všímaví okoloidúci. Tuje a podobné populárne výšavy môžete ponechať z tých strán, pri ktorých je možnosť náhodnej ochrany prostredníctvom solidárnych cudzích očí, hlavne susedských, predsa len minimálna.

júlové práce v záhrade Čítajte aj Máte dovolenku a viac času na záhradku? Hodí sa to, lebo práve teraz si vyžaduje zvýšenú pozornosť. Poradíme, čo v tomto období robiť

Spustí svetlo, ultrazvuk aj spŕšku

Univerzálnou pomôckou za minimum nákladov predovšetkým pri vyhodnotení pomeru ceny a prínosu je svietidlo s detektorom pohybu. Nastaviť sa dá na fungovanie len v kľúčovom nočnom čase a pri takto determinovanom spúšťaní má zanedbateľnú spotrebu, eventuálne priam nulovú, ak pracuje na solárnu energiu. Pri normálnom dianí, čiže žiadnom, nevyrušuje vás ani okolie zbytočným svetelným smogom a ešte aj odplaší zatúlané živočíchy typu mačky, lasice alebo kuny. Pochopiteľne, náhle ožiarenie je pre drvivú väčšinu nežiaducich ľudských hostí signálom na okamžitý únik. Vám sa však ľahšie a bezpečnejšie bude prichádzať domov alebo odprevádzať návštevy – tie žiaduce – po súmraku. Čo sa týka súbežného bránenia úrody, respektíve okrasnej flóry, svetlo so senzorom môže plniť úlohu odpudzovača: náhle zapnutie sprevádza ľudským uchom nepočuteľný ultrazvuk. Pozor však, aby ste nezriadili iritujúci prvok pre domácich miláčikov. Dokonca existujú aj zariadenia, ktoré na základe impulzu zo senzora nakrátko spúšťajú zavlažovacie spŕšky zaháňajúce štvornohých tulákov. Ako je známe, mačky sa s vodou neráčia.

kapucínka Čítajte aj Nahradí zemiaky aj reďkovky a ešte aj krásne vyzerá! Rastlina čo rastie rýchlo, netreba ju prihnojovať, nakŕmi a šetrí čas i peniaze

Pozor, zlý pes, hoci žiadny

Len zdanlivo banálnou fintou je ceduľka na bráne, ktorá varuje pred „zlým psom“. Pochopiteľne, v skutočnosti žiadneho nemusíte mať – aj tak vaše zázemie neprejde prvotnou selekciou u nenechavých, ktorí si najprv mapujú štvrť, kým začnú plieniť. Sofistikovanejšie je namontovať kamery prepojené so smartfónom a notifikujúce neočakávaný pohyb na pozemku alebo už v dome. Pravdepodobnosť lúpežného prepadnutia počas vašej prítomnosti znižujú kontrolné priezory na dostatočne masívnych dverách alebo video vrátnik na monitorovanie a spravovanie vstupu osôb. Okrem sledovania v reálnom čase poskytuje aj záznam obrazu i zvuku, uloženie odkazov či blokovanie požadujúce PIN kód. Systém stojí do dvesto eur. Modernou nadštandardnou poistkou sú dvere na otlačok prsta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #tuje #živý plot #odpudzovač #detektor pohybu
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december