Kedy a ako odoberať vrúble ovocných stromov a kam s nimi do času štepenia? Praktické rady pomôžu aj začiatočníkom

Štepenie je zručnosť, ktorá vyžaduje skúsenosti a presnosť, avšak všetko prichádza s cvikom. Chcete to skúsiť prvýkrát? Tak smelo do toho! Pokojne začnite trénovať hoci aj na divo rastúcich plánkach vo vašom okolí.

04.01.2024 14:00
vrúbľovanie, vrúble, odber vrúbľov, rez, ovocné... Foto:
debata

Základom však je, mať k dispozícii kvalitné vrúble. A práve o nich bude v nasledujúcom texte reč.

Ako pri všetkom, čo sa týka ovocinárstva, aj v prípade vrúbľov existujú všeobecne platné pravidlá, rady a odporúčania, ktoré si však mnohí skúsení záhradkári/ovo­cinári rokmi rôzne vylepšujú, najčastejšie z dôvodu konkrétnych podmienok ich pestovateľskej lokality a vlastného presvedčenia, že tak im to funguje najlepšie. Osobné skúsenosti a dlhoročná prax je na nezaplatenie, no pri preberaní postupov iných si treba dať pozor na to, či sú vhodné aj pre vašu záhradu.

My sa preto budeme držať zaužívaných štandardov a pravidiel, ktoré sú platné naprieč pestovateľskými oblasťami a ich dodržaním určite nič nepokazíte.

Prečo štepiť?

Pre radosť, pre zachovanie starej či obľúbenej odrody, pre skvelý pocit z vlastnoručne dopestovaného stromčeka… Každý, kto vrúbľuje/očkuje ovocné stromy má pre túto činnosť určite svoje dôvody. Nie je to pre každého a bez nefalšovaného záhradníckeho nadšenia to nepôjde. Môžete nám však veriť, že pohľad na ujatý vrúbeľ/očko je na nezaplatenie. Aspoň raz to skúste a uvidíte sami.

jabloň, sad, jablko, chlapci, deti, Čítajte viac Náš výber 6 najchutnejších, proti chorobám odolných a nenáročných odrôd jabloní: Je medzi nimi váš favorit?

Čo sú to vrúble?

V podstate jednoročné výhonky (letorasty), ktoré v sebe nesú presnú genetickú informáciu daného stromu. Ak napríklad vezmete vrúbeľ z jablone ‘Idared’ a naštepíte ho do vhodného podpníka, získate nový stromček so 100-percentnými znakmi tejto odrody. Tak, ako pri vrúbľovaní to platí aj pri očkovaní, teda pri prenášaní len jedného púčika na podpník.

Kedy ich odoberať?

Ideálne počas zimy, ale ponáhľať sa netreba. Čím skôr ich odoberiete, tým dlhšie ich budete musieť uskladňovať a pri nie úplne ideálnych podmienkach to môže byť problém. Otáľať sa ale tiež nevyplatí, lebo letorasty nesmú byť narašené. Každopádne, počas odberu vrúbľov nemôže mrznúť a vhodný je aj zamračený deň s vyššou vlhkosťou vzduchu. Vtedy sú jednoročné výhonky v najlepšej kondícii. Pokiaľ ide o presný termín, vo všeobecnosti sa odporúča obdobie od polovice decembra do konca februára, pričom kôstkoviny treba odoberať skôr než jadroviny, lebo skoršie pučia. Vždy však musíte prihliadať na priebeh počasia v danom roku a vo vašej lokalite.

Ideálne je:

  • Vrúble kôstkovín odoberať v období okolo Vianoc a Nového roka, najneskôr do polovice januára. Ak to nestihnete, radšej si počkajte do februára (začiatku marca), kedy sa kôstkoviny (slivky, čerešne, višne, marhule…) vrúbľujú a vrúble si odoberte tesne predtým na okamžité použitie.
  • Jadroviny pučia o niečo neskôr, preto je úplne bežné, že sa aj vrúble bez problémov odoberajú ešte aj vo februári a do času miazgy uskladňujú.
slivka, slivky, zber, ruka Čítajte viac Slivky veľké ako slepačie vajíčka, sladšie než med, nenáročné a bohato rodiace: Také sú originálne odrody šľachtiteľa z Brodna

Ktoré letorasty sú najlepšie?

