Klony a mutácie jabloní: Vedeli ste o nich a poznáte všetky? Niektoré je dokonca nezákonné pestovať

Ako bežný pestovateľ/záhradkár sa pri výbere jabloňového výpestka v podstate nemusíte zamýšľať nad tým, či kupujete pravú odrodu alebo klon. Ide však o zaujímavú informáciu, ktorá neuškodí a môže čo-to napovedať o neskoršom „správaní sa“ vášho stromčeka.

27.10.2023 14:00
jablko, jablká, sad, jabloň Foto:
debata

Keď si prečítate, ktoré známe odrody sú v skutočnosti klonmi, a ktorá je ich materská odroda, určite budete v mnohých prípadoch prekvapení. ‘Jonagored’, ‘Galaxy’, ‘Golden Myra’. Stretli ste sa už s týmito jabloňami? A nepripomínajú vám ich názvy niečo? Áno, ide o klony známych odrôd ‘Jonagold’, ‘Gala’ a ‘Golden Delicious’. Dôležitou informáciou na úvod je, že klony vznikajú nielen cieleným šľachtením, ale aj prirodzene, akousi voľbou prírody. Ich úloha je dôležitejšia, než by ste si mysleli – rozširujú pestovateľský sortiment. Dokonca aj niektorí pestovatelia preferujúci staré odrody jabloní z času na čas uznajú, že novší klon niektorej z nich má naozaj lepšie vlastnosti – je chutnejší či odolnejší proti chorobám.

jabloň, jablká Čítajte viac Na stromčeku, ku ktorému netreba rebrík, môže dozrieť až 20 kg jabĺk: 6 tipov k výsadbe, aby sa mu u vás darilo

Len pre veľkovýrobu

Kúpili ste si v obchode jablká, na ktorých bolo uvedené ‘Evelina®’, veľmi vám chutili a začali ste sa tak obzerať po stromčeku na vysadenie? V tomto prípade ste ho určite nikde nezohnali a aktuálne stále nezoženiete. Niektoré klony a mutácie sú takzvanými klubovými odrodami (právne chránenými). Znamená to, že sa môžu pestovať len so súhlasom majiteľa odrody, dokonca presne stanoveným postupom a aj plody smú byť predávané len presne regulovaným marketingom. Určené sú výhradne pre veľkovýrobu na ucelené plochy s konkrétnou výmerou. Okrem odrody ‘Evelina®’, ktorá je mutáciou obľúbenej odrody ‘Pinova’, tak v ovocných škôlkach nenájdete ani výpestky známych jabĺk predávaných pod celosvetovou obchodnou značkou ‘Pink Lady®’, inak ide o odrodu ‘Cripps Pink’ (kríženie ‘Lady Williams’ x ‘Golden Delicious’).

Klubová odroda ‘Cripps Pink’, ktorej plody sú... Foto: SHUTTERSTOCK
jabloň, Pink Lady, Klubová odroda ‘Cripps Pink’, ktorej plody sú komerčne predávané pod označením ‘Pink Lady’.
kalibračná šablóna, jablká Čítajte viac Perfektná pomôcka, ktorú ovocinári nedajú z ruky: Ak to s pestovaním jabĺk myslíte vážne, farebné krúžky sa vám zídu

