Máte dovolenku a viac času na záhradku? Hodí sa to, lebo práve teraz si vyžaduje zvýšenú pozornosť. Poradíme, čo v tomto období robiť

Pozemok teraz vyžaduje zvýšenú pozornosť vrátane špecifických prevádzkových zákrokov. V júli popri neodmysliteľných pravidelných pestovateľských úkonoch, ktorými sú najmä zavlažovanie, odstraňovanie buriny a kyprenie substrátu, nezabudnite na dôležité občasné opatrenia v úžitkovom i kvetinovom záhone, skleníku aj zimnej záhrade.

08.07.2023 06:00
júlové práce v záhrade Foto:
debata

Preriedenie čerešní aj jabloní

V polovici júla si vysejte do hĺbky okolo dvoch centimetrov jesennú reďkovku. Neskôr v októbri, keď je čerstvých vitamínov pomenej, akoby ste našli. Cukrovej kukurici doprajte hnojivo a odoberte nadbytočné výhonky. Tie dlhšie u tymianu zase ohnite a povtláčajte do zeme, aby do jesenného delenia vznikli silné nové koreňové systémy. Orezom práve v týchto týždňoch veľmi prospejte čerešniam po zbere a jabloniam po odkvitnutí. Vzťahuje sa to na stromy s vekom nad jeden rok. Mladším by ste síce neublížili, ale podnietili by ste prirýchle napredovanie s výsledkom v podobe budúcej riedkej koruny.

Využite pokosenú trávu

Na začiatku prázdninového obdobia zredukujte popínavý brečtan a presvetlite okrasné rastliny s bujným kvitnutím. Slnečnice či georgíny sa vám odmenia väčšími a krajšími kvetmi. Ľalie, gladioly aj spomenuté georgíny zároveň môžu ťarchou kvetenstva polámať vlastné stonky. Ochráňte ich pozväzovaním alebo oporami v podobe tyčiek. Koncom júla nezabudnite vysadiť kosatce a zimné krókusy. Biomasu z pokoseného trávnika je škoda vyhadzovať do kompostu – ako výstelka dekoratívnej zóny dodá zeleni živiny, zlepší reguláciu vlahy a potlačí rast buriny.

kosenie trávnika Čítajte aj Čo s vyrasteným trávnikom po návrate z dovolenky? Prílišná horlivosť pri kosení sa nevypláca, mohli by ste spôsobiť viac škody než osohu

Ťažké plody bez kontaktu so zemou

Nežiaducu vegetáciu treba likvidovať aj v uzavretom biotope skleníka. Jedným z dôvodov je, že niektoré typy buriny priťahujú škodcov napádajúcich úžitkové rastliny. Nič sa nemení ani na úlohe aj „vnútri“ aspoň raz za čas prevzdušniť substrát zhutnený polievaním. Zapečatená prsť bráni správnemu zásobovaniu koreňov vlahou. Baklažány po odkvitnutí podporte komplexným hnojivom. Ťažké plody melónu, tekvice alebo cukety izolujte od priameho kontaktu s podložím, aby nechytili hnilobu. Na tento účel sa výborne hodia polystyrénové doštičky. Predvídavo si ich poodkladajte pri vybaľovaní rôznych zásielok nábytku či spotrebičov. Dajú sa však aj kúpiť v záhradných centrách a supermarketoch pre domácich majstrov. Po zbere letnej zeleniny pragmaticky využite prázdne plochy na výsadbu byliniek, hlávkového šalátu, kalerábu.

rukola Čítajte aj Patrí medzi najzdravšiu zeleninu na svete: Ochráni vás pred demenciou aj inými chorobami, dodá mega dávku vitamínu C, chráni srdce a vyháňa z tela zápaly

Odrezky zo slezu, oleandra, ibišteka

V skleníku alebo zimnej záhrade vždy ráno osviežte vegetáciu prostredníctvom rozprašovača. Okrem priameho dodania vlahy celkovo zlepšíte parametre, kým začne piecť slnko. Poodlamujte či odrežte bočné výhony rajčín, ktoré bez úžitku oberajú rastliny o energiu. Zabezpečíte si tým vyššiu kvantitu i kvalitu úrody. Poodštipujte zvädnuté kvety ozdobnej flóry, kým nastane štádium tvorby semien. O kontinuitu sa netreba báť: práve takto ju zachováte. V júli získajte zhruba decimetrové odrezky zo slezu, oleandra či ibišteka a nechajte ich vzísť v črepníkoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zavlažovanie #kosenie #kyprenie #odburiňovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december