Žlté uhorky? Rozhodne áno! Kto ich pozná, vysieva opakovane. Sú absolútne diétne a plody nikdy nehorknú

Melóny cukrové to nie sú. Skutočne ide o uhorky, no s melónmi sú príbuzné. Ich pestovanie je tradičné v Indii a Juhovýchodnej Ázii, no dobre sa im darí aj u nás.

15.02.2024 06:00
Lemon Cucumber Foto:
‘Lemon Cucumber’ je nielen žltá, ale vôňou tiež pripomína citrón.
debata

Zo žltých odrôd uhoriek je u nás bežne dostupné osivo ‘Lemon Cucumber’ a ‘Yellow Ball’. Sú to veľmi zaujímavé plody, akurát od nich nemôžete očakávať 100-percentne známu uhorkovú chuť. Predsa len sú trochu iné, exotickejšie než naše klasické šalátovky alebo nakladačky.

Pokiaľ však ide o pestovanie, to je porovnateľné s tradičnými uhorkami. Rastliny majú lianovitý rast, takže ak im nachystáte oporu, budete mať lepší prehľad pri zbere, čo platí aj pri klasických uhorkách. Väčšia vzdušnosť porastu a rýchlejšie osychanie listov po daždi tiež znižuje riziko rozšírenia ničivej múčnatky.

paprika, priesady Čítajte viac Silné priesady papriky vďaka 6 radám z praxe: Kto so sejbou počkal do februára, bude s úrodou nadmieru spokojný

Ak by ste sa negatívny vplyv letných dažďov rozhodli eliminovať pestovaním odrody ‘Lemon Cucumber’ vo fóliovníku alebo v skleníku, nerobte to. Rastliny potrebujú opelenie hmyzom, preto sú určené na voľné hriadky.

‘Lemon Cucumber’ je nielen žltá, ale vôňou tiež... Foto: Peter Gajdoštin
Lemon Cucumber ‘Lemon Cucumber’ je nielen žltá, ale vôňou tiež pripomína citrón.

Tipy na kuchynské využitie týchto netradičných uhoriek

Indovia takzvané dosekaya tepelne upravujú spolu s, pre ne typickou šošovicou, pridávajú tiež cibuľu, čili a ďalšie korenie, kým vznikne kašovitá konzistencia. Toto jedlo nazývajú dosekaya pappu. Zo žltých uhoriek pripravujú kari nebo chutney – dosakaya pachadi.

Šupka ‘Yellow Ball’ je výrazne žltá, dužina... Foto: Peter Gajdoštin
Yellow Ball Šupka ‘Yellow Ball’ je výrazne žltá, dužina biela. Plody dorastajú do priemeru 11 až 14 cm.

Plody odrody ‘Yellow Ball’ sú veľmi chrumkavé a ak ich pozberáte dostatočne mladé, zjete ich so šupkou aj semenami. Veľkou výhodou žltých odrôd uhoriek je, že neobsahujú horké cucurbitaceiny. Dajú sa dlhodobejšie skladovať. Aj po niekoľkých týždňoch si udržia chrumkavú textúru.

‘Yellow Ball’ má guľaté plody. Ide o hybrid,... Foto: Peter Gajdoštin
Yellow Ball, uhorka, žltá uhorka ‘Yellow Ball’ má guľaté plody. Ide o hybrid, ktorý vznikol z pôvodných krajových indických odrôd uhoriek dosekaya z oblasti Karnataka.

Odroda ‘Yellow Ball’ sa botanicky viac približuje k melónom, preto sa označuje za zeleninový melón. Rozdiel je v tom, že aj úplne zrelé plody vôbec nie sú sladké. Sú menšie, guľovité, žlté, niekedy so zelenými pruhmi.

jalapeño, jalapeno Čítajte viac Plná chuť a všestranné využitie: Mexické papriky sú nenáročné, úrodné a ich konzumácia nevyžaduje „plechové“ ústa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #uhorky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december