Ako vznikajú? Odroda verzus klon

  • Cieleným šľachtením: Nielen odrody jabloní, ale aj iných ovocných druhov vznikli úmyselným šľachtením. Existujú na to rôzne metódy, no šľachtiteľ si väčšinou zvolí presný cieľom, ktorý chce dosiahnuť. Podstatou je, že každá vzniknutá odroda má aspoň jeden typický znak, ktorým sa dá odlíšiť od akejkoľvek inej rastliny. Aby bola oficiálne uznaná, registrovaná a mohla sa pestovať, mu si aj pri ďalšom rozmnožovaní svoje špecifické znaky udržať.
  • Vegetatívnym rozmnožovaním (očkovaním, vrúbľovaním): Týmto spôsobom môže z jednej odrody vzniknúť obrovské množstvo klonov. S pôvodnou rastlinou majú rovnaký genetický základ, ale iné, na prvý pohľad viac či menej viditeľné znaky. Napríklad lepšie vyfarbenie šupky alebo vyššiu odolnosť proti chorobám. Získané znaky klonu môžu byť v rôznej miere ovplyvňované prostredím. Vo väčšine prípadov však nejde o zmenu genetickej podstaty, ale len o určitú mieru úpravy jedného alebo viacerých znakov. Preto rovnako, ako vyšľachtené odrody, aj získané klony sa najskôr skúšajú z pohľadu premenlivosti.
  • Zasiahnutím prírody: V niektorých prípadoch by sa dalo povedať, že človek mieni a príroda mení. Stáva sa totiž, že vplyvy prostredia sú také silné, že zasiahnu genotyp a tým vyvolajú dedičnú odchýlku od pôvodných odrodových znakov. Vtedy hovoríme o mutácii, ktorá môže prebehnúť tak na úrovni odrody, ako aj klonu. Premenlivosť týchto znakov pri ďalšom a ďalšom rozmnožovaní charakterizujú práve klony, ktoré genotypovo pochádzajú z rovnakých rastlín. Ak sú nositeľmi lepších znakov a vlastností, využívajú sa pri vzniku nových klonov kvalitných odrôd.
jabloň, jablká, opora Čítajte viac Rady z praxe od skúsenej ovocinárky: Režte stromy takto, a nemusíte sa báť vylomených konárov

Azda najznámejšie sú rubínové mutácie

Určite ste už o nich počuli a nemálo z vás tieto stromčeky určite aj pestuje. Jediné, čo azda neviete je fakt, že sú to mutácie, teda akýsi „potomkov“ jednej z najlepších odrôd ‘Rubín’. Veľké plody atraktívnej farby a vynikajúcej chuti možno pri dobrých podmienkach skladovať až do marca. Jednou z náhodných mutácií je ‘Bohemia’, pričom sama má zelenožltú až žltú púčikovú mutáciu ‘Gold Bohemia’. O obe sa postarala príroda, pričom ďalej sa rozmnožujú vegetatívne.

‘Rubín’ Foto: Marián Komžík
jabloň, Rubin ‘Rubín’
Odroda Klon (farebná mutácia)
‘Golden Delicious’ ‘Reinders’, ‘Smoothe’, ‘Golden Delicious klon B’, ‘Lys Gold’, ‘Golden Mira’, ‘Crielaard’
‘Gala’ ‘Mitchgla’ (‘Mondial Gala’), ‘Gala Rosa’, ‘Gala Schnitzer’ (‘Schniga’), ‘Galaxy’, ‘Gala Must’
‘Jonagold’ ‘Jonica’, ‘King’, ‘Rubinstar’, ‘Novajo’, ‘Excel’, ‘Higwold’, ‘Jonagored’, ‘Jonagored Supra’, ‘Marnic’, ‘Red Jonaprince’
‘Elstar’ ‘Goedhof’ (‘Elnica’), ‘Valstar’, ‘Elshof’, ‘Bel El’ (‘Red Elswout’), ‘Reinhard’
‘Braeburn’ ‘Mema’, ‘Hillwell’ (‘Hidala’), ‘Mariri Red’, ‘Royal Braeburn’, ‘Red Braeburn’
‘Rubín’ ‘Bohemia’, ‘Gold Bohemia’, ‘Red Double Rubín’, ‘Dark Rubín’
‘Fuji’ ‘Fuji klon 2’, ‘Fuji klon B9’, ‘Nagafu’, ‘Kiku 8’, ‘Beni Shogun’
‘Golden Delicious’
‘Reinders’
+15‘Gala’

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #odroda #klon #jablone
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december