Nie je na čo čakať, hriadky treba pripraviť na marcové kolo výsevov: Jednu vec však určite nerobte

V marci už nie je na čo čakať. Príroda nás doslova volá do záhrad a viac jej netreba odolávať.

08.03.2024 14:00
muž, hriadky, jar, príprava pôdy, pôda, hrable Foto:
debata

Priamo na voľné hriadky už môžete vysievať pomerne značné množstvo zeleninových druhov. Samozrejme, prihliadať treba na počasie a teplotu (vlhkosť) pôdy vo vašej lokalite, no tohtoročná zima veľké rozdiely naprieč Slovenskom nerobila.

Ak sa vo vašej záhrade už dá pracovať s pôdou tak, že sa vám po jednom zábere motyka či hrable neobalia blatom, začnite s prípravou hriadok a s prvými výsevmi do voľnej pôdy.

Na jarné povrchové prekyprenie hriadok je... Foto: SHUTTERSTOCK
jar, príprava pôdy, pôda, okopávanie, motyka, motička, trojzubec, okopávačka, Na jarné povrchové prekyprenie hriadok je najvhodnejšia motyčka s tromi hrotmi zahnutými dozadu – trojzubec a motyčka s rovnými hrotmi postavenými kolmo na násadu – okopávačka.

Praktici hovoria, že v ideálnej záhrade by mali byť všetky zeleninové hriadky rovnako široké, čo vám uľahčí obrábanie pôdy. Samozrejme, nie vždy je to reálne možné, no určité odporúčane rozmery sa pre pohodlnú prácu oplatí dodržať.

zeleninové hriadky, príprava pôdy, jar Čítajte aj Aká široká by mala byť hriadka, do ktorej stredu pohodlne dočiahnete a cestička, na ktorej sa otočíte bez povinnej akrobacie?

Na jar už nechoďte do hĺbky

Prístupov k príprave pôdy pred sejbou či vysádzaním je viacej, no my sa zameriame na klasický, rokmi overený. Dôležité je myslieť na to, že ak ste pôdu na jeseň zrýľovali, na jar ju už nesmiete obracať. Treba skypriť už len vrchnú vrstvu zeminy a rozrušiť menšie hrudky zlepenej pôdy na povrchu hriadky. Na menších plochách stačí použiť ručný kyprič, na väčších si môžete pomôcť rotavátorom.

Dobre vyzretým kompostom nič nepokazíte

Na skyprené hriadky rozhoďte dobre vyzretý a preosiaty kompost podľa ich plánovaného využitia a do pôdy ho zapracujte len povrchovo pomocou hrablí. Robí sa to hlavne preto, aby nechaný na povrchu zbytočne nevysychal. V ideálnom prípade by ste do takto pripravenej hriadky nemali hneď siať, ale nechať ju aspoň 24 hodín uľahnúť, aby sa obnovili pôdne kapiláry.

zelenina, zeleninová záhrada, hriadky, baklažán, krhla, košík so zeleninou Čítajte viac Osevný plán pre zeleninové hriadky budete mať hotový do pár minút, vďaka tomuto tipu: Neuveríte, aké je to ľahké
V pravidelne obrábaných záhradách by vám mali stačiť dva až tri litre kvalitného kompostu na jeden štvorcový meter hriadky.

Pokračujte na druhý deň

Hriadky už máte dokonale pripravené, takže vysievanie vám pôjde pekne od ruky. Povrch si už len jedným-dvoma ľahkými ťahmi hrablí urovnajte od stredu hriadky smerom von k cestičke, čím odstránite aj posledné kamienky, ktoré na povrch ešte „vyskočili“ po uľahnutí pôdy. Podľa zeleninového druhu si dreveným kolíkom, motyčkou, výsevnou doskou alebo inou osvedčenou pomôckou pripravte výsevné riadky. Pri rozstupoch dbajte na odporúčania, ktoré nájdete na zadnej strane každého vrecúška s osivom. Po vysiatí semienka zľahka prihrňte pôdou, utlačte doskou a máte hotovo.

Hoci na ľahkých pôdach vám na urovnanie hriadok... Foto: SHUTTERSTOCK
jar, príprava pôdy, pôda, hrable, Hoci na ľahkých pôdach vám na urovnanie hriadok postačia aj drevené hrable, na ťažšie si zaobstarajte radšej železné, ktorých hroty vydržia dlhšie.

Pri skorej jarnej sejbe zväčša nie je nutné vysiate riadky zalievať, pretože pôda má po zime dostatok vlahy. Nevyhnutné je to len pri použití výsevných pásikov na ich dokonalé rozpustenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jarná príprava hriadok
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december