V prvom rade musia byť jednoročné (vyrástli počas predchádzajúcej vegetácie), rovné a zdravé tak, ako celý materský strom. Vždy sa odoberajú len z obvodu, nikdy nie z vnútra koruny, kde neboli dostatočne oslnené, a teda nie sú ani správne vyzreté. Navyše ich treba brať z južnej strany stromu – zase kvôli dostatku slnečných lúčov. Odoberaný vrúbeľ musí byť dlhý 30 až 40 cm, pričom niektorí ovocinári odporúčajú, rezať ho spolu s 2 až 3 cm kúskom dvojročného dreva, ktoré má spomaliť vysychanie, iní nechávajú čapík, aby prípadný mráz nepoškodil drevo a tento na jar odstraňujú. Všetky vrúble z jedného stromu (rovnakej odrody) si treba zviazať do zväzku a ten si označiť trvácou menovkou, ktorá spoľahlivo prečká uskladnenie vo vlhkom prostredí.

Foto: SHUTTERSTOCK
vrúbľovanie, vrúble, odber vrúbľov, rez, ovocné stromy,

Praktické tipy na menovky

Vystrihnite prúžky z plechovky od nápoja a použite nezmývateľnú fixku, prípadne názov vyryte hrotom klinca. Rovnako môžete nastrihať aj tégliky z rastlinného masla či tvarohu. Dobrú trvácnosť má akrylová fixka.

Takto odobraté vrúble sa nepoužívajú len na vrúbľovanie, ale aj na získanie očiek (púčikov) pri jarnom termíne očkovania.
Foto: SHUTTERSTOCK
vrúbľovanie, vrúble, odber vrúbľov, rez, ovocné stromy, uskladnenie vrúbľov

Kde ich uskladniť?

Niektorí pestovatelia odporúčajú chladničku, no podľa našich skúseností sú v menšine. Ideálne je, vrúble uložiť do pôdy, prípadne do piesku vo vlhkej pivnici. Opäť je to o tom, aké sú vaše možnosti. Preto je najlepšie, každý spôsob si vyskúšať a podľa toho v ďalších rokoch postupovať. Hlavné je, že vrúble nesmú počas uskladnenia vyschnúť a ani predčasne vypučať.

  • Vrúble uložené v pôde: Z pohľadu trvanlivosti a následnej kvality je za nás táto možnosť najlepšia. Má len jednu nevýhodu – hraboše. Ak s nimi máte v záhrade problém, pravdepodobne toto nebude riešenie pre vás. Vrúble im ozaj chutia a zaručene si ich nájdu. V prípade, že s hlodavcami nebojujete, vykopte si pri severnej stene domu, stodoly, záhradného domčeka, garáže či inej stavby 30 až 40 cm ryhu, vysteľte ju machom, slamou alebo opadaným lístím, naležato do nej vložte zväzky vrúbľov, konce prekryte pôdou, a celé potom ešte daným krycím materiálom, ktorý ste si zvolili. Nakoniec ryhy zľahka prekryte zeminou. Takto vrúble udržíte v primeranom chlade a vlhku do marca/apríla, no pokojne až do mája. Jednoducho do obdobia vrúbľovania počas vegetácie.
  • Vrúble uložené v pivnici: Ak ju máte dostatočne vlhkú a chladnú (vhodná je teplota okolo 5 °C), na uchovanie vám stačí vedro s pieskom, ktorý musí byť tiež primerane vlhký. Zväzky vrúbľov do neho nastrkajte (nastojato vedľa seba tak, aby sa nedotýkali) a minimálne do dvoch tretín ich pieskom aj zasypte. Skvelou náhradou pivnice môže byť vodovodná šachta.
Pred samotným štepením odobraté výhonky namočte na pár hodín do vody, aby doplnili stratené zásoby vody.
zimný rez, ovocné stromy, Čítajte viac Základné informácie o zimnom reze ovocín: Získajte odpovede na najčastejšie otázky začínajúcich pestovateľov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #štepenie #vrúbľovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december