Náš výber 6 najchutnejších, proti chorobám odolných a nenáročných odrôd jabloní: Je medzi nimi váš favorit?

Jablone sú v slovenských záhradách suverénne najpestovanejším ovocným druhom, čo sa odráža aj na ponúkanom sortimente odrôd v ovocných škôlkach.

12.11.2023 06:00
jabloň, sad, jablko, chlapci, deti, Foto:
debata

Jabloní je na trhu skutočne veľa a vybrať si tú pravú môže byť neľahká úloha. Existuje však niekoľko pravidiel, ktoré vám pomyselnú množinu zúžia.

  • V prvom rade treba myslieť na to, aby bola daná odroda vhodná do vašej pestovateľskej oblasti. Aj medzi jabloňami nájdete teplomilnejšie a také, čo znesú aj trochu drsnejšie klimatické podmienky.
  • Dobré tiež je, informovať sa o vlastnostiach podpníka, napríklad z pohľadu kvality pôdy.
  • Po tomto site sa okruh pre vás vhodných odrôd o niečo zmenší, no selekcia ešte nekončí. Teraz sa zamerajte na odolnosť proti chorobám, najmä chrastavosti a múčnatke. Vyšľachtené sú totiž odrody dokonca až rezistentné k týmto vážnym chorobám jabloní. Ak máte s ich výskytom zlé skúsenosti, rozhodne voľte len rezistentné, prípadne aspoň tolerantné odrody.
  • No a v tomto bode sa už môžete zaoberať obdobím dozrievania a chuťovými vlastnosťami jabĺk.

Predstavíme vám tie odrody jabloní, ktoré sú podľa nášho názoru naozaj chutné. Veríme, že si medzi nimi rovnako nájdete svojich favoritov.

‘Topaz’

Stromy tejto českej odrody sú úplne odolné proti chrastavosti a tiež veľmi odolné proti múčnatke. Plody zvyčajne dozrievajú začiatkom októbra. V dobrej pivnici vydržia do apríla až mája. Majú akurát veľkosť, peknú červenú farbu a kyslastú, sviežu chuť. Veľmi dobrá je aj mutácia tejto odrody ‘Red Topaz’.

‘Topaz’ Foto: agrocentrum.sk
jablon Topaz ‘Topaz’
jablko, jablká, sad, jabloň Čítajte viac Klony a mutácie jabloní: Vedeli ste o nich a poznáte všetky? Niektoré je dokonca nezákonné pestovať

‘Fuji’

Veľmi neskorá zimná odroda sa vyznačuje naozaj dlhým obdobím skladovania (do mája až júna v dokonalej pivnici). Aby však bola úroda reprezentatívna, stromy vyžadujú prebierku plodov. Zberajú sa v polovici októbra, konzumne dozrievajú v januári. Dužina je veľmi šťavnatá a sladká. Stromy sú veľmi odolné proti múčnatke a vhodné najmä do teplých a stredných polôh.

‘Fuji’ Foto: SHUTTERSTOCK
jabloň, Fuji ‘Fuji’

‘Rubinola’

Jednu z najobľúbenejších zimných odrôd oceňujú hlavne deti nielen pre primeranú veľkosť plodov, ale aj veľmi sladkú a šťavnatú dužinu. Zber je možný v druhej polovici septembra, jablká vydržia v bežnej pivnici do februára. Pri reze je dôležité prihliadať na to, že stromy rodia na dlhom dreve. Sú rezistentné proti chrastavosti a na múčnatku málo náchylné.

‘Rubinola’ Foto: agrocentrum.sk
jablon Rubinola ‘Rubinola’
sadenie, výsadba, sadiť, ovocný strom, Čítajte viac 6 častých chýb, ktoré záhradkári opakujú pri sadení ovocných stromčekov: Vyhnite sa im a drahý výpestok sa perfektne ujme

‘Pinova’

Keďže ide o zimnú odrodu, plody sa zberajú koncom septembra, konzumne dozrievajú v decembri a uskladnené vydržia do apríla. Základná farba šupky je žltá, z veľkej časti ju však prekrýva červenooranžové líčko. Dužina je pevná a šťavnatá, sladká s jemnou kyselinkou. Stromom sa najlepšie darí v teplých a stredných polohách.

‘Pinova’ Foto: SHUTTERSTOCK
jabloň Pinova ‘Pinova’
Praktické rady zo sadu s pestovanou odrodou ‘Pinova’
Video

‘Gala’

Jesenná (niekedy označovaná aj ako skorá zimná) odroda dozrieva začiatkom septembra. V dobrej pivnici sa dajú stredne veľké plody skladovať do januára až februára. Majú veľmi šťavnatú dužinu a jemne sladkú chuť. Príjemne voňajú. Určite ste sa už stretli aj s niektorým z mnohých klonov alebo mutácií tejto odrody, ako sú ‘Gala Rosa’, ‘Gala Schnitzer’ (‘Schniga’), ‘Galaxy’ alebo ‘Gala Must’.

‘Gala’ Foto: Marián Komžík
jabloň, Gala ‘Gala’

‘Sirius’

Táto neskoro zimná odroda sa zberá v polovici októbra, no konzumne dozrieva v decembri. V dobrých podmienkach vydrží v pivnici až do apríla. Ide o zástupcu žltých odrôd s veľmi šťavnatou a sladkou dužinou. Ide o odrodu rezistentnú proti chrastavosti, dobre odoláva aj múčnatke. Spolu s ďalšími (‘Opál’, ‘Orion’, ‘Heliodor) je považovaná za ekologickú náhradu obľúbenej odrody ‘Golden Delicious’. Menšou nevýhodou je, že stromy najlepšie prosperujú v nižších až stredných polohách.

‘Sirius’ Foto: agrocentrum.sk
jablon Sirius ‘Sirius’

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #odrody #jablone #výsadba ovocných stromov
